Teltházzal dübörgött Európa legnagyobb jövőfesztiválja

A Brain Bar idén nyolcadik alkalommal hozta el Budapestre a „holnapunk” már ma is aktuális és égető kérdéseit.

Európa legnagyobb jövőfesztiválja két napon át korunk legnagyobb intellektuális nagyágyúit bevetve közel 10 000 tudásra éhes fiatalt bátorított, hogy vegye kezébe saját jövője alakítását. Az időkapunak a többszörösen díjazott Magyar Zene Háza adott otthont. Hamisítatlan fesztiválhangulat és folyamatos nyüzsgés mellett dübörgött az idei Brain Bar. Napjaink legnagyobb lángelméi és lélegzetelállító művészeti produkciói váltották egymást a színpadon, a résztvevők pedig minden kérdésüket feltehették, sőt akár vitába is szállhattak a több mint 20 országból érkező előadókkal.

A fesztivál a világ égető kérdéseit helyezte a fókuszba, és idén sem riadt vissza a megosztó témáktól. Először hallhatta élőben a hazai közönség Malcolm Gladwell hatszoros New York Times bestseller-szerző gondolatait, aki a következő évtizedek kihívásairól beszélt és arról, hogy a Z generáció csak úgy küzdhet meg velük, ha csapatjátékosokból álló társadalmat épít. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója pedig arról beszélgetett Iain Lindsay-vel, a népszerű, egykori brit nagykövettel, hogy ehhez a küzdelemhez milyen vezetőkre lehet szükség.

Laura Toodu, az észt kormány védelempolitikai tanácsadója könyörtelenül szembesítette a fesztiválozókat a sorkatonaság valóságával, ami könnyen saját jövőjükké válhat. A tabudöntögetés Joanna Williams, a "Women VS Feminism" botránykönyv szerzőjével folytatódott, aki a nők védelmére kelt a modern feminizmussal szemben és hangsúlyozta, hogy mindenkinek árt a nemek közötti túlfűtött küzdelem. Yanis Varoufakis, Görögország egykori "rocksztár" pénzügyminisztere pedig vitába szállt Tábori Viktor blokklánc fejlesztővel, hogy letörje a Bitcoin-forradalom és vele a “politikamentes pénz” utópiáját.

Zing Tjseng, a VICE UK főszerkesztője és Jakub Olek, a TikTok kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója a platformjaik kulturális és politikai felelősségéről szóló kérdésekre adtak választ a színpadon. Deanna Marsigliese, a Pixar művészeti vezetője a jövő animációs filmjeit alakító trendekről beszélt és arról, milyen felelősséggel bír Hollywood a fiatalok világképének formálásában.

A teljes fesztiválközönség figyelemmel kísérte Böszörményi-Nagy Gergely NONKONFORM című könyvének bemutatóját. A Brain Bar alapítója olyan szerzők műveit rendezte olvasókönyvbe, akik nem féltek szembe menni hamis mítoszokkal, népszerű közhelyekkel, vagyis azzal, amit ő a generációnkat lebénító konformizmusnak nevez.

A kétnapos rendezvény alatt színpadon állt többek között a LEGO Ideas, a LEGO kreatív laboratóriumának vezetője; a legdinamikusabban növekvő hazai startup, a SEON alapítója; a Nike vezető sneaker tervezője és egy adattudós, aki civilben cirkuszi akrobata is.

A nyolcadik jövőfesztivál is tömegeket mozgatott meg élőben és a virtuális térben egyaránt. A program legjava visszanézhető a Brain Bar YouTube-csatornáján.