Esték a Hild-villában -Tesztoszteronépítészet III.

A vidéki építészetről szóló sorozat aktuális vendége Kovács Péter.

Április 7-én folytatódik az Esték a Hild-villában-Tesztoszteronépítészet III.-Fókuszban a vidék című beszélgetéssorozat az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) szervezésében. Wesselényi – Garay Andor vendége Kovács Péter építész lesz.

Az Esték a Hild-villában Tesztoszteronépítészet III. szemeszterében a házigazda, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa azt a kérdést járja körbe beszélgetőpartnerével, hogy létezik-e ma vidéki építészet, és melyek a legfontosabb jellemzői.

Az aktuális adás vendége Kovács Péter, aki 1982-ben végzett a BME Építész Karán, majd a KELETTERV-nél helyezkedett el, ahol – elmondása szerint – még nyomokban élt a ’60-as években létrehozott építészeti minőség, de a viszonyítási pontokat már a keletebbre lévő Bán Ferenc és Budapest jelentették. 1988-ban vettek föl a Mesteriskolába, ezt követően Ripszám Jánossal dolgozott egy osztrák műteremben. 1990-ben tért haza, 1 évre rá pedig megalapította cégét, az Archiko Kft.-t. 2008-tól a debreceni Építész Tanszéken, 2012-től mesterszakon tanít. A Pro Architectura és Ybl díjas építész szerint Debrecen elég jó kulturális közeg ahhoz, hogy ne merüljön föl centrum-periféria kérdése, pláne, ha át lehet lépni más kultúrák felé a határokat.

A beszélgetés során Wesselényi-Garay Andor arra kíváncsi, hogy létezik-e ma beazonosítható „debreceni” építészet és ennek miben áll a lényege, miképp formálta identitását és nemzedéki tudatát a Mesteriskola X. ciklusa, illetve milyen értéktartalmakat rendelhetünk ma a vidékiséghez, amennyiben építészetről nyilatkozunk? A beszélgetés április 7-én 18 órától élőben követhető az intézmény Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján.