Különleges minierdő teszi tisztábbá és kellemesebbé a Boráros teret

205 őshonos és ellenálló fa- és cserjefajt számláló Miyawaki minierdővel teszi zöldebbé a Boráros teret a Zwack Unicum, a IX. kerületi és a Fővárosi Önkormányzat, valamint a 10 millió Fa Alapítvány együttműködése.

Az egyedülálló növénytársulásnak köszönhetően nem csupán a városi környezet lehet esztétikusabb, de „mikro-tüdőként” hozzájárul majd levegőjének tisztításához is.

Az előremutató zöld összefogásnak köszönhetően megvalósult 65 nm-es minierdő egy olyan különleges növénytársulás, ami a különösen terhelt, belvárosi környezetben valódi „légfrissítőként” funkcionálhat. A projekt megvalósulásához hozzájáruló Zwack Unicum Nyrt. igazgatóságának elnöke, Zwack Sándor elmondta, hogy egy régi álmuk válik valóra a minierdő létrejöttével: „Vállalatunk rendszeres résztvevője a ferencvárosi klímaplatform üléseinek, hiszen mindig is közel állt a szívünkhöz környezetünk védelme, kerületünk gondozása. A Boráros téri minierdő pedig egy olyan kézzelfogható, valódi zöld kezdeményezés, ami érdemben tesz hozzá a városi környezet és mindennapjaink szépítéséhez, így örömmel és büszkén támogatjuk.”

Cserna Hajnalka, a IX. kerület Főkertésze az erdő létjogosultságáról beszélt: „Nagy örömünkre szolgál, hogy a Tabán után a Boráros tér északkeleti csücskében is létrejöhetett egy Miyawaki minierdő. Azért fontos ez a kis ökoszisztéma, mert egy olyan csomópontban létesült, ahol egyébként sajnos kevés a zöld, így minden fára és cserjére nagy szükség van.”

A minierdő a Boráros téri villamosmegállót és a Lónyai utcát összekötő járda, illetve a Közraktár utcáról a Petőfi hídra felhajtó úttest által határolt zöldterületen született meg. Az erdő megvalósításának szervezését, majd három éven át tartó gondozását a legtöbb hazai Miyawaki erdő létrejötténél szakértelmével bábáskodó 10 millió Fa Alapítvány végzi. Azt követően ezt a munkát a Főkert – BKM Zrt. veszi át.

A munkálatok talajcserével kezdődtek április elején, hogy a biológiailag sokszínű növények egy méter mély komposztos termőföldbe kerülhessenek, mely remek táptalajt nyújt a számukra. A különleges erdőben egy négyzetméterre három fa és egy cserje jut, ami egy sűrű, valóban erdőszerű társulást eredményez. Az építésben résztvevő szakemberek különös figyelmet fordítottak arra, hogy hazánkban őshonos, a városi körülményeknek is ellenálló fajokat ültessenek a minierdőbe, többek között virágos kőrist, gyertyánt, mezei juhart, vadkörtét és vadalmát. Az ültetés után a talajt szalmával fedték le, ami tartja a nedvességet, ugyanakkor biztosítja a szellőzést és megelőzi a gyomosodást. A kezdetben 40-120 centiméteres csemeték és suhángok gyorsan nőnek, így rövid idő leforgása alatt kialakul az a biológiailag sokszínű, önálló ökoszisztéma, ami amellett, hogy rengeteg állat- és növényfaj otthona lehet, zöldebbé és kellemesebbé teszi a Boráros teret.