Elindult nyári országjáró turnéjára a Danubia Zenekar

A vidéki turnésorozat, amely némi betekintést enged a Zenekar őszi programjába is.

Magyarország leghangulatosabb szabadtéri helyszínein is várja közönségét Hámori Máté művészeti vezető vezényletével. Pécs és Szeged után június 20-án Nyíregyházára, 22-én Miskolcra látogat a Danubia Kolonits Klára szoprán közreműködésével. Június 29-én a soproni Leck-villában ugyanezzel a programmal Balga Gabriella mezzoszoprán lesz a Zenekar vendége. A Filharmónia Magyarország szervezésében megvalósuló, A szépség forradalma elnevezésű koncerteken a közönség bepillantást nyerhet a Danubia őszi évadának programjába, hiszen a műsoron szereplő Poulenc Sinfonietta (FP 141) a Zenekar Budapest Music Center-beli műsorának is része lesz majd. Az esteken emellett Mozart-művek hangzanak még el: a D-dúr ’Párizsi’ szimfónia mellett az A questo seno, deh vieni, a Misera, dove son? Ah, non son io che parlo és a Nehmt meinem Dank áriák. Ugyanez a program július 1-jén a Dinnyési Hagyományőrző Központba is meghívást kapott.

Könnyedebb vizekre is evez a Danubia (lásd fotó) az idei nyár folyamán. Az óbudai Fő téren június 24-én 18 órától Cigányzene? Magyar zene? címmel ad koncertet a zenekar. Van az emberekben egy kis leszegett fejes szégyenkezés, ha a magyar nóta kifejezést hallják. Mióta Bartók tisztázta a különbséget parasztzene és városi (cigány)zene közt, mintha le is tudnánk annyival: népdal jó, nóta rossz. Pedig micsoda kincs ez! Évszázadok öröklődő tudása, legendás prímás generációk – van mire büszkének lennünk. És ez a műfaj most éppúgy a kihalás szélén billeg, mint Bartókék idejében a parasztzene, a népdal. Kár lenne veszni hagyni. Ezen a koncerten együtt vigadhatnak és sírhatnak a zenészekkel, a fókuszban pedig közös örökségünk, a magyar nóta lesz. A Zenekar vendége ezúttal Sárközy Lajos és zenekara, valamint Peresztegi Attila tenor lesz.

Másnap, június 25-én a pilisszentiváni Napforduló Fesztiválra érkezik a Zenekar, hogy a Stúdió 11 zenészeivel kiegészülve hollywoodi filmes szuperprodukciók és nagy klasszikus filmek zenéit mutassa be a látogatóknak. Filmzene őrülteknek kötelező program!

Immás hagyományosan idén nyáron is találkozhatunk a Danubia Zenekarral a Művészetek Völgyében. Július 27-én három koncerttel is készülnek: a kapolcsi katolikus templomban déltől Tá-dá-dá-dááám! című ifjúsági koncertükre, 16 órától pedig A szépség forradalma előadásra várják az érdeklődőket. Az estét a vigántpetendi Cirque du Tókert színpadán zárják Cigányzene? Magyar zene? című programjukkal.

További információ itt.