MVM Koncertek – Ránki Dezső

Ránki Dezső zongoraestje a Müpában szeptember 27-én.

Ránki Dezső zongoraestjével folytatódik az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat szeptember 27-én a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A kétszeres Kossuth-díjas, Nemzet Művésze koncertje szünet nélkül, egy részben kerül megrendezésre, melyen Schubert és Debussy művei csendülnek fel.

A Zongora-sorozat következő koncertjén október 24-én a Zeneakadémia Nagytermében Balázs Jánost hallhatják a zongoramuzsika kedvelői, majd a Müpában november 9-én Alekszandr Gavriljuk szólóestjével zárulnak a 2022-es év zongoraestjei. A 20. Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora-sorozaton Bogányi Gergely, Grigorij Szokolov, Balázs János és Fazil Say koncertjei kerülnek megrendezésre a Müpában 2023-ban. A koncertek a Zeneakadémián, a Magyar Zene Házában, a Festetics Palotában és a Bartók Emlékházban 2023-ban is folytatódnak. Bővebb információ pontos műsorokkal a zongora honlapon olvashatók, ahol a jegyek is megvásárolhatók.

2022. szeptember 27. (kedd), 19:30 óra

Müpa Budapest, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Ránki Dezső zongoraestje– „MVM Koncertek – A Zongora”

    Schubert: a-moll szonáta, D 537, 4 impromptu, D 899

    Debussy: Children’s Corner / Gyermekkuckó, Estampes / Metszetek

A koncert rendezője a Jakobi Koncert Kft. Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban és a honlapon.

Ránki Dezső 1973-ban szerzett diplomát a Zeneakadémián Kadosa Pál és Rados Ferenc növendékeként. 18 évesen nyerte meg a Zwickaui Nemzetközi Schumann-verseny 1. díját, ez idő óta koncertezik világszerte. Játszott többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal, az amszterdami Concertgebouw zenekarával, a párizsi Orchestre Nationallal és számos neves karmesterrel, pl. Solti Györggyel, Végh Sándorral, Lorin Maazellel, Zubin Mehtával. 1985 óta Klukon Edit társaságában is koncertezik négykezes és kétzongorás művekkel. Az utóbbi években Berlinben, Párizsban, Tokióban, New Yorkban, Londonban is volt fellépésük. A BMC kiadónál megjelent közös lemezeiken Liszt, Satie és Dukay kompozícióit hallhatjuk. 1973-ban Liszt-díjjal, 1978-ban Kossuth-díjjal, 1982-ben Budapest Főváros Művészeti Díjával, 1984-ben Érdemes Művész címmel, 1988-ban Bartók–Pásztory-díjjal, 1990-ben Kiváló Művész címmel, 2005-ben Prima Primissima Díjjal tüntették ki. 2006-ban a „Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal" kitüntetésben részesült, 2008-ban pedig másodszor is Kossuth-díjat kapott. 2020-ban a Nemzet Művésze lett.

Hirdetés