Egyedi kulturális és oktatási élmény az Alföld szívében

Hagyományőrzés és élményalapú oktatás a kiskőrösi János Vitéz Látogatóközpontban.

Kiskőrösön tartották meg idén a XIII. Nemzeti Tanévnyitót. A Petőfi 200 emlékévben leghíresebb költőnk szülővárosa kiemelt célpont a kulturális turizmus számára. Petőfi Sándor életének különböző helyszínei és a költészetéhez kapcsolódó számos intézmény várja az érdeklődőket. A költő életművéből inspirálódó, és azt feldolgozó kiskőrösi látnivalók és élményforrások sorához csatlakozott a János Vitéz Látogatóközpont is, ahol Petőfi legismertebb költeményét virtuális kalandon keresztül, interaktív digitális eszközök segítségével ismerhetjük meg. Az intézmény komplex audio-vizuális élmény formájában nyújt oktatási és szórakozási lehetőséget minden korosztály számára.

Kiskőrösön minden Petőfi Sándorhoz kapcsolódó látnivaló a központban helyezkedik el, egymás szomszédságában található a János Vitéz Látogatóközpont, az evangélikus templom, amelyben a költőt megkeresztelték, a szülőház, a világ első köztéri Petőfi-szobra, illetve a szintén egyedülálló Petőfi Műfordítói Szoborpark, amit a kiskőrösi székhelyű Országos Petőfi Sándor Társaság hozott létre 1985-ben.

A János Vitéz Látogatóközpont célja, hogy közelebb hozza az érdeklődőkhöz Petőfi költeményének helyszíneit, alakjait és cselekményét; a technológia és a tradíció, a szórakoztatás és tudásmegosztás ötvözésével emberléptékű és személyes kapcsolatot teremtsen a látogatók és az irodalmi mű között. A kiállítás őszi osztálykirándulások, családi utazások kiemelt célpontja lehet, a látogatás után gyerekek és felnőttek egyaránt új, saját élményükön alapuló nézőpontból értelmezhetik a János vitézt.

A látogatóközpont kiállítása az 1845-ben épült, egykori evangélikus lelkészlakban található. Egy labirintus-útvonalon keresztül megismerhetjük Petőfi elbeszélő költeményének egyes fejezeteit, miközben Kukoricza Jancsiból János vitéz, végül Tündérország királya lesz. A színházi világot idéző tér installációi között magunk is a mű cselekményében haladunk mind a fizikai, mind a virtuális térben, így a történetben nem csak szemlélőként, hanem aktív résztvevőként lehetünk jelen. A labirintust különböző útvonalakon járhatjuk be a tablet segítségével, miközben szövegrészleteket hallunk a műből.  Az egyedi múzeumi és irodalmi élmény során interaktív feladatokat is kapunk.

„A látogatóközpont a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeummal, illetve a műfordítói szoborparkkal a kiskőrösi Petőfi-kultusz szerves része, ahová az országból és a világ minden tájáról érkeznek hozzánk különböző korcsoportok szerint, hogy megtalálják a játékos, irodalmi, kulturális vagy épp erős érzelmi kötődést a nemzet költőjéhez” – emelte ki Dr. Filus Erika, a János Vitéz Látogatóközpont igazgatója. Az intézmény tematikus múzeumpedagógiai programja az épület tetőterében kap helyet, ahol az iskolai csoportok korosztályuknak megfelelő játékok, művészeti foglalkozások és interaktív órák segítségével tanulhatnak a János vitézről. A látogatóközpont nemcsak a diákokat várja, hanem a pedagógusokat is, akik a korszerű irodalomoktatás módszertanával ismerkedhetnek meg. Az interaktív kiállítás ideális családok és felnőtt csoportok számára is.

További információ elérhető a János Vitéz Látogatóközpont megújult weboldalán és Facebook oldalon.