Magyar startupok mutatkoztak be a több ezer fős szakmai kiállításon Grazban

Fifteen Seconds Fesztivál.

A Startup Campus és a Budapest Central European Accelerator négy magyar innovatív vállalkozásnak is megjelenési lehetőséget biztosított Grazban az egyik legnagyobb technológiai és networking eseményén, a Fifteen Seconds Fesztiválon. Idén a két napos esemény alkalmával a cégek lehetőséget kaptak megoldásaik bemutatására, értékes kapcsolatok építésére, továbbá területükön kimagasló szakemberek előadásainak meghallgatására.

A Fifteen Seconds globális platformjának koncepcióját 2014-ben hozták létre, mely az üzlet, az innováció és a kreativitás metszetében az alapítás óta több mint 20,000 gondolkodót és alkotót hozott össze Grazban. A projekt célja, hogy minden kíváncsi elmét felszólítson, hogy megossza tudását, pozitív változást hozzon létre és alakítsa a jövőt.

2022-ben 10 fő témát ölelt körül a rendezvény, mely témákban 150 nemzetközi előadó osztotta meg gondolatait. Olyan, szakmailag kimagasló vendégek léptek színpadra, mint Maria Mileder, a Paypal Nemzetközi Innovációs vezetője, Marcus Collins, a Wieden+Kennedy Stratégiai vezetője, Michelle Morrison, a Twitter Stratégiai és Operációs Vezetője, Ines Jaibi, a DIOR Vezető UX/UI tervezője, vagy Trunk Tamás, újgenerációs márkaszakértő.

A központi témák a körkörös gazdaság, az okos város, növény alapúság, női vezetőség, green tech, egyetemes design, mobilitás, web3, nemsemleges életmód, illetve a közösségi hálózatok voltak.

Az idei, Grazban megrendezett fesztiválon a Hiventures portfóliójába tartozó Respray Solutions, ALPHA, Makersmarket.xyz és Intech Studio innovatív vállalkozások kaptak kiállítási lehetőséget.

A Respray újratölthető fújós dezodor megoldást nyújt kozmetikai termékeket gyártó FMCG vállalatoknak. Ez a megoldás egy újratölthető dezodoros palackból és egy újratöltő automatából áll. Az automaták drogériákban, illetve szupermarketekben lesznek kihelyezve, ahol a vásárlók feltölthetik velük kiürült palackjaikat, majd a feltöltést a többi termékkel együtt a kasszánál fizethetik ki.

Az ARTEMIS a femtech (female tech) piacon egyedülálló megoldásként egy olyan ruhát mutatott be a fesztiválon, amelynek viselése csökkenti a menstruációs fájdalmakat. A fájdalomcsillapító és görcsoldó tabletták helyett a ruhába beépített hőszabályozással és mikrorezgésekkel enyhíti a menstruációs gyötrelmeket.

A Makersmarket.xyz két projektje került bemutatásra az eseményen; egy alumínium habból készült, méretre állítható szekrénycsalád, illetve egy saját mintával rendelhető falburkolati rendszer. A szekrénycsalád egy viszonylag új anyag, a habosított alumínium innovatív felhasználásával és újragondolásával született, a falburkolati panelek pedig egy KRION nevű, rendkívül sokoldalú burkolati anyag megmunkálásával készülnek.

Az Intech Studio csapata kreatív szoftver vezérlési megoldásokat fejleszt. Ahol tekerhető, forgatható vagy nyomható kezelő felületi elemek vannak, ott termékük, a Grid segít a hatékony munkavégzésben. Megoldásuk egy moduláris hardver és szoftver komponensből áll. 

Részletesebben a fesztiválról a weboldalon tájékozódhat.