A Margó 2022-ben is a legjobb első prózakötet szerzőjét keresi!

A Margó Irodalmi Fesztivál immár nyolcadik alkalommal keresi a legjobb első prózakötet szerzőjét. 

A Margó-díj magas szakmai presztízzsel bíró elismerés, amely a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti, és legfőbb célja, hogy megmutassa a legerősebb pályakezdőket. A nyertes a díjjal nemcsak 500 ezer forintot, hanem kiemelkedő mértékű kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap. Az előző évekhez hasonlóan a Bookline a Margó-díj kiemelt támogatójaként 10 000 000 Ft értékű médiatámogatással járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez. A Könyves Magazinon pedig egy éves tárcasorozatot indíthat a díjazott.

A kiválasztás folyamatáról a Könyves Magazinon lehet olvasni, ahol az olvasók követhetik a jelölés folyamatát, sőt fény derül a döntősökre, és végül kiderül ki kapja a Margó-díjat.

A díjra minden olyan magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely 2021. július 1. és 2022. június 30. között jelent (vagy jelenik) meg és kereskedelmi forgalomba került.

A nevezés folyamatáról

Ki nevezhet?

●         A pályázaton kizárólag olyan magyarul publikáló szerző indulhat, akinek korábban még nem jelent meg prózakötete

●         A pályázaton elindulhat olyan szerző, akinek korábban már megjelent más műnembe (líra, dráma, nonfiction…) tartozó könyve

●         A könyvet a kiadó vagy a szerző nevezheti.

A nevezés feltétele:

●         A könyv 2021. július 1. és 2022. június 30. között jelent vagy jelenik meg

●         Kizárólag olyan könyvek indulhatnak, amelyek kereskedelmi forgalomba kerültek

●         A szervezők a nevezett művet digitális formátumban (pdf, e-könyv…. ) a margofeszt címre várják.

A jelentkezés határideje: 2022. június 30. éjfél

A beérkezett könyvekből a Könyves Magazin szerkesztőiből álló előzsűri, választja ki a rövidlistát, a győztesről pedig ősszel dönt a szakmai zsűri. A Margó-díjat 2022. októberében, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál megnyitójával összekötött ünnepélyes díjátadón veheti át az idei év legjobb elsőkötetes prózaművének szerzője.

Korábbi díjazottaink

2015: Totth Benedek: Holtverseny

2016: Milbacher Róbert: Szűz Mária jegyese

2017: Szöllősi Mátyás: Váltóáram

2018: Mécs Anna: Gyerekzár

2019: Fehér Boldizsár: Vak majom

2020: Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb

2021: Halász Rita: Mély levegő