Horgász Tour de France-on az óriásponty sztárpecásai

Mi is láthatjuk a legnagyobb fogásokat!

Franciaország nem csupán az Eiffel toronyról, a Mona Lisáról, a sajtokról és a borokról híres, hanem az ország tavairól is: itt élnek a világ egyik legnagyobb pontypéldányai. A mára világhírnevet szerzett Óriásponty triója (Ali Hamidi, Tom Dove és Neil Spooner, akik hazánkban is többször tiszteletüket tették már) egy több helyszínt érintő turné keretében látogatott el a francia vidékre, hogy megdöntsék egyéni rekordjaikat. Ahogy szokták, egyedi stílusukban dokumentumfilmet is forgattak, amely itthon Viasat Explore kalandcsatorna műsorán lesz elérhető, 2022. április 9-étől szombatonként 20 órától. No, de tényleg Franciaországban vannak a legnagyobb pontyok?

Évtizedeken át nem sikerült megjavítani a pontyfogás francia rekordját

2010 nyarán egy névtelen francia tóban Laurent Panelli óriási zsákmányra lelt: egy 38,2 kg súlyú pontyra, amely bizony rekordméretű volt. A Neptunusz becenevű halat már korábban is kifogták párszor, de akkor még jóval „slankosabb” volt: kevesebb, mint 30 kilót nyomott. A 2010-es súlyával viszont abszolút francia rekordernek számított, ugyanis utoljára 1981-ben akadt horogra hasonló méretű hal, egy 37 kilós ponty. Az új rekord azonban már nem tartott sokáig...

Egy rekordméretű pontyot egy héten belül két különböző horgász is kifogott

2013-ban a Párizstól keletre található Etang La Saussaie nevű privát horgásztóban Colin Smith becserkészett egy 45,5 kg-ot nyomó óriáspontyot, ami világrekordnak számított volna, ha a Nemzetközi Sporthorgász Szövetség láttamozta volna a példányt... Miután lemérték a megdöbbentő méretekkel rendelkező halat, visszaengedték a vízbe – csak hogy pár nappal később egy másik horgásznak, egy bizonyos John Thorpe-nak ismét a horgára akadjon. Ugyan a két fogás között a hal pár dekát leadott – talán a sokktól? –, de az alig 8 hektáros tó tulajdonosa meg volt győződve arról, hogy ugyanazt a halat sikerült kétszer is kifogni.

Gigantikus pontyot fogtak egy olyan tóban, amiben néhány éve még egyáltalán nem voltak halak

2019-ben a Versailles-től keletre található Serene-tóból Terry Harbert, angol sporthorgász egy 46 kg súlyú óriáspontyot emelt ki. A Nagy Lány névre hallgató halat Harbert balanszírozott horogcsalival cserkészte be, és kemény 16 kilóval megjavította a helyi rekordot – ezzel nem mellesleg a francia sporthorgászat történetébe is beírta magát. John Ashford, a 16 hektáros Serene tulajdonosa már számtalan alkalommal megfordult Franciaországban, mikor 2002-ben úgy döntött, hogy megvásárolja a Champagne régióban található, akkoriban még halmentes tavat. „2,6 tonnányi halat telepítettünk a tóba, mind kicsik voltak, ugyanis nem volt pénzünk nagyobbakra” – emlékezik vissza Ashford. „Ezek a halak vagy szépen megnőttek, vagy már eleve ebben a tóban születtek” – utal azokra a 20-30 kilós pontyokra, amelyekkel időről időre az idelátogató horgászok találkozhatnak. A Nagy Lánynak hamar híre ment, a Serene horgásztó helyei ugyanis egy évre előre elkelnek, pedig sehol se reklámozzák.

Az Óriásponty rettenthetetlen és humorban is nagyágyú triója, Ali, Tom és Neil elszántan próbálja megdönteni, de legalábbis megközelíteni a francia rekordokat a népszerű sorozat hatodik évadában – kizárólag a Viasat Explore műsorán.