9. alkalommal kerül kiosztásra a Gundel Károly-díj

Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat.

Olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői. A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján, azaz szeptember 23-án a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra.

Eddigi díjazottak:

            Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.

            Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.

            Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.

            Csapody Balázs – 2017.

            Rosenstein Tibor – 2018.

            Meskál Tibor, Szulló Szabina - Széll Tamás – 2019.

            dr. Csizmadia László és Molnár Attila – 2020.

            Berkes Gyula, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – 2022.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről.

A Kitüntetési Bizottság tagjai:

            a Magyar Vendéglátók Ipartestülete

            Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete

            Magyar Éttermi Szövetség

            Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség

            Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége

            Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége

            Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége

            Magyar Éttermi Mesterek Klubja

            Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság

            Magyar Bocuse d'Or Akadémia

            Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete

            Stílusos Vidéki Éttermiség

            Pannon Gasztronómiai Akadémia

            a Gundel család egy képviselője

            Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

            Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar

            Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

            Gundel Étterem

A szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazottak:

Borbás Marcsi televíziós műsorvezető, gasztronómiai és hagyományőrző tevékenységéért és Macsinka János, az egri Macok Bisztró tulajdonosa. (lásd fotó)

A kitüntetés átadására ünnepélyes keretek között 2022. október 16-án, vasárnap 12:00 órakor kerül sor az MVI által szervezett Gálaebéden, a szakma számos meghatározó alakja, valamint a sajtó részvételével Budapesten, a Gundel Étteremben (1146 Budapest, Gundel Károly út 4.)

A pandémia miatt, két év kihagyás után a Gálaebéden kerülnek átadásra a 2020. évi díjak dr. Csizmadia László (posztumusz) és Molnár Attila, a 2021. évi díjak Berkes Gyula és a Dudás testvérek részére, valamint az idei díjazott részére is.

A gálaebéd házigazdája: Gundel Takács Gábor, szakmai mentora Bíró Lajos, sommelier: Fabók Mihály lesz.

A Gálaebéd 6 fogásból álló menüsoráról a Gundel Étterem, az Aranykaviár Étterem, a Biarritz Étterem, és az Anyukám mondta Étterem chéfjei gondoskodnak.

A belépőjegy ára 45.000, MVI-tagoknak 35.000 forint.

Jegyigénylés itt,    vagy   itt

A gálaebéd menüsora:

     Előétel:

Füstölt kacsamáj, karamellizált hagyma, mangó, áfonya

Katona György – Biarritz Étterem, Budapest

     Leves:

Palócleves bárányból Moldován Viktor és Wolf András – Gundel Étterem, Budapest

     Főétel I.:

Sült tokhal, spenótos derelye, kapros folyami rákragu Nyíri Szása és Kanász László – Arany Kaviár Étterem, Budapest

     Főétel II.:

Szarvas bélszín, gombák, gesztenye, boróka Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – Anyukám Mondta Étterem, Encs

     Desszert:

Gundel palacsinta Moldován Viktor és Wolf András – Gundel Étterem, Budapest

A gálaebéd szervező bizottsága:

Bíró Lajos (Buja Disznók)

Kovács László (MVI elnök, La Fiesta Party Service Kft.)

Balázs József (Tacuba Café)

Bíró Bernadett (MVI főtitkár)

Fehér-Kaplár Mónika (MVI rendezvényszervezés)