Az idei évtől kétmillió forinttal járó elismerést kapnak a Rátz Tanár Úr Életműdíjjal kitüntetett pedagógusok

Ismét keresik a legjobb természettudományos tanárokat.

Újabb tanév kezdődött el, a diákok visszatérnek az iskolapadba, újra találkoznak a nyári szünet után tanáraikkal. Azokkal a tanárokkal, akik a jövő generációját nevelik. A természettudományos oktatás fontosságára és az ezen a területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok munkájára hívja fel a figyelmet több mint húsz éve a Rátz Tanár Úr Életműdíj. A pedagógus Kossuth-díjként is emlegetett szakmai elismerés összege ismét növekszik – az idei évtől fejenként kétmillió forintot kapnak a díjazott tanárok.

A gyermekek tanulási útját a szülők, kortársak és barátok mellett jelentősen befolyásolják, azok, akik nap mint nap oktatják őket. A pedagógusok szerepe a második legbefolyásosabb tényező a gyermek tanulási eredményei és jövőbeli általános jóléte szempontjából - és ezen hatások messze túlmutatnak a gyermekek írási és olvasási képességein. A természettudományos tárgyak megfelelő oktatása kifejezetten fontos nemcsak ahhoz, hogy a diákok széles látókörű felnőtté válhassanak, de ahhoz is, hogy a különleges tehetségű fiatalokat felismerjék. Elengedhetetlen tehát a reáltárgyakat oktató pedagógusok munkájának elismerése és megbecsülése.

22 éve a hazai természettudományos oktatásért

Három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon az oktatás és pedagógusok szerepét szem előtt tartva hozták létre több mint húsz éve a Magyar Természettudományos Oktatásért Alapítványt. Az alapítvány immár huszonkét éve ad lehetőséget egykori diákoknak, pedagógusoknak, magánszemélyeknek, hogy nevezzék azon tanárukat, akiről úgy gondolják, méltó a Rátz Tanár Úr Életműdíjra.

A három cég felismerte a közoktatásban dolgozók nehéz helyzetét és támogatni kívánja azokat a kiemelkedő teljesítményű pedagógusokat, akik példaképek lehetnek a fiatal tanárok számára. Az életműdíj tehát a pályakezdő pedagógusokat is ösztönözni kívánja és biztosítani őket arról, hogy nem marad figyelem nélkül a hivatásuk és eredményeik.

Idén 2 millió forintos elismerésben részesülnek a díjazottak

Az alapítványt létrehozó vállalatok számára igen fontos, hogy a Rátz Tanár Úr Életműdíj ne csak egy jelképes elismerés legyen. Éppen ezért az elismert pedagógusok minden évben pénzjutalomban is részesülnek, amely összeg az alapítvány megalakulása óta duplájára növekedett – az idei évtől 2 millió forintot kapnak a kitüntetett pedagógusok.

„Célunk immár több mint húsz éve az, hogy megtaláljuk és elismerjük azon pedagógusok munkáját, akik a természettudományos tárgyak oktatásában élen járnak tudásukkal, odaadásukkal és hivatástudatukkal. Jól tudjuk, hogy a tanári munka megbecsülése a jövőbe való befektetés.” – mondta az elismeréssel járó díj növekedéséről Dr. Kroó Norbert, professzor, akadémikus, az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke.

Hogyan lehet jelölni a legjobb természettudományos tanárokat?

•          A díjra diákok, pedagógusok, magánszemélyek és szervezetek is jelölhetik a pedagógusokat.

•          A díjra a közoktatás 5-12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító, vagy egykor tanító tanárok terjeszthetők fel.

•          A felterjesztés az alapítvány honlapján keresztül zajlik egy pályázati adatlap kitöltésével.

•          A nevezési határidő: 2022. október 6., éjfél

A beérkezett ajánlásokat az Alapítvány kuratóriumi tagjai értékelik, majd tesznek javaslatot a díjazottakra.

A Rátz Tanár Úr Életműdíjról

2000-ben három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon közösen hozta létre az Alapítványt a Magyar Természettudományos Oktatásért. Az alapítvány kuratóriuma minden évben meghirdeti a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, melynek díjazottjai azok a középiskolai és általános iskolai tanárok, akik az alapítók tevékenységi köréhez szorosan kapcsolódó magyarországi matematika-, fizika-, kémia-, valamint biológiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a tantárgyak népszerűsítésében és tehetséggondozásban. Az immáron 2 millió forintos életműdíjat évente két-két matematika, fizika, kémia és biológia szakos tanárnak ítélik oda. 2021 decemberéig összesen 160 pedagógust díjaztak.