Kétezer facsemetét ültetett a Bagossy Brothers Company

Különleges piknikre hívta közönségét a Bagossy Brothers Company.

A zenekar közösségi faültetést tartott Budaörs határában, a Csíki-hegyek alatt. Az eseményen megjelent zenészek, rajongók, törzsvevők, családok a tavaszi napsütésben igazi piknikezős-bográcsozós hangulatban kétezer facsemetét ültettek el a Pilisi Parkerdő Zrt. területén a jövő generációjának. A faültetésre Budaörs község határában, a régi ipartelep mögötti területrészen került sor, ahol korábban nem állt még erdő. A Dockyard támogatásával létrejövő új erdőterület kialakításával így a résztvevők hozzájárultak a Budapest környéki erdők növeléséhez. A kétezer facsemete zöme csertölgy, de elegyfajként került közé madárcseresznye, vadkörte, szürke nyár, így a friss ültetés követi a Budai-hegyek őshonos faállományainak összetételét.

A Bagossy Brothers Company Gyergyóból származó tagjai nem először vesznek részt faültetésen, korábban szülőföldjükön, Erdélyben szerveztek hasonló akciókat. A zenekar tagjai a természet nagy tisztelői, maguk is túrázó, síelő, snowboardozó, szörföző aktív fiatalok, akik tudják, mennyire fontos a környezet megóvása és fenntartása. "Azáltal, hogy mi egy kisközösségből származunk, számunkra mindig fontos volt a közösségben való gondolkodás" – mondta a zenekar gitárosa, Tatár Attila, azaz Ata. "A rajongóinkra is úgy tekintünk, mint egy közösségre, akiknek fontos átadnunk a természet szeretetét. Ezért is örültünk a megkeresésnek." Ata még hozzátette, hogy kisgyerekként ő is erdész szeretett volna lenni. Aztán az élet máshogy hozta, de az erdő és az erdészet mindig is nagyon közel állt a szívéhez, szoros személyes szálak fűzik például a Nagykovácsi melletti Ilona-lakhoz is.

“Pályafutásunk eleje óta pontosan tudjuk, hogy mekkora környezeti terheléssel jár egy-egy nagyobb koncert lebonyolítása, az elégetett üzemanyagtól, az elhasznált energián át, a keletkező műanyag hulladékig. Ezt kompenzálandó találtuk ki a faültetést, 3 évvel ezelőtt. Előszőr otthon, Székelyföldön sikerült megvalósítani, 2020-ban és 2021-ben egyaránt, idén pedig végre Magyarországon is összejött” - emelte ki Bagossy Norbert, a zenekar frontembere.

Városi erdők és partnerség

"Minden ilyen és ehhez hasonló együttműködés azt jelképezi, hogy nem csupán a Főváros és környékének erdőit kezelő Pilisi Parkerdő, hanem vállalatok, civil szervezetek és magánemberek lehetősége és közös felelőssége Budapest zöld infrastruktúrájának megőrzése és fejlesztése. A budapesti és az agglomerációban élő emberek számára az erdők „jóléte” stratégiai kérdés, hiszen a rekreáción és a kikapcsolódási lehetőségeken kívül az erdő nem csupán a nagyváros tüdeje, hanem az általunk kezelt mintegy 5500 hektár budapesti erdőterület a zöld infrastruktúra klímavédelmi bázisa.” – hangsúlyozta Rittling István, a Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének vezetője.

Kun Álmos, a ruházati cég marketing vezetője elmondta, hogy mivel az általuk és márkáik által képviselt aktivitásoknak a természet ad otthont, kiemelt felelősséggel tartoznak a környezetért. „Új fák ültetése, erdőterületek létrehozása és megújítása egy nagyon jó útja annak, a jövő generációi is teljes szépségében élvezni tudják ezt a csodát. Örülünk, hogy ebben a zenekarral nagyon egy húron pendülünk, hiszen ők is rendszeresen töltik szabadidejüket az erdőkben, hegyeken. Velük és a Pilis Parkerdővel közösen remélhetőleg még több ember figyelmét fel tudjuk hívni a környezettudatos életmódra és a kinti sportolás fontosságára.”

(Bagossy Brothers Company: Csillag az égen – itt hallgatható)