Gyulai Pálinkafesztivál

2022. szeptember 15. és 17. között, immáron 22. alkalommal!

Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényén, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztiválon a 3 nap alatt a nemes hungarikum, a pálinka lesz a figyelem középpontjában. Ráadásul, ebben az időszakban Gyula a pálinka fővárosává lép elő. Kevesen tudják, de közel 300 éves Gyula városában a pálinkafogyasztási tradíció, hiszen a gyulai várban, 1731-ben báró Harruckern János György alapította az első pálinkafőzdét a régióban.

„Ez egy nagyon értékes örökség, amit az őseink hagytak ránk, nekünk pedig az a kötelességünk, hogy ezt továbbadjuk a következő generációknak, ha kell, akkor egy fesztiválon keresztül” – mondta Bora Imre fesztiváligazgató. Az első Kisüsti Pálinka Fesztivált 2000-ben tartották Gyulán, akkor, amikor a pálinka valódi értékét még nem igazán fogadták el az országban. A 23 évvel ezelőtt életre hívott fesztivál volt az első, amely felvállalta a magyar pálinka népszerűsítését. A fesztiválon az ország pálinka gyártóinak több száz termékével ismerkedhetnek meg a látogatók: természetesen képviselteti magát a „hazai”, azaz a Gyulai Pálinka Manufaktúra, de érkezik kiállító Tiszaföldvártól kezdve Baján át egészen Győrvárig. A fesztivál igazi színfoltja a pálinka lovagrendek felvonulása a 100 Éves Cukrászdától a Várkertig. A hazai és határon túli lovagrendeket a felvonuláson fúvószenekar és a mazsorett csoport kíséri! A vonulás után a színpad előtti téren bemutatkoznak a lovagrendek, majd műsort adnak a mazsorett csoport tagjai, illetve a fúvósok is.

A 2018-as fesztivál keretein belül, hagyományteremtő szándékkal elindítottunk egy új kezdeményezést, a Nemzeti Összetartozás Pálinkájának palackozását, amelyet a 2022-es esztendőben is folytatni szeretnénk. Az elmúlt években többek között Orbán Viktor miniszterelnök Úr és Áder János köztársasági elnök Úr is köszönőlevélben emelte ki figyelmességünket, amelyet az anyaországbeli és a határon túli magyarság összetartozásáért teszünk. Kettős célt tűztünk magunk elé: egyrészt szerettük volna hangsúlyosabbá tenni a pálinkának, mint hungarikumnak, mint nemzeti kincsünknek a fontosságát, másrészt pedig a „magyarok pálinkája” segítségével hozzá kívántunk járulni nemzeti összetartozásunk erősítéséhez is. Az eddigi visszajelzések alapján kijelenthetjük, közel kerültünk e célok eléréséhez.

A 2018-as évben szűk körben, mintegy 30 fős társaságban zajlott az esemény a Gyulai Pálinka Manufaktúrában, és barackpálinkák házasítására került sor. A 2019-ben a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Kápolnájában került sor a ceremóniára, mintegy 200 fő részvételével, és a szilvapálinkák kerültek a középpontba. A 2020-as évet a koronavírus járvány beárnyékolta, a Gyulai Pálinkafesztivál elmaradt és a járványügyi helyzet miatt csak pár fő részvételével történt meg az összeöntés. 2021-ben újra már újra együtt, egy igazán szép eseményen történt meg az összeöntés. A palackokat a magyarságért legtöbbet áldozó személyeknek ünnepélyes keretek között adtuk/adjuk át az eseményen. Kezdeményezésünkkel jó ügyet kívánunk szolgálni, összefogásunk erejével szeretnénk mi magunk is alkotni, nyomot hagyni, létrehozni valamit, ami gyermekeink, utódaink, leszármazó nemzedékeink számára is örök emlékek felidézésére lesz képes! Mindemellett kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a hazai pálinkagyártók mellett egy közös eseményen szólítsuk meg a határon túli magyar ajkú szervezetek vezetőit is. Azzal, hogy a kezdeményezés keretében a Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék is párlatokkal járul hozzá a „magyarok pálinkájához”, nem csak e nemes ital elismertségét erősítjük, de nemzeti összetartozásunkat is hirdetjük. Az esemény során a felajánlott anyaországon belüli pálinkákat és határon túli párlatokat egy nyílt hordóban házasítjuk. Az így kapott – szimbolikus üzenettel is bíró – „összetartozás pálinkáját” megszenteltetjük, amelyre Dr. Kiss-Rigó Lászlót, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökét kértük fel.

A Nemzeti Összetartozás Pálinkája mind eszméjében, mind megvalósulásában kifejezi és erősíti a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát. Véleményünk szerint soha ilyen fontos nem volt az összefogás, az összetartozás, mint ebben a rendkívüli helyzetben, amelyet most a világon tapasztalhatunk, hiszen túl vagyunk a világot sújtó koronavírus-járványon – amely fel-felüti a fejét, illetve országunk mellett egy háború zajlik. Veszélyek, bizonytalanság, háború jellemzi napjainkat.

A ceremóniának 2022-ben is az Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia szárnya ad otthont, időpontja 2022. szeptember 17. szombat 11.30 óra.

Az esemény során a pálinka az idei esztendőben a Hollóházi Porcelán egyedi sorszámmal ellátott, névre szóló butéliáiba kerül majd. Minden évben különböző gyümölcsből készül a pálinka, idén az alma párlatok házasításából. Az esemény kapcsán felkérést intézünk hazánk kereskedelmi főzdéihez, valamint olyan magánfőzőkhöz, akiknek alma párlatuk a Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetett Brillante – 2022 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyen magas minőséget képvisel, hogy járuljanak hozzá egyegy palack alma pálinkával, párlattal az eseményhez. A hazai és határon túli lovagrendek is meghívást kapnak a rendezvényre: Magyar Pálinka Lovagrend Egyesület, Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend, Szabolcsi Pálinka Lovagrend, Felvidéki Pálinka, Jászsági Pálinka Lovagrend, Erdélyi Pálinka Lovagrend, Szent Miklós Lovagrend, Magyar Magánfőzők Pálinka Lovagrend Egyesület, Bükki Lovagrend, Szent István Pálinka Lovagrend – Sóly.

Ez elmúlt esztendőkben szintén meghívást intéztünk a határon túli magyar ajkú szervezetek, szövetségekhez is, hogy járuljanak hozzá a kezdeményezéshez: Magyar Közösség Pártja, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Vajdasági Magyar Szövetség, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség. A Nemzeti Összetartozás Pálinkája kezdeményezés fővédnöke Dr. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszter, miniszterelnökhelyettes.

Folytatódik az elmúlt években hatalmas sikert aratott exkluzív gasztronómiai sorozatunk, Pálinka Ízutazás címmel. Az alprogram a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia szárnyának báltermében kerül megrendezésre 2022. szeptember 17-án, 16.00 órától amelyet ezúttal a Gyula Rouge Bisztró prezentál a kedves Vendégeknek. A délután során almából készült hungarikum pálinkák és ételek találkozását mutatja be Segal Viktor – gasztronómiai tanácsadó, a Magyar Bocuse D'or Akadémia ikonikus alakja, a magyar szakácsválogatott egykori csapatkapitánya, illetve Fabulya Attila házigazda, okleveles pálinkabíráló, a Gyulai Pálinka Manufaktúra Kóstolóház vezetője. Természetesen az alma pálinkát kis mértékben használjuk az ételeinkben. Nem az alkoholtartalma, hanem az illata, az aromája a fontos. És ahány alma, annyiféle íz, savasság, mely könnyítheti, karakteresebbé, zamatosabbá teheti az ételeinket. A program külön belépődíj köteles, amelynek díja 12.990 Ft. Regisztráció előzetesen az e-mail címen lehetséges.

Másik gasztronómiai programunk a Gazda és pálinka a konyhában című gasztronómiai látványfőzés és kóstoló. Az esemény során Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével a pálinkavilág elismert és ismert szereplői ragadnak majd fakanalat, hogy az agrárvilág szakembereivel a magyar vidéki élet szezonális alapanyagaiból almapálinkával készült ételeket készítsenek meghívott vendégeink és a fesztivál látogatói számára. Az esemény 4 blokkból áll. Minden blokk körülbelül 1 órás időtartamú és 40-60 adag étel készül el, amelyet a meghívott vendégeink és a rendezvény látogatói között kóstoltatunk. A program fővédnöke Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke.

A fesztivál kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a Brillante – 2022 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, amelyre a bérfőzetők és magánfőzők párlatain túl idén újra nevezhettek a kereskedelmi főzdék is. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a 2022. szeptember 16-án 16.30 órától a Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül kerül sor, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Stefánia szárnyának báltermében.

A megmérettetés során az alábbi fődíjak kerülnek kiosztásra:

• Legjobb Magánfőzött Párlat

• Legeredményesebb Magánfőző

• Legjobb Bérfőzetett Párlat

• Legeredményesebb Bérfőzető

• Legeredményesebb Bérfőzde

• Legjobb Kereskedelmi Pálinka

• Legeredményesebb Kereskedelmi Főzde

A beérkezett tételeket a zsűri számítógéppel bírálta, új, 100 pontos bírálati rendszerben, ahol megvizsgálták, hogy a termék ízében, illatában tiszta-e, és hogy érezhető-e rajta az alapanyagként használt gyümölcs karaktere. Emellett a textúrát és az összbenyomást pontozták. Mindemellett minden mintáról szöveges értékelést is készítettek, amelyet az eredményhirdetést követően 15 napon belül megkapnak a nevezők is. A Brillante – 2022 Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Versenyre mindösszesen 990 minta érkezett Magyarország szinte minden részéről, nagyobb városokból és kisebb településekről is. Határon túli nevezések is voltak: Szerbiából, Romániából és Szlovákiából. Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki majd félszáz fajta párlatot nevezett a megmérettetésre. Legtöbb párlat az idei évben ismét szőlő és szőlő eredetű termékekből érkezett 268, utána követi az év gyümölcse, az alma 112 mintával, és harmadik legtöbb a szilvából érkezett 106 mintával, majd a következő legnépszerűbb kategória a bogyós és vadon termő és erdei gyümölcs kategória volt. Kereskedelmi forgalomban kapható pálinkákból 118, bérfőzetett párlatból 132 minta, míg magánfőzött párlatból 740 minta érkezett a megmérettetésre.

Természetesen Magyarországról érkezet a legtöbb, 750 minta, Romániából 193, Szlovákiából 41 és Szerbiából 5 párlat. Vezetett pálinkakóstolón is részt vehetnek az érdeklődők a fesztiválon! A jelentkezők Adamik Anikó pálinkaszakértő vezetésével felfedezhetik a Gyulai Pálinkafesztivál legkülönlegesebb pálinkáit, és számos kulisszatitkot megtudhatnak a legnemesebb italunkról! A túra során 6 főzdét látogatnak meg, amely során megismerhetik a filozófiájukat, betekintést nyerhetnek a kulisszatitkokba és természetesen megkóstolhatják a legszebb pálinkáikat, különlegességeiket, beszélgethetnek a főzdék főzőmestereivel, tulajdonosaival! A túra során 6 különböző főzde 1-1 pálinkáját kóstolhatják meg az érdeklődők, melyek közt megtalálhatóak lesznek hagyományos és különleges párlatok. Minden részvevő ajándékba kap egy Gyulai Pálinkafesztiválos kóstolópoharat. A program gyakorlatilag a meghirdetése előtt betelt. Mivel sokan lemaradtak róla, így lehetőséget biztosítunk a főzdéknek, hogy külön-külön pálinkakóstolókat tartsanak előre meghirdetett időpontokban a standjuknál. Ezen a programon 4 pálinka kerül bemutatásra a főzde tulajdonos vagy a főzőmester által, és természetesen nem csak a pálinkák kerülnek bemutatásra, hanem maga a főzde is. A finom kortyok mellett pedig apró kulisszatitkokat is megtudhatnak.

Az idei év újdonsága a mesterkurzus program meghirdetése. Két mesterkurzus is indul a fesztivál ideje alatt. Pénteken Gulyás Csaba, az egyik legismertebb hazai bártender, A WSET párlatokra szakosodott oktatója, szakíró, szaktanácsadó, több italvilágmárka nagykövete várja az érdeklődőket a Gyulai Vár Lovagtermében tartott előadására. A bemutató a Trendek, érdekességek és tanulságok a párlatok világából címet viseli. Az előadás regisztrációhoz kötött, illetve részvételi díja 6.900 Ft. Szombati mesterkurzusunkat Fabulya Attila tartja, amely során a 125 éves szivar szavunk nyomába erednek a résztvevők és egy szép szivar társaságában 6 féle nemes, érlelt alma párlatot kóstolhatnak majd meg. A program a Gyulai Almásy-kastély emeleti teraszán lesz megtartva, részvételi díja 9.900 Ft, és szintén regisztrációhoz kötött.

A főszereplő, pálinka mellett a színpadon a magyar könnyűzenei élet jeles képviselőivel találkozhatnak az érdeklődők. Fellép többek között a Demjén Ferenc, Szikora Róbert és az R-GO, a Karthago, Gyergyószentmiklósról érkezik a 4S Street zenekar, a TNT, a Hooligans és még sokan mások.

A rendezvény szombati napján kerül megrendezésre a Békés Megyei Vadász- és Horgásznap, amely keretein belül megrendezésre kerül a VI. Körös-Völgyi Halászlé- és Halételkészítő Verseny, valamint lesz vadhívó bemutató, vadászkutya bemutató, solymász bemutató. Ezen a napon 11.00 órától Toma mester vidám kádárlegényeivel érkezik a fesztiválra! És ha érkezik, akkor szórakoztat, no meg mókázik! Egy biztos: pozitív nyomot hagy még azokban is, akik csak nézőként pillantanak a mókákra! Tehát érdemes lesz szombaton már korán érkezni a várkertbe, hiszen sok-sok játékkal várja kicsiket és Nagyikat, azaz egész családokat Toma és csapata!

Rendezvény a rendezvényben az idei Pálinkafesztiválon - Értékek a közfoglalkoztatásban! Békés megyéből mintegy 11 önkormányzat mutatkozik be a közfoglalkoztatási programokban előállított gasztronómiai és kézműves termékeivel. A települések kiállítóhelyein nagyobb részben a közfoglalkoztatási programok mezőgazdasági programelemeiben előállított termékek, valamint a helyi sajátosságokra épülő programelem gasztronómiai és kézműves remekei tekinthetők, kóstolhatók és vásárolhatók meg. A hagyományőrző közfoglalkoztatási kiállítás és vásár célja, - mely egyben a Békés Megyei Kormányhivatal kiemelt törekvése is – hogy felhívja a figyelmet a térségben élők együttműködésére, az együtt gondolkodás és az egymás segítésének fontosságára. A térség egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye így tehát lehetőséget teremt arra is, hogy a termelők és a fogyasztók találkozása révén a megyében előállított termékek ebben a közegben is nagyobb népszerűséget szerezzenek, esetleg új piaci lehetőségeket nyissanak meg számukra. A kiállításon Békés megye egy másik arcát ismerhetjük meg azáltal, hogy olyan értékek is bemutatásra kerülnek, melyek így csokorba szedve egyébként nem láthatóak együtt, hiszen a megye különböző járásaiban kerülnek előállításra A kiállítás és vásár ugyanakkor rámutat arra is, hogy milyen komoly értékteremtő tevékenységek folynak a közfoglalkoztatás keretein belül, feltárja továbbá azokat a kitörési lehetőségeket, amelyek - helyi adottságaik kihasználása mellett - lehetőséget biztosíthatnak egy-egy település fejlődéséhez.

Mobilizált Kormányablak Ügyfélszolgálat is a látogatók rendelkezésére áll majd a fesztivál szombati napján! A mobilizált ügyfélszolgálati irodában az ügyfelek több mint 2500 féle ügykört kezdeményezhetnek, illetve kaphatnak tájékoztatást. Többek között személyazonosító igazolvánnyal, lakcímkártyával, útlevéllel, vezetői engedéllyel kapcsolatos ügyintézésre, ügyfélkapu regisztrációra is van lehetőségük az ügyfeleknek. A Mobilizált Kormányablak Busz szombaton érkezik a fesztiválra. Érkezik a fesztiválra a „Közös Érték az Egészség program” is, amelynek célja, hogy a kormányhivatal által koordinált családbarát egészségfejlesztési színtérprogramok valósuljanak meg Békés megyében. A program által megfelelő időben, megfelelő módon segíthetik a lakosságot abban a tekintetben, hogy az egészségben eltöltött évek száma a lehető legmagasabb legyen.

A kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítése kapcsán ismét lehet majd logózott üveg pálinkáspoharat vásárolni, amelyet emlékbe hazavihet a Látogató. Emellett figyelünk a környezetvédelemre is, hiszen egyedi, több színben elérhető pálinkafesztiválos repoharat használnak majd kiállító partnereink. A rendezvény belépőköteles, a napijegy 3.000 Ft, míg a bérlet 7.500 Ft lesz, amelyet csak a helyszínen tudnak megváltani a Látogatók. Minden nap lesznek ismét ingyenes időszakok, amikor is belépőjegy megváltása nélkül lehet bemenni a fesztiválra: csütörtökön 16.00-ig, pénteken 14.00-ig, szombaton pedig 13.00-ig nem kell belépőjegyet vásárolni. A Gyulai Pálinkafesztivál fővédnöke Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Látogasson el Ön is a gyulai Várkertbe és fedezze fel a legnemesebb hungarikumokat! Információ itt.