Rendhagyó világirodalmi séta Budapest zöld szívében

A Margitszigetre hív az Irodalom Éjszakája 2022. június 1-2-3., 19:00 – 23:00.

A nyár immáron elmaradhatatlan kulturális eseménye az Irodalom Éjszakája.  Június 1. és 3. között ismét rendhagyó világirodalmi sétára hív: a város és a világirodalom formabontó stílusban adnak egymásnak három estés találkozót Budapest zöld szívében, a Margitszigeten. Az esték folyamán 25 ország 25 szerzőjének a „Szigetek” témához kapcsolódó műveiből a Vígszínház kiváló színészei olvasnak fel szemelvényeket a sziget irodalomhoz nem feltétlenül kötődő, több esetben a közönség számára korlátozottan hozzáférhető helyszínein.

A világirodalmi paletta sokféle árnyalatát felvonultató szövegek a Vígszínház színművészeinek előadásában kelnek életre. A teátrum fő célkitűzése az érték és a népszerűség egyensúlya mentén megvalósuló aktív kapcsolat a nézőkkel. A Vígszínház igazgatója, Rudolf Péter az együttműködés kapcsán elmondta: „Nálunk, a színházban minden este irodalom éjszakája van, hiszen a dráma ugyanúgy annak a hatalmas csodának a szerves része, amit irodalomnak nevezünk. [...] keressük a kapcsolatot, a hidat más országok irodalma felé is.”

Az esemény Budapesten minden évben új városrészbe vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város egyéb kulturális sajátosságaira is felhívhassa a figyelmet. A rendhagyó 8 (a 3. napon pedig 9) helyszín között találjuk a Víztorony legfelsőbb szintjét is, ahol ráadásként a látogatók madártávlatból gyönyörködhetnek a város különleges látképében. A nagy múltú Danubius Nemzeti Hajós Egylet hamisítatlan dunai hangulatot sugárzó Wesselényi Csónakháza (egyúttal a maga nemében utolsó működő úszó csónakház az országban), valamint klubháza jobbára csak a klubtagok számára látogatható. A Budapest legrégebbi román kori emlékének maradványain épült Szent Mihály-kápolna, amely csupán a heti egyszeri misék alkalmával tárja ki kapuit, szintén a kevésbé könnyen hozzáférhető helyszínek listáját gyarapítja, akárcsak a pitypangos nosztalgiával kecsegtető Margitszigeti Gyermektábor. A Palatinus strand, a Margitszigeti Atlétikai Centrum, vagy a Kisállatkert az irodalom szempontjából jelentenek szokatlan párosítást. A harmadik napi meglepetéshelyszín egy mozgó közösségi tér: Jónás – A hal, ami mindent tud. A párját ritkító dizájn-utánfutó formavilága és különleges belső terének kialakítása megidézi a hajók, vitorlások, ladikok testét, a cethal gyomrát.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és egyben az esemény fővédnöke szerint „szimbolikus helyszín a Margitsziget, amit valósággal belak majd az irodalom. De ahogy a Margitszigetet is összeköti a Margit híd és az Árpád híd a Duna két partjával, Budával és Pesttel, úgy képez hidat az irodalom emberek és kultúrák – szigetek között.” A helyszíneken párhuzamosan zajló, félóránként ismétlődő felolvasásokat tetszés szerinti sorrendben lehet meghallgatni: a helyszíneken és a rendezvény honlapján elérhető térkép segítségével mindenki maga állíthatja össze aznapi irodalmi barangolásának útvonalát. Az utolsó felolvasás 22:30 perckor kezdődik.

Új színekkel bővül az irodalmi paletta

Az Irodalom Éjszakája programját az idén először gazdagítja ukrán irodalmi részlet. „A legkevesebb, amit szervezőként a közelben zajló háborúra reagálhattunk, az volt, hogy díszvendégként meghívtuk szomszédainkat.” – hangsúlyozta Adéla Gálová, a Cseh Centrum igazgatónője, az Irodalom Éjszakája projektvezetője. A magyar olvasók számára olykor egzotikusnak ható ázsiai irodalmat a japán szöveg mellett ez évben először dél-koreai szemelvény is megidézi.

Az idén újra hangsúlyt kap az akadálymentesség is. Mindhárom napon lesz egy-egy olyan felolvasás, amelyet jeltolmács közvetít a siketek és nagyothallók számára. A mozgásukban korlátozottak számára megközelíthető helyszínekről a programfüzet nyújt tájékoztatást. A regisztrált vak és gyengénlátó érdeklődőket az önkéntes segítők külön csoportban kísérik el a felolvasások helyszíneire.

Az első Irodalom Éjszakájára 2006-ban Prágában került sor, Magyarországon a budapesti Cseh Centrum kezdeményezte a meghonosítását, 2016-tól minden évben megrendezésre kerül. Az Irodalom Éjszakája kezdetben egynapos volt, 2020-ban bővül 3 estés programmá. 2019 óta Budapest mellett Debrecen is helyet ad a különleges hangulatú felolvasásoknak. A projekt szervezője az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete).

A programon történő részvétel ingyenes és előzetes regisztrációt nem igényel. További részletek az esemény honlapján és a Facebook-oldalán találhatóak.