Conscious Textile Group

A MOME és a Nanushka közös anyaginnovációs kezdeményezése egy fenntarthatóbb jövőért.

Együttműködési megállapodást írt alá a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Nanushka, hogy elindítsák a Conscious Textile Group, azaz a Tudatos Textil Csoport munkáját. A MOME és a Nanushka összefogása a divatipar körforgásos gazdaságra való átállását segíti, célja a gyártás utáni textíliák körforgásos felhasználásának és innovatív módjainak kutatása, új, fenntartható anyagok fejlesztése. 

A nemzetközi kutatókból, egyetemi oktatókból, hallgatókból és ipari szakértőkből toborzott csoport tagjai mind a textilgyártás és- felhasználás fenntartható törekvéseinek előmozdításáért fognak dolgozni. A textilipari körforgással kapcsolatos kérdések innovatív megoldását a középpontba állító kutatási projektek két különböző formátumban valósulnak majd meg:

●  12 hónapos nemzetközi kutatási ösztöndíjprogram tudatos textilipari kutatók és innovátorok számára, ami lehetőséget teremt az újrahasznosítási folyamatok megismerésére és az ipari hulladékból készíthető innovatív anyagok kifejlesztésére.

●  A 9-12 hónapos közösségi kutatási felhívás pedig a MOME munkatársai, hallgatói és öregdiákjai számára kínál lehetőséget, hogy vegyenek részt a textilek innovatív újrahasznosítási technikáinak anyagfejlesztési kutatásában, valamint új textilek és alkalmazási technikák létrehozásában a folyamatosan keletkező textilhulladék felhasználásával.

Mind a MOME, mind pedig a Nanushka egy fenntarthatóbb jövő felépítésén dolgozik. A MOME Közép-Európa egyik legnagyobb kreatív innovációs központját kínálja, célkitűzései között szerepel, hogy működése 2030-ra a karbonsemlegessé válik, a Nanushka pedig körforgásos üzleti modell megalkotását és bevezetését tervezi.

“Egy világszínvonalú magyar márka, és egy nemzetközi ambíciókat dédelgető magyar egyetem közös kutatás-fejlesztésbe fog, és együttes erővel állít elő új szellemi tulajdont és piaci értéket. Ez az a modell, ami sikeressé teszi a világ legjobb innovációs ökoszisztémáit. Itt az ideje, hogy Magyarországon is meghonosítsuk a gyakorlatot.” - nyilatkozta az együttműködésről Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.

A MOME Innovációs Központja jelenleg is kutatja azokat az emberközpontú, design-vezérelt megoldásokat, melyek többet között a klímaváltozás okozta problémákra is választ adhatnak. Az együttműködő felek munkája nagyban kiegészíti egymást. 

“A MOME anyagtervezési és kutatási szakértelmének és a Nanushka divatiparban szerzett "bennfentes” ismereteinek ötvözésével az együttműködés lehetővé teszi számunkra, hogy kreatív, és praktikus fenntartható textilmegoldásokat hozzunk létre.” - nyilatkozta Lāsma Ivaska, a MOME Innovációs Központjának igazgatója.

“A jövő a körkörös gazdálkodásé, és a Nanushka felismerte felelősségét abban, hogy aktívan építse azokat a fenntartható divatipari rendszereket, ahol a termékekkel és az alapanyagokkal felelősségteljesen bánunk” - nyilatkozta Sándor Szandra, a Nanushka alapítója és kreatívigazgatója.

Az együttműködést Böszörményi-Nagy Gergely és Baldaszti Péter, a Nanushka igazgatósági tagja, a Vanguards Fashion Group vezérigazgatója, jelentették be 2022. szeptember 15-én a MOME zugligeti campusán idén először megrendezett Future Materials Konferencián. Az anyagkutatás- és fejlesztési témát feldolgozó kétnapos szakmai esemény programja számos nemzetközi szakértő felsorakoztatásával, előadásokkal és kerekasztal beszélgetésekkel tárta fel az anyaginnovációs szcéna trendjeit és terveit.

A Conscious Textile Group-nak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Innovációs Központja ad majd otthont. A MOME Innovációs Központ Közép-és Kelet-Európa egyik legnagyobb designkutató és innovációs központja, ahol művészeti és designkompetenciák felhasználásával gazdasági, társadalmi és környezeti kihívásokra keres megoldásokat.

A Future Materials Conference-ről itt tudhat meg többet. A Future Materials Konferencia egy, az NKFI Alapból megvalósuló program, a Mecenatúra 2021 pályázat részeként.