Különleges koncerttel várja a nyár utolsó vasárnapján Budapesten a koncertlátogatókat a Cziffra100 sorozata

A MOMkult Klassz.Lépcsőn a francia Le Quartour Elmire Együttes lép fel.

A Cziffra 100 programsorozata és személyesen Balázs János művészeti vezető elhivatottan támogatja a fiatal tehetségeket. A MOMkult Klassz.Lépcső rendezvényein a Cziffra100 programsorozatban több ízben léptek fel fiatal művészek, bemutatkozva a koncertlátogató közönségnek, ahogy az emlékév egyéb hazai és külföldi helyszínein is számos ifjú és feltörekvő tehetség lépett a közönség elé.

Augusztus 28-án a programban igazi különlegességként egy új, sokoldalú és energiával teli francia vonósnégyes búcsúztatja a nyarat a MOMkult Klassz.Lépcső programsorozatának keretében. A 2017-ben alapított kvartett rangos nemzetközi versenyeken alapozta meg hírnevét, széles repertoárjukkal számos stílusban otthonosan mozognak, budapesti koncertjükön pedig a kvartettirodalom jelentős műveiből adnak válogatást.

A Le Quatuor Elmire Quartet (lásd fotó) 2018-ban elnyerte a párizsi FNAPEC európai versenyének 2. díját, 2019-ben Koppenhágában a Carl Nielsen Nemzetközi Verseny 3. díját. Utóbbi megmérettetésen a legjobb kortárs interpretációért járó különdíjat is kiérdemelték. Azóta a kvartett rendszeresen kap meghívást rangos koncerttermekbe és fesztiválokra a világ minden tájára. A fejlődést azonban továbbra is szem előtt tartják, olyan mesterek segítik munkájukat, mint a Quatuors Ébène vonósnégyes művészei, Tabea Zimmerman vagy Keller András. Mivel magabiztosan mozognak mindenféle stílusban, repertoárjuk széles és sokszínű. Ezt igyekeznek bizonyítani budapesti koncertjükön, ahol a kvartettirodalom három nagy állomását villantják fel. A műfaj kezdeti évtizedeit Haydn utolsó, érett és kiteljesedett sorozatának egy művével idézik fel. A romantikus továbbfejlődést Schumann ösztönös, csupán 1-2 hét alatt komponált A-dúr vonósnégyesével szemléltetik, majd a szeriális zene mestere, Webern rendkívül tömör, ám bagatellnek korántsem mondható hat tételével zárják a koncertet.

A díjtalan, szabadtéri koncert helyszíne a MOMkult előtti Sirály sétány nagylépcsője. Esőhelyszín: MOMkult Kupolaterem.

A koncert a MOMkult és a Cziffra György-emlékév közös szervezése.

Műsoron:

   Haydn: 64. (D-dúr) vonósnégyes, op. 76/5;

   Schumann: A-dúr vonósnégyes Op. 41. No. 3;

   Webern: 6 bagatell vonósnégyesre, op. 9.

A Cziffra100 koncertjeiről a weboldalon, illetve a Facebook-oldalon tájékozódhatnak. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően valósul meg.

Hirdetés