Az Év Fagylaltja

A Magyar Cukrász Ipartestület 25. alkalommal rendezte meg az Év Fagylaltja versenyt.

A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt. Az idei évben ismét lehetett nevezni „Mentes” kategóriában is, olyan fagylaltokkal, melyek nem tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, glutént, laktózt, tejfehérjét. Ezek a fagylaltok egyre népszerűbbek a tudatos táplálkozási igényű, illetve a különböző ételintoleranciával élő vendégek körében.

Az elmúlt két évhez hasonlóan régiós elődöntők után - ahol kész fagylaltokkal kellett indulni – az Ipartestület székházában tartották meg a döntőt, amikor a tanműhelyben kellett helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek. Az Év Fagylaltja versenyre idén a négy kategóriában összesen 74 fagylalt nevezett. Kötelező íz idén sem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. A döntőbe a kézműves kategóriákban 12 fagylalt került, melyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. Az alapanyaggyártók-forgalmazók kategóriájában 27 fagylalt versengett a helyezésekért.

A szakmai zsűri tagjai:

Balogh László (Kézműves Cukrászda, Gyula), Baracskay Angéla (kreatív cukrászséf, Budapest), Gerő Eszter (Sütizz Cukrászda, Budapest), Szűcs Árpád (a table! Boulangerie-pâtisserie, OJO ICE, Budapest), Erdélyi Balázs (szakmai elnök, MCI, Budapest)

A Közönség zsűri tagjai voltak:

Erős Antónia (műsorvezető, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány alapítója,) Kautzky Armand (Jászai Mari-díjas színművész), Tóth Enikő (színművésznő), Triscsuk Krisztina (válogatott kézilabdázó), Vajda Luca (A Konyhafőnök műsor döntőse)

A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:

„I.” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

Aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja vándorkupa győztese:

    Szőke zserbó – Dobó Norbert – Füredi Fagyizó, Balatonfüred

Ezüstérem: Lazy berry – Ladányi László – Ladányi Cukrászda, Szeghalom

Bronzérem: Tökmag málna – Novák Ádám és Elek Rita, REÖK Kézműves Cukrászda, Szeged

„M-Mentes” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

    Aranyérem: Szilvás fekete tea – Wilheim Dávid – Pingvin Fagylaltozó és Cukrászda, Balatonmáriafürdő

Ezüstérem: Tök jó – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes

Bronzérem: Csokoládé kókusz sorbet – Reif Ferenc – Dock Cukrászda, Polgárdi

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

    Aranyérem: Szilvás mandula ropogós granolával – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.

Ezüstérem: Conselice - Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.

Bronzérem: Balaton szele – Nagy László – Békás Kft.

„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

    Aranyérem: Ribizlis mákfagylalt – Cseri Róbert – KEN Carpathia Kft.

Ezüstérem: Cukormentes fekete ribiszke - Szabados Norbert – König-Units Kft. (FABBRI)

Bronzérem: F - Rétfalvi Attila – Master Martini Kft.

Különdíjak:

Közönségdíj: Bella serrata – Benkő Péter – IREKS-Stamag Kft.

Szakmai szervezetek különdíja: Mogyoró yuzu málna – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös

Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: Trópusi édenkert – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök

(cukraszat.net)