Olimpiára készülve élesztik fel a hazai breaktánckultúrát

Idén 40 éves a magyar breaktánc kultúra.

A jubileum kapcsán rendhagyó sajtótájékoztatót tartott a Magyar Breaktánc Szövetség. Az eseményen jelen voltak a 2024-től olimpiai versenyszámként is megjelenő breaktánc hazai ikonikus alakjai: úttörők, világbajnokok és tehetséges fiatal bajnok is. A sajtótájékoztatón egy rövidített "breaktánc-történelemóra" után megismerhettük a szövetség tevékenységét, idei programjait, szó volt az olimpiáról, a fiatalok számára indított új programról, valamint a sportág előnyeiről is. Egy igazi élő táncbemutatót is láttunk egy fiatal bajnokkal, Kiss Richarddal a nagy nevű Danger Elements csapatból.

Az esemény résztvevői: Tóth Zoltán, a Magyar Breaktánc Szövetség (továbbiakban MBRSZ) ötletgazdája, alapítótagja. A hazai legnagyobb breakversenyek szervezője, 2002 óta a zsűrizési rendszer kitalálója, Árvai Attila / Alien, a MBRSZ alapító tagja. Breaktánc bajnok a break színház alapítója Tóth Zoltánnal, Kováts Gergely Csanáddal és az akkora csapatukkal az AirFlyersszel, illetve a cirkuszi vonal szervezője, Barlein Zsolt / Ananász, a MBRSZ alapítótagja. Hip-hop világbajnok és breaktánc bajnok és nívó díjas táncos. Az elsők közt kezdte a Back Step csapatban Budapesten. Nem létezik számára kihívás, volt rá példa, hogy mozgásában korlátozott fiatalt is megtanított breakelni. A break elindítója pécsi vonalon 1983-ban Bocz Jenő, a MBRSZ alapítótagja. Életműdíjas táncoktató és szervező. Ő volt a támogatója az Enemy Squad csapatnak is és Kollár István Steve felfedezője. Czabán Gábor / Revolution, a MBRSZ alapítótagja, valamint a kommunikációért felelős személy. Beatbox világbajnokság 3. helyezettje és Dj, rádiós műsorvezető. Számos versenyen speaker. Szántó Pétert is megemlíteném, aki szintén az MBRSZ alapítótagja. A Magyar Divattánc szövetség hajdani vezetője, az IDO versenyek hazai szervezője, aki Bocz Jenővel segítette a hazai breaktánc kultúrát. Várhegyi Attila / b-boy Atyakilla, a MBRSZ alelnöke breaktánc világbajnok, az Elementary Force csapat tagja, mely csapat 1999-ben Suicidal Lifestyle néven, a Battle of The Year világbajnokságot megnyerte és ezután sorra minden nemzetközi versenyt is akkoriban. Ő és csapata világhírű, nemzetközi tiszteletben álló team. Kiss Richard / b-boy Richi, töbszörös dobogós, a MBRSZ alelnöke a Danger Elements csapat tagja, ifjú titán. Az oktatási anyag megalkotója Horváth Róberttel, csapattársával. Kocsis Péter / b-boy Special, a MBRSZ szakmai vezetője. Világbajnok breaktáncos, Várhegyi Attila csapattársa. Egyedi erőelemeivel nemzetközi ikonná vált főleg a sapkadobálós kötéseivel.

És ha már elkallódás megelőzés, Madarász Zsolt / Mc Bru anno Borsod breakeseit tartotta össze és vitte el a figyelmüket a züllés helyett a showk és a versenyzés világába! Az egyik legerősebb csapat onnan származott. Bru ma saját zenéket ír és hamarosan egyre több helyen lesznek láthatóak klipjei.

Kollár István / Steve, 3x electric boogie világbajnok , akit anno Swarczenegger is magához utaztatott a terminátor showja miatt. Steve volt az első breakes  a pécsi oldalon az electric boogie stílusban. Schönberger András / Sempi tagja és kiemelkedő volt az első breaktánc formációnak, akik a régi  Ki mit tud? televíziós versenybe is beneveztek. Ez volt az első olyan break csapat, akik koreografált showkkal indultak neki a hazai showbiznisznek, discok világának. Schönberger András készített már fotó kiállítást a témában hivatásos fotósként is és célja, hogy egy break múzeumot is létrehozzon. Szénási Lajos / Luigi, a legelső breaktáncos hazánkban, mert édesapja Irakból hozott be egy videomagnót 1982-ben, amivel az országban az elsők között jutott breakes anyagokhoz. Tagja volt az első országos breakcsapatnak Sempi csapattársaként, amiben leginkább ő a koreográfiákért felelt.

A történelmi felvezetés után elhangzott a szövetség oldaláról, hogy oktatóanyagokkal, pályázatokkal és versenyekkel szólítják meg a fiatalokat

A Magyar Breaktánc Szövetség (MBRSZ) tehetséggondozó programjával, Utcáról az Olimpiára néven, szeretnék elérni, hogy ne vesszenek el azok a táncosok, akik a megélhetés miatt hagynák ott a sportágat, illetve azok a fiatalok kedvet kapjanak, akik esetleg az éjszaka vagy súlyosabb dolgok felé kanyarodnának. A sportág hazai kiválóságai, úttörői, világ- és Európa-bajnokai fiatal tehetségeket is keresnek, hogy a lehető legjobb magyar csapatokat neveljék ki a 2024-től olimpiai versenyszámnak számító breaktáncban.

A breaktánc a 2024-es párizsi olimpia programjának része: az ötkarikás játékokon egyéni párbajok lesznek, valamint kétfős vegyes csapatok mérik majd össze tudásukat. A Magyar Breaktánc Szövetség (MBRSZ) az olimpiai szereplést is kihasználva szeretné feléleszteni a sportág hazai kultúráját, ennek egyik első lépéseként augusztusban fesztivált szervez a Lupa-tóhoz, mert legfontosabb maga a kultúra.

A szervezet pénteki sajtóeseményén - melyet az idén negyven éves magyar breaktánckultúra ünneplésére szerveztek - a sportág hazai történetének bemutatását követően Tóth Zoltán, az MBRSZ elnöke azt mondta, a legfontosabb, hogy a magyar kiválóságok tudását, hitét, rutinját átadják a fiataloknak és legfőképp kultúraként nézzünk a breaktáncra. Ennek érdekében az MBRSZ igyekszik minden lehetséges fórumon népszerűsíteni a breaktáncot, illetve a szövetség tehetséggondozó, elkallódás megelőző programjával szeretnék elérni, hogy ne vesszenek el azok a táncosok, akik a megélhetés miatt hagynák ott a sportágat. Szeretnék a régi magyarországi versenyeket feléleszteni és visszahozni a köztudatba, illetve itthon később világválogató döntőt rendezni, ugyanis a nevéhez fűződik a nemzetközi verseny is az IBBC , a Floormasterz is. A sportág hazai kiválóságai, úttörői, világ- és Európa-bajnokai fiatal tehetségeket is keresnek, hogy a lehető legjobb magyar csapatokat neveljék ki a 2024-től olimpiai versenyszámnak számító breaktáncban.

Várhegyi Attila - sportági nevén b-boy Atyakilla, - világbajnok, az MBRSZ alelnöke kiemelte, az ő szakmai vezetésével a XVII. kerületben ma is van lehetőség breaktáncot tanulni amit Pécelre is kiterjesztünk, illetve tagszervezeteink az ország több pontján is oktatnak, Hevesen, Győrben és egyre több helyen.  A szervezet egyik legfontosabb feladatának a breakkultúra összetartását nevezte meg. Az olimpia kapcsán megjegyezte, szeretnének legalább 500 fiatalt toborozni, majd őket konkuráltatni egymással, szakmailag fejleszteni, mert így lehet visszaépíteni az itthon most hiányzó sportági alapokat.

A jövőben az MBRSZ számos programot (például Utcáról az Olimpiára és BreakinSKoolTour) létrehozva szeretné emelni a breaktánc ismertségét, mint breaktánc színház, amit a kétezres évek elején Kovács Gergely Csanáddal elindítottak a Nemzeti Táncszínházban. Emellett hazai kis és nagy versenyek, nemzetközi versenyeztetés, oktató és népszerűsítő filmek, breakzenék létrehozása, ösztöndíjak, országosan nyíló tánciskolák, akadémia, mozgássérültek oktatása, elkallódás megelőzés a legfőbb terveik között szerepel.