Memória Melódia – A zene erejével a demenciával élőkért

Alzheimer Világhónap – szeptember 8-30.

Az Alzheimer Világhónap alkalmából szeptember 8-30. között számos interaktív programmal hívta/hívja fel a figyelmet a Memória Melódia a zene pozitív hatásaira. A szeptember 30-i záróeseményen a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara ad ingyenes Senior Gála koncertet a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével. A hangverseny félidejében Prof. Dr. Kamondi Anita tart előadást a jelenleg zajló kutatásokról.

Egyre több ország csatlakozik az Alzheimer Világhónap rendezvényeihez, melyeknek célja, hogy felhívja a figyelmet az Alzheimer-kórban szenvedőkre, a társadalmi összefogás szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására. Világszerte 50 millió ember él Alzheimer-kórral és más demenciával, Magyarországon közel 300 000 érintettről tudunk, számuk rohamosan emelkedik szerte a világon. A betegség pillanatnyilag nem gyógyítható, de korai felismerés esetén lassítható a folyamat és enyhíthetők a tünetek.

A rendezvénysorozat részeként szeptember 21-én országos sétára hívták a szervezők az érdeklődőket, 23-án a Pesti Színházban Az apa című előadást tekintették meg, 27-én 14.00 órára a Hősök terén Senior Örömtáncra vár mindenkit Radvánszki Edit szervező.

A Világhónap záróeseményeként a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében szeptember 30-án 19.00 órától egy nagyszabású, ingyenesen meghallgatható – de ezen a mail címen regisztrációhoz kötöttgálakoncert várja az érdeklődőket. A fennállásának 169. évét ünneplő, hazánk első hivatásos szimfonikus zenekaraként számontartott Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának nyugalmazott művészei lépnek fel a Senior Gála keretében Kovács János Kossuth-díjas karmester vezényletével. Műsoron Mendelssohn, Albinoni, Liszt Ferenc művei csendülnek fel, szólót játszik Somorjai István trombitaművész, Csongár Péter és Csongár Márton klarinétművészek. A koncert félidejében Prof. Dr. Kamondi Anita, az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Neurológiai szakmai igazgatója tart előadást a napjainkban folyó kutatásokról, az új gyógyszeres kezelések lehetőségeiről, a korai diagnózis fontosságáról.

A gála során a Rotary Club Budapest-Akadémia gyűjtést szervez a Magyar Zeneterápiás Egyesülettel közösen. A támogatásokból olyan idősellátó intézményekben látogatnak el zeneterapeuták, ahol még ez a tudományosan már igazolt „gyógymód” nem elérhető.

Egy kvíz segítségével – melyet a szervezők állítottak össze - számos hasznos információt tudhatunk meg az Alzheimer-kórról.

A Filharmóniai Társaság 2021-ben debütált Generációk összhangban című kisfilmjében Kiss-Domonkos Judit senior csellóművész mellett Ulicsák Zsófia, junior csellista segítségével jelenik meg a generációs híd, mely szimbolikusan ábrázolja a történelmi zenekar nemzedékeken átívelő munkáját. Ezt az ívet „élhetjük át” élőben is szeptember 30-án az MTA dísztermében a jótékonysági Senior Gála során. A Generációk összhangban 1953 óta itt érhető el. További információk itt.

Senior Gála a Budapesti Filharmóniai Társaság nyugdíjas művészeivel

szeptember 30., 19:00 – Magyar Tudományos Akadémia díszterme (1051 Bp., Széchenyi István tér 9.)

   Robert Schumann: a-moll gordonkaverseny, op. 129

   Liszt Ferenc: Les Preludes S. 97

Vezényel: Medveczky Ádám, Kossuth-díjas karmester

Közreműködik: Kiss-Domonkos Judit, csellóművész

Házigazda: Nyíri Nagy József, a Magyar Zeneterápiás Egyesület elnöke

A programra a belépés ingyenes, előzetes regisztrációját e-mail címen várják. A rendezvény csak védettségi igazolvány felmutatásával látogatható.

Hirdetés