Műfajok találkozása a Budavári Palotanegyedben a Várkapitányság szervezésében

A megújuló Budavári Palotanegyed izgalmas helyszíne a művészeti tartalmú sétáknak.

Válogatott produkciókból összeállított sétára várták a sajtó képviselőit, és egy rendhagyó táncelőadás segítségével bemutatták a Várkert Bazár csodálatos környezetét. Szakértő vezető történeteivel bepillantást kaptunk a Budavári Palotanegyed és a polgárváros kulturális és történelmi értékeibe. A séta során részt vettünk A távolság mechanikája című helyspecifikus táncperformanszon Mészáros Máté koreográfiájában és részvételével, valamint a Budai Várséták Shalom, Buda! című vezetett sétán. Izgalmas történeteket ismertünk meg az újjászületett Szent Istvánteremről, a helyreállított Mátyás kútjáról és a Lovarda épületéről is Kiss Henrietta vezető tartalomfejlesztési szakértő előadásában.

A távolság mechanikája – performatív séta

2021 tavaszán Mészáros Máté létrehozta A távolság mechanikája című előadásának köztéri és részvételi, ugyanakkor installatív verzióját. Az eredeti produkcióban a statikus és dinamikus testek térben való elhelyezése és mozgatása, az összeillő és össze nem illő rendszerek egy térbe zsúfolása, valamint a testek között keletkező távolság vizsgálata állt a középpontban. Az előadás részvételi verziójában az alkotók egy egész másfajta befogadásra invitálják a nézőket. A meghatározó mozdulatsorok és konstellációk piktogramokra lettek „lefordítva”. A nézők a grafikákat egy kiskönyvben kapják meg, amellyel közösen, egy hozzávetőlegesen egyórás sétában, Mészáros Máté vezetésével maguk is előadókká válva teremthetik újra az előadás koreográfiájának kilenc állomását, megismerve a Várkert Bazár csodálatos helyszíneit. Sétáltunk egymás mögött, olyan közel amennyire csak tudtunk, az előttünk sétáló lábnyomába léptünk, a párunkat vállánál megtámasztva sétáltunk, csukló fogásban hátradőlve tartottuk meg egymást, egyenletes mozogtunk egész testünkkel, ahogy csak tudtunk előbb lassan majd gyorsan 1 percig, közel hívtunk, majd távol küldtük magunktól valakit, s tengelyünk körül forogtunk jobbra-balra … így váltunk aktív szereplőkké!

Bemutatók: (Helyszín: Gloriette-rámpa)

2022. július 2. (esőnap 2022. július 3.)   2022. augusztus 27.   (esőnap 2022. augusztus 28.)

Tematikus séták a budai Várnegyedben

A Várkapitányság sétavezetői elmesélik a budai Vár 800 éves történelmét, és megmutatják páratlan kulturális és művészeti értékeit. Barangolunk a Budavári Palotanegyedben és a polgárvárosban, gyönyörködünk a panorámában Buda legtetején, sőt, titkok után kutatva lemerészkedünk a föld alá is, sőt beléphetünk a Nemzeti Hauszmann Program látványos fejlesztéseinek területeire is. A Budai Vársétákon feltárul a Várnegyed eddig ismeretlen oldala.

A séták 90-120 perc időtartamúak a budaivarsetak oldalán megtalálhatók a fontos információk, a meghirdetett időpontok, jegyvásárlási lehetőségek.

A Budai Várséták programja havonta változik, íme néhány az aktuális kínálatból:

Buda Vára - A Budavári Palotanegyed és a polgárváros világhírű látnivalói

A főváros ékszerdoboza - A Várkert Bazár, ahogy még sosem látta

A patikus háza - Vezetett bejárás a De la Motte-Beer-palotában

Hauszmann paripái - Vezetett bejárás az újraépített Lovardában

Mesterművek panorámával - Séta a Magyar Nemzeti Galéria történetéről a kupola látogatásával

Habsburgok és holtak - Séta József nádor nyomában a királyi kertekben és a nádori kriptában

Shalom, Buda! - Séta a polgárvárosban a budai zsidóság nyomában

Várból Palota - Séta a Budavári Palotanegyedben, a Várkápolnában és a Királypincében

Sisi, Magyarország szerelmese - Erzsébet királyné nyomában a Budavári Palotanegyedben