A Fesztiválzenekar lett Az év zenekara Londonban

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának, jelentették be kedd este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

A világ legrangosabb komolyzenei szaklapjának versenyében Fischer Iván együttese mások mellett a Bécsi Filharmonikusokkal és a Bajor Állami Zenekarral versenyzett az elismerésért, és a szavazatok több mint harmadát kapta meg. A BFZ-t az előző évi Brahms-felvétele alapján szakmai zsűri jelölte a tíz legjobb közé, amelyből a nemzetközi közönség választhatta ki kedvencét. A díjat Erdődy Orsolya menedzser-igazgató és Simor András kuratóriumi elnök vették át a brit fővárosban tartott ceremónián.

Fischer Iván a rendezvényen lejátszott videóüzenetében hangsúlyozta, az együttes célja az alapítás óta sosem a versenyzés volt, hanem a közönség szolgálata itthon és nemzetközi szinten is, minden formában és minden korosztálynak. Az elismerés alkalmából a BFZ zeneigazgatója szerda reggel sajtótájékoztatón elmondta, mélyen meghatotta, hogy a nemzetközi közönség a Budapesti Fesztiválzenekart választotta Az év zenekarának. „Ez a legnagyobb siker, amit magyar zenekar valaha elért, és ez muzsikusaink, munkatársaink, hazai közönségünk és nagylelkű támogatóink, fenntartóink sikere is” – nyilatkozta Fischer Iván. A Budapesti Fesztiválzenekart Magyarország Kormánya és Budapest Főváros Önkormányzata is támogatja.

A budapesti együttesre minden bizonnyal nem csak a magyar közönség szavazott: lemezeik mellett állandó turnézásaiknak is köszönhető, hogy óriási rajongótáboruk van többek között Németországban, az Egyesült Királyságban és Amerikában is.

Az év zenekarának megválasztott Fesztiválzenekar jövőre ünnepli alapításának negyvenedik évfordulóját: az együttes 1983 decemberében tartotta első nyilvános hangversenyét a Zeneakadémián, és az elmúlt közel négy évtizedben a világ egyik legjobb komolyzenei együttesévé vált, amely a magas szakmai színvonal mellett a folyamatos megújulásnak és a klasszikustól eltérő koncertformáiknak is köszönhető. A világ legrangosabb koncerttermei mellett rendszeresen adnak ingyenes kamarakoncerteket templomokban és egykori zsinagógákban, idősotthonokban, illetve évente egyszer nagyszabású szabadtéri hangversennyel ajándékozzák meg a budapestieket.

„Zenészeimnek mindig azt mondom, a feladatuk, hogy élvezzék a zenélést, és ezt az örömöt a hallgatósággal is osszák meg” – vallja Fischer Iván. Közösségi aktivitásaik mellett híresek innovatív előadásmódjukról, mind zenei, mind formai értelemben. Éjféli, informális hangulatú Midnight Music eseményeik, autistabarát Kakaókoncertjeik, vagy évvégi Titokkoncertjeik is kreativitásukat és a közönség iránti elkötelezettségüket hirdetik.

További részletek:

Fischer Iván köszönete a közönségnek itt,  Gramophone-díj itt,  10-es lista itt.