Kiválasztották a Virtuózok virtuózait, Plácido Domingo elnökletével

A Magyar Zene Házában tartott meghallgatáson három fiatal tehetség számára biztosít kiemelt nemzetközi menedzsmentet a Virtuózok.

2022. április 25-én első alkalommal ült össze a neves hazai és nemzetközi zeneművészekből és a tehetségmenedzsmentben nagy gyakorlatot szerzett szakemberekből álló Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottság, melynek elnöke a világhírű operaénekes-karmester, a Virtuózokat évek óta segítő Maestro Plácido Domingo.

A Bizottság további tagjai voltak: Keller András hegedűművész, karmester, Bogányi Gergely zongoraművész, Clara Dent oboaművész, Petar Čulić gitárművész, Marta Domingo operaénekes, Hollerung Gábor karmester, valamint Eckhardt Gábor zongoraprofesszor, Kohán István klarinétművész-tanár és Simon Jones executive producer, a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiájának tagja (International EMMY).

A 2 fordulós meghallgatásra a Magyar Zene Házában került sor, amelyre egy szakemberekből álló grémium javaslata alapján kaptak meghívást a magyar és külföldi résztvevők, akik a Virtuózok különböző évadaiban már bizonyítottak. Színpadra lépett továbbá a Virtuózok Kamaraegyüttes is.

Az előjátszás célja az volt, hogy a Bizottság kiválassza a nap végén azt a 3 tehetséget, akik bekerülnek a Virtuózok Nemzetközi Tehetséggondozó Programjába, a világhírű producer és promoter, Harvey Goldsmith, a több tízmilliós követőtáborral rendelkező horvát csellista szupersztár, HAUSER és Simon Jones, executive producer, a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiája tagja (International EMMY) vezetésével, valamint a következő két évadban a Virtuózok nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül kiemelt fellépéseket szervez a számukra.

A Virtuózok Nemzetközi Művészeti Bizottsága által 2022-ben kiválasztott fiatal tehetségek, akik számára kiemelt nemzetközi menedzsmentet biztosít majd a Virtuózok:

•    Boros Misi (19, zongora, a Virtuózok első évadának korcsoportgyőztese)

•    Daniel Matejča (16, hegedű, a Virtuózok V4+ (2021)  cseh győztese)

•    Teo Gertler  (14, hegedű, a Virtuózok V4+(2020) különdíjasa.

A Bizottság döntése alapján különdíjban részesültek:

•    Lugosi Ali klarinétművész, a Virtuózok első abszolút győztese,

•    Ryan Martin Bradshaw zongoraművész, a Virtuózok V4+ (2021) 14 éves szlovákiai győztese

•    Eduard Kollert hegedűművész

•    A Virtuózok Kamaraegyüttes a zsűri kiemelt különdíját kapta.

(a mellékelt fotón Teo Gertler, Daniel Matejča, Maestro Plácido Domingo és Boros Misi)

A különdíj egy-egy szólókoncert lehetőség, valamint egy, a Bizottság magyar elnökének, Keller András Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest zeneigazgatója által felajánlott mesterkurzus.

Peller Mariann, a Virtuózok alapítója és producere elmondta, óriási büszkeség, hogy egy ilyen, nemzetközi szakemberekből álló zsűri előtt mutathatták meg tehetségüket a Virtuózok felfedezettjei.

Maestro Plácido Domingo a meghallgatás végén e szavakkal értékelte az ifjú művészek teljesítményét: „Azok, akiket ma meghallgattunk, mindannyian a klasszikus zene kiemelkedő nagy tehetségei. Nagyon nehéz volt néhányat kiemelni közülük, hisz mind nagyszerű fiatal művész, korosztályuk legjobbjai. Köszönjük a fiataloknak, hogy ekkora szorgalommal, alázattal és kitartással szolgálják a művészetet és általuk tovább él és virul a klasszikus zene.