Mindent, amit az angol teáról és a Downton Abbeyről tudni kell

A hivatalos Downton Abbey Ötórai Tea Szakácskönyv.

„Szokás szerint, a valóság alulmúlta a várakozásainkat! Menjünk teázni!” Lord Grantham

A Downton Abbey 6 évados filmsorozata a Netflixen elérhető. A sorozat alapján készült második film az összes eredeti szereplővel már a mozikban!

A Downton Abbey teadélutános szakácskönyvéből minden kiderül az angolok tea iránti szenvedélyének hátteréről: megismerhetjük a teázás történetét és illemszabályait, milyen brit teafajták léteznek, és főként miféle süteményeket és szendvicseket szolgálnak fel a sorozat egyes részeiben a teázások során, vagy fogyasztanak az angolok ilyenkor. Ha betartjuk a teázás illemszabályait, és nem úgy viselkedünk, mint egy neveletlen középosztálybeli, aki telepakolja a tányérját madeleine-ekkel, és ahogy kell, illendően minden korty után visszatesszük a csészét a tányérra, akkor mi is a sorozat szereplőivel tarthatunk egy hamisítatlan ötórai teára ennek a könyvnek a segítségével. A kötet hetven ínycsiklandozó receptet tartalmaz, melyeket arisztokratikusan szépen fényképezett, hangulatos ételfotók és sorozatképek díszítenek.

   „A csészét a fülben találkozó hüvelykujjal és mutatóujjal emelik meg, miközben a középső ujj a fülön nyugszik. A közhiedelemmel ellentétben a kisujjat soha nem szabad felfelé egyenesen tartani, ez durvaságnak számít. A teát csak kortyolgatják, nem nyeldeklik, a csészét pedig minden korty után visszahelyezik a csészealjra.” (Idézet a könyvből)

     Downton Abbey Ötórai Tea Szakácskönyv: fantasztikus ételfotókkal és a Downton Abbey sorozatból vett, csodás hangulatképekkel illusztrált szakácskönyv az angolok csillapíthatatlan teaszeretetéről. Bárki olvassa is ezt a lenyűgöző kivitelezésű kötetet, garantáltan rajongója lesz a délutáni teázásnak. Meg persze a Crawley család mindennapjainak.

     „Kevés ikonikusabb szokás él Angliában, mint a legendás ötórai tea. Mindaz, ami jellemző rá – etikett, finom angol porcelán, szendvicsek és sütemények – a legjobb dolgokat testesíti meg, amit Anglia kínál.

     A sorozatban nagyon fontos szerepet játszanak azok a jelenetek, amelyek teázáskor játszódnak: mindegyik a korszak legelegánsabb divatját tükrözi. A „tea” szót már régóta gyűjtőfogalomként használták különböző alkalmakra, amikor teázni lehetett. Ez lehetett szerény, például egy csésze tea egy szelet süteménnyel otthon, vagy egy csésze tea és néhány meleg pogácsa egy pályaudvari teázóban, vagy grandiózus teadélután, amelyet egy nagybirtokon rendeztek.

     A Downton Abbey betekintést enged a nézőnek e délutáni rituálé hagyományába mind az emeleten, mind a cselédek lakrészében. Az alagsori teázások azokat a ritka nyugodt pillanatokat mutatják meg, amelyekhez napközben jut a cselédség, hiszen ezalatt az emeleten a bekészített finomságokból a család kiszolgálja magát. A cselédek a csésze teájuk és szelet kenyerük vagy süteményük elfogyasztása mellett általában arra használják az időt, hogy elvégezzenek néhány apróbb-cseprőbb feladatot, legyen szó ingjavításról vagy gombfelvarrásról. Ilyenkor láthatjuk, ahogy néhány inas újságot olvas, míg mások belefeledkeznek egy könyvbe, vagy néha kártyáznak.

     Violet, az özvegy grófnő számára a délutáni teázások biztosítják a lehetőséget arra, hogy bölcs nagymamai intelmeit osztogassa, vagy beleavatkozzon a család és a közösség ügyeibe. A 3. évad 7. epizódjában Lady Editht magához rendeli teára, amelynek során meg akarja győzni, hogy keressen inkább megfelelőbb, hölgyhöz jobban illő elfoglaltságot, mint hogy rovatvezető legyen a The Sketch-nél. Violet azon a véleményen van, hogy egy jótékonysági szervezet vezetése vagy az akvarellfestés sokkal illendőbb lenne. Edith végighallgatja, kortyolgatja a teáját, majd udvariasan közli, hogy mindenképpen elvállalja az állást.

     Edith megszabadul a nemesi családból származó nő társadalmi helyzetével járó kötöttségektől. Ő az eljövendő modern idők szimbóluma, amikor a nők már nemcsak több szabadságot kapnak, hanem szavazati jogot is – olyan időké, amikor a fűző és minden, amit képvisel, múlttá válik.

     Ez a könyv tele van a legjobb receptekkel: kekszek és pogácsák, torták és lepények, sós falatkák, lekvárok és zselék, és még sok minden, ami a Downton Abbey idején a legendás angol ötórai teához kellett, és kell még ma is. Akárcsak a korban népszerű illemtankönyvek, ennek a kötetnek a lapjai is tartalmaznak mindent, amit tudni kell a tökéletes ötórai teáról.” Gareth Neame, a sorozat producere így mutatja be a kötetet.

Szeretettel meghívunk egy ínycsiklandozó ötórai teára! Kötetünk a délutáni teázást, az elegáns étkezést ünnepli, receptekkel, történelmi érdekességekkel és illemszabályokkal. Az átfogó kalauzban található több mint 150 fényképet a sorozat öt évadjának epizódjaiból, illetve a 2019-es, egész estés filmből válogattuk. A gyűjtemény hetven ínycsiklandozó receptet tartalmaz, amelyek jóvoltából az olvasó éppen úgy teázhat, ahogyan Granthamék tették hőn szeretett sorozatunkban. Az előszót Gareth Neame, a Downton Abbey producere írta. A kötet betekintést nyújt a tea mint étkezés történetébe, tárgyalja eredetét és különféle változatait. Részletesen bemutatja az etikettet, amelyet az angol arisztokraták teázás közben követtek, ezenkívül kitér arra, hogy milyen szerepet játszott a tea mint étkezés a sorozatban, az emeleten, illetve az alagsor hétköznapjaiban. A hetven recept sütemény, ízletes falat, édes és sós nyalánkság, amelyeket a teával együtt szolgáltak fel. (Fülszöveg)

Külön fejezetet kaptak:

– A sütemények, tészták és kekszek, köztük az olyan klasszikusok, mint a tejszínkrémes scone, a Chelsea-zsemle, vagy az olyan különlegességek, mint a málnás habcsók és az ekler fánk.

– Torták, kosárkák és pástétomok: színpompás Battenberg-torták, citromos kosárkák, melengető, fűszeres sötét mézeskalács, ragacsos karamellfelfújt... ellenállhatatlan sütemények mindenféle ízlésvilág számára.

– A teához kínált szendvicsek és sós falatok: mini sertéshúsos pite, cornwalli batyuk, gondosan formára vágott szendvicsek, amelyeket finom kencék egészítenek ki.

– A gyümölcsdzsemek és egyéb finomságok: zamatos eper-rebarbara lekvár, ribizlizselé, citromkrém, amelyeket mind frissiben, odahaza készíthetünk el.

A gondosan megválogatott receptválaszték Downton világának minden szegletét bejárja, a társalgóban elfogyasztott meghitt délutáni teától a kertben rendezett fényűző teapartiig. A fényképekkel és a Downton szereplőitől vett idézetekkel teli könyv böngészése közben minden olvasó újrateremtheti és átélheti Downton Abbey ötórai teázásának pompás hagyományait és valódi zamatát.

Idézetek a könyvből:

    „Az első angol porcelán teáskannákat, amelyek nem repedtek meg a forró víz magas hőmérsékletétől, a Chelsea porcelánmanufaktúra készítette az 1740-es években. Ezt megelőzően a porcelán teáskannákat Kínából importálták, ami csak még tovább erősítette a teafogyasztás kiváltságos egzotikumát.”

    „A Brown Betty nevű ikonikus brit teáskanna a Staffordshire-ben található vörös agyagból készül, barna mangánmázzal bevonva. Az agyagból készült edényeket már a 17. században is kedvelték, mert különösen jól tartották a hőt, és a 19. század elején bevezetett kerek formában a teafű szabadon mozoghatott, különösen ízletes teát eredményezve. A kanna magasabb változata gyakran látható Daisy kezében, amikor teát szolgál fel a személyzet többi tagjának. A Brown Betty teáskannákat még ma is gyártják.”

    „A Viktória-piskóta Alfred Bird brit kémikusnak köszönhető, aki 1843-ban feltalálta a sütőport. Viktória királynő kedvence hamarosan ikonikus torta lett, teával szolgálták fel a vendégeknek.”

Downton Abbey

Eredeti cím: The Official Downton Abbey Afternoon Tea Cookbook: Teatime Drinks, Scones, Savories & Sweets

Fordító: Hajós Szandra

Megjelenés: 2022. május 20. (21. Század Kiadó)

Kötés típusa: keménytáblás, vászonborítós, aranynyomással

https://21.szazadkiado.hu