Gördülő e-csodák a Várkert Bazárban

Szeretünk vezetni, imádjuk a gépcsodákat, amiket kezes bárányként hozhatunk mozgásba, hogy kiélvezzük, ahogyan feldübörög alattunk a motor ereje.

Csakhogy mint minden szenvedélynek, ennek is kiderültek a hátulütői: a károsanyag kibocsátással sokáig senki sem törődött. De mi is a választék és milyen lehetőségek nyílnak előttünk az e-mobilitásban? Erre keressük a választ a Szédületes Tudományban szakértőkkel és Gundel Takács Gábor műsorvezetővel a Várkert Bazár szabadtéri helyszínén június 27-én.

Az E-mobilitás – Tesla-csodáktól az önjáró traktorig című eseményen izgalmas beszélgetések és a közönség interaktív bevonása mellett tárulnak fel a tudomány és technológia legfrissebb eredményei, hogy minden kérdésre válasz születhessen. Az idén tavasszal indult sorozat harmadik estje a zöld gondolat jegyében mozdul ki a szabadba: a Várkert Bazár Öntőház udvarán elektromos járművek sora várja a bemutatkozást és fedi fel titkait. Megtudhatjuk azt is, miként lett Magyarország akkumulátor nagyhatalom az elmúlt években.

Vendégünk lesz a népszerű autós szakértő, Bazsó Gábor Karotta, (lásd fotó) akiről sokan tudják, hogy évtizedek óta elhivatott tesztelője mindennek, ami belső égésű motorral rendelkezik. De számára is eljött a pillanat, amikor ráébredt, hogy nem feltétlenül a kipufogógáz az autózás jövője, így a rá jellemző energiával kezdett megoldást keresni a dilemmára. Barátaival vágott bele a projektbe, melynek során egy kiszolgált Porschéből villanyautó épül. Ő Gréta, amely úgy alakul át környezettudatos autóvá, hogy közben a vezetés kézzel fogható izgalmáról se kelljen lemondani: beépített akkumulátora mellett továbbra is rendelkezik kézi váltóval és a pedálok élményét is megőrizte. Hogyan született meg és hogyan néz ki élőben? Bazsó mindent elmesél majd.

Az elektromos mozgócsodák témájában jártas szakértők pedig mindent elárulnak arról, hol tart jelenleg az e-mobilitás hazánkban és a nagyvilágban. Bemutatkozik a Műegyetem e-mobilitási kutatócsoportja: Dr. Zöldy Máté tudományos főmunkatárs avat be, milyen izgalmas projekteken dolgoznak a leendő mérnökök. A világhírű Bosch meghökkentő elektromos megoldásairól beszél majd Dr. Szászi István regionális vezető. A minőségi abroncsok mellett hazánkban mesterséges intelligencia fejlesztéssel is foglalkozó Continental innovatív, jövőbemutató fejlesztéseit is szakértő tárja fel. És talán azt is megtudjuk, milyen tervezés zajlik kormányzati háttérrel, hogy gazdasági-technológiai szempontból a világ élvonalába kerüljünk. De mindez természetesen nem tudományos kerekasztal formájában kerül a közönség elé, hiszen Gundel Takács Gábor műsorvezető személye a garancia, hogy élvezetes és izgalmakkal teli műsor elé nézünk.

A publikum pedig ezúttal nemcsak Grétával és társaival ismerkedhet meg, de kérdezhet is a szakértőktől. Így talán az este végére az is kiderül, hogy mi mennyire vagyunk elkötelezettek az e-mobilitás környezetkímélő megoldásai iránt.

További információk web,  és  facebook.