A Dark Matter nyerte a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál fődíját

Egyed Bea különleges hangulatú koreográfiáját Bozsányi Liliána adta elő.

A fesztiválon koreai, lengyel és szlovák sztárfellépők mellett Gergye Krisztián is új premierrel jelenkezett. Merész, újító, formabontó! Ezekkel a jelzőkkel illeték a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivált a Bethlen Téri Színházban.

A teltházas eseményen táncrajongók és a szakmai közönség is egyformán tiszteletét tette, ahol négy nap alatt nem kevesebb, mint 12 produkciót lehetett megtekinteni. A magyar alkotók mellett koreai, lengyel és szlovák művészek is voltak a fesztiválon; Hygin Delimat, Sangman Pyo, Sunyoung Kim és Eva Urbanova is fellépett. A hazai művészek közül hipnotikus premierrel készült a fesztiválra Gergye Krisztián, mellette többek között Mádi László Mádi László a KET művészeti munkatársa, aki Dabóczi Dávidnak, a KET táncművészének koreografált a K-Arcok sorozatban, Ladjánszki Márta szintén a K-Arcok sorozatban koreografált Barna Krisztiánnak, aki szintén a KET táncművésze, Kovács Domokos, Juhász Adél és Szirtes Krisztina előadásai is elkápráztatták a nézőket.

A 12 kiváló produkció közül azonban egy még inkább kiemelkedik, ugyanis idén is a közönségszavazatok alapján került kiválasztásra az az előadás, ami a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál fődíját nyerte. Idén a legtöbb nézői szavazat Egyed Bea: Dark Matter című előadására érkezett. A KET K-Arcok nevű programjának sötét, merész és formabontó előadása kétség kívül mindenkit lenyűgözött a Közép-Európa Táncszínház művésze, Bozsányi Liliána előadásában.

Az előadásról:

„Nincs benne fény, nincs homály, mert a tárgyak éjszaka is égnek, sűrű, tompa, mélyről jövő ragyogással, a szín egyszerre a világ tulajdonsága lesz, nem felszíne, belülről árad a forma, az érzéki test kiterjedése nem kihűlt dísz. Az élet nem folyik, hanem árad, önmagában lüktet, lassú, nyugodt lüktetéssel, mint egy édes, sötét, kábító folyadékba merülve.” (Hamvas Béla: Fák, részlet A babérligetkönyv című esszékötetből)

Előadó: Bozsányi Liliána

Díszlet- és jelmeztervező: Kis Judit

Zene: Keresztes Gábor

Fény: Fogarasi Zoltán

Koreográfus: Egyed Bea

Az előadás az Imre Zoltán Program keretén belül valósul meg.

Hirdetés