Balázs János a pápai nyári rezidencián, a Castel Gandolfoban ad zongoraestet

Cziffra100 - Castel Gandolfo, Cripta of Chiesa Pontificia.

Rómától húsz kilométerre délre, az Albanói-tó feletti sziklaszirten épült a Castel Gandolfo épületegyüttese, amely a 17. század első felétől pápai nyári rezidenciaként szolgált egészen 2013-ig. Ferenc pápa elődei itt töltötték a forró nyári hónapokat.

Ezen a csodálatos történelmi helyszínen rendezik meg az Albano-i Liszt Fesztivál idei programsorozatának kiemelt eseményét, a Cziffra György-emlékév koncertjét. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész október 9-én vasárnap este a pápai épületegyüttes templomában az emlékévre összeállított, átiratokat is tartalmazó műsorából válogat, amellyel ebben az évben elnyerte a New York-i Music International Grand Prix első- és közönségdíját is.

Cziffra György világhírű zongoraművész 100. születésnapját Magyarország Kormánya hivatalos Emlékévvé nyilvánította, 2021-ben pedig az UNESCO felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósult meg, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével.

2022. október 9. vasárnap 19.30

   Olaszország, Castel Gandolfo  Cripta of Chiesa Pontificia

Balázs János szólóestje

   Műsor

Liszt: A Villa d’Este szökőkútjai

Liszt: Ave Maria (Róma harangjai)

Ponce-Balázs: Estrellita

Puccini-Balázs: Lauretta áriája

Schumann-Liszt: Widmung

Verdi-Liszt: Rigoletto parafrázis

Delibes-Balázs: Coppelia parafrázis

Liszt: 6. magyar rapszódia

Részletek itt.