Húsbavágó kérdések a húsevésről

Megjelent A hamburgered ára!

Már kapható a hazai könyvesboltokban Péntek Csaba A hamburgered ára – avagy mi van a szatyorban, husi? című hiánypótló műve, mely mély empátiával, de mindig őszintén válaszol a húsevést illető húsbavágó kérdésekre.

„Mindannyian szeretnénk egészségesebb, békésebb és fenntarthatóbb világban élni. Ehhez különféle módszereket keresünk, holott az egyik legegyszerűbb megoldás a tányérunkon van. A tudatos ételválasztással pozitív hatást gyakorolhatunk saját egészségi állapotunkra, bolygónk jövőjére és több milliárd, a Földön velünk együtt élő érző lény, vagyis az állatok életére. Ahhoz azonban, hogy változtatni tudjunk, legyen az bármennyire is kegyetlen, muszáj szembenéznünk a valósággal. Ha egyszer összeszedjük a bátorságunkat, és bepillantunk a függöny mögé, az életünk és az ételünk már nem lesz többé ugyanolyan…” – olvasható a könyv hátlapján.

A hamburgered ára, melyet többek között olyan jeles vegán hírességek ajánljanak, mint Kásás Tamás, Karalyos Gábor és Puskás Peti, a húsevés kérdéseit magyar nyelven legkomplexebb körbejáró alkotás. A könyv arra vállalkozik, hogy valós képet adjon a húsfogyasztásról: nem ítélkezik, csupán információkat oszt meg napjaink egyik legmegosztóbb témájában egészségügyi, környezetvédelmi, állatvédelmi, történeti és lelki megközelítésből egyaránt. Péntek Csaba hosszú évek alapos kutatómunkájával járta körbe a kérdéskört, melyről manapság mindenkinek van véleménye.

„Azért írtam ezt a könyvet, hogy segítsek azoknak az embereknek, akik ma ott vannak, ahol én voltam néhány évvel ezelőtt: húsevők, akik nyitottak tanulni és csökkenteni a húsfogyasztásukat. Pontosan tudom, hogy ezek az emberek sok támadást kapnak a vegetáriánusoktól és vegánoktól, pedig valójában támogatásra és segítségre lenne szükségük ahhoz, hogy megtehessék az első lépéseket egy egészségesebb, erőszakmentesebb és fenntarthatóbb világ felé.”

A szerző, aki néhány éve még maga is húsevő volt, ma már elkötelezett vegán, és olyan egyedülálló kezdeményezések szervezésében vesz részt, mint Magyarország első számú innovatív növényi konferenciája (Plant Powered Perspectives), ami nemrégiben Fenntarthatósági díjat nyert; a kifejezetten növényi alapú vállalkozásoknak szóló üzleti reggeli sorozat (Vegan Business Circle); vagy legutóbb az Everness fesztivál vegán színpada, ahol több mint harminc előadó beszélt olyan égető témákról, mint a veganizmus, a fenntarthatóság, az állatvédelem vagy a növényi étkezés spirituális aspektusai.

A könyv a Luna Blanca Könyvműhely kiadásában már kapható a könyvesboltokban