Három Kossuth-díjas művész ad közös koncertet a Zeneakadémián Cziffra György születésnapján

Lakatos Mónika, Dresch Mihály, és Balázs János improvizációs estje.

A zene szabadsága 2022. november 5. szombat 19.30

Az eredetiek szerint meghirdetett koncert negyedik résztvevője, a hétvégén elhunyt Szakcsi Lakatos Béla fájón fog hiányozni ezen az estén mindannyiunknak, ahogy a teljes magyar kulturális és zenei életnek is. Művészetét, egyéniségét helyettesíteni, pótolni nem lehet, ezért a koncertet a három művész Szakcsi Lakatos Béla emlékének is ajánlja.

Balázs János zongraművész, a Cziffra-emlékév művészeti vezetője így emlékezik meg róla:

„Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, hazánk meghatározó legendás művésze. Olyan kevesen vannak már igazán Nagyok! Ő az volt művészként, emberként, hívőként! A zene aranykorának egyik utolsó képviselője. Zeneisége, muzikalitása mind zongorista és zeneszerző páratlan volt. Ám ami igazán egyedi volt benne az a lelke, a szíve és az emberek felé irányuló szeretete. Ez itatta át minden leütött hangját, ettől volt ő a "Szakcsi". Halálával egy korszakot is gyászolunk, a bizonyos aranykort. Köszönünk mindent Béla bácsi, sosem feledünk! Most már fent a legnagyobbakkal, többek között Vukán Gyurival szól a muzsika. Mi pedig, akik itt maradtunk őrizzük a lángot. Pár napja még együtt ebédeltünk és terveztük a következő koncertünk műsorát. Szerette volna előadni velem az "indulj el egy úton" című dalt. Ő ma valóban elindult....Isten Veled drága Béla bácsi!”

A jazz, a népzene, a cigányzene és a klasszikus zene fúzióját teremtik meg a Kossuth-díjas művészek a Zeneakadémián Cziffra Györgyre emlékezve, a világhírű zongoraművész születésének 101. évfordulóján. A szervezők és a fellépők közös célja, hogy Cziffra születésnapja a zene szabadságának és nyitottságának ünnepe legyen, amely betekintést ad a közönségnek a művészek aktuális lelkivilágába. Ezt a Liszt Ferenctől eredeztethető romantikus és szuverén művészi hitvallást fogják hangokba önteni az est fellépői, akik először adnak közös koncertet.

A nemzetközi Womex Artist díjas Lakatos Mónika roma őserővel átitatott énekhangján kelti életre a cigány népdalokat, azok minden bánatát és örömét; Dresch Mihály életművével újraértelmezi a jazz és népzene kapcsolatát, új zenei világot teremtve; Balázs János Steinway Artist, a Cziffra György-emlékév művészeti vezetője pedig megteremti a klasszikus zongorajáték szabadságát, visszahozva a koncerttermekbe azt a hagyományt, amikor az előadó a szerző társául szegődött. Ezen az estén a fellépő művészek egymás stílusában, a műfajok sokszínű lehetőségeit előtérbe helyezve, új zenei világot teremtenek a színpadon.

Cziffra György születésnapjára évek óta hagyományosan koncerttel emlékeznek november 5-én. Tavaly ezen a napon, a centenáriumi megemlékezés keretében a Francia Rádió Zenekarának hangversenyén hallgathatta először a közönség a Müpában Eötvös Péter külön erre az alkalomra komponált, CziffaPsodia című művét Balázs János és Lukács Miklós szólójával. 2022. november 5-én szintén kiemelt programmal emlékeznek meg a jeles évfordulóról: a Zeneakadémia Nagytermében külön-külön is bemutatkozik a négy zenei világ, majd a műfajok fúziójával egyszeri és megismételhetetlen produkció jön létre az egyenként is a zene szabadságát képviselő Kossuth-díjas művészek tolmácsolásában.

Lakatos Mónikát varázslatos énekhangja és lenyűgöző jelenléte, a zene és a roma hagyományok iránti végtelen alázata emeli ki a cigány zenei hagyományok képviselői közül. A művésznő bejárta a világ legnagyobb színpadait és fesztiváljait több formációval is, 2020-ban elnyerte a világ legjelentősebb, művészeknek adható világzenei elismerését, a WOMEX Artist Awardot, amelyet évente csak egy művész kaphat meg. Ő volt az első – és ez idáig egyetlen – cigány származású énekes, aki átvehette a díjat, a Muzsikás (2008) után a második magyar díjazott és az első magyar női előadó, aki elnyerte az elismerést.

Dresch Mihály Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, Kiváló és Érdemes Művész a mai magyar jazz kimagasló egyénisége, aki saját zenei világában ötvözi a nemzetközi jazz és a magyar népzene hagyományait, új művészi univerzumot teremtve meg. Koncertjei végtelen utazások mélységekben és magasságokban, személyisége, jelenléte pedig maga a tiszta forrás. „Nehéz szavakat találni, ha az ember Dresch Mihály zenéjét hallgatja. Talán nem véletlen, hogy ő maga sem a szavak embere. Dresch Mihályt ’különutas’ muzsikusnak is mondják, ami nem csoda; ilyesfajta ’ösztönneszezéssel’ eddig kevesen fogtak neki a hazai népi kultúra mélyáramának, valamint a jazz világfolyamatainak egybetereléséhez” – írja róla Papp Máté (Kultúrpart, Világzenede, 2021.10.16.)

Balázs János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Magyarország Érdemes Művésze egyedülálló zeneiségével, egyéni látásmódjával, nagy technikai tudásával a klasszikus műfaj határait tágítja, újra megteremtve egy olyan alkotó előadóművészetet Liszt Ferenc és Cziffra György életművének nyomán, amely egykor otthon volt a koncerttermekben. A művész gyerekkora óta ápolja Cziffra György művészi örökségét, 2022 májusában ImprovisArt című lemezének anyagával New Yorkban elnyerte a Music Internatinal Grand Prix első-, valamint közönségdíját is.

És aki már az égből figyeli a koncertet:

A Nemzet Művésze, Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadó, Magyarország Érdemes Művésze zongoraművészként és zeneszerzőként a magyar jazz egyik megteremtője volt. A legnagyobbakkal játszott együtt világszerte, többek között az Egyesült Államokban készített lemezeket. Elévülhetetlen érdemei vannak a műfaj hazai népszerűsítésében, hiszen rendkívüli sokoldalúságával és nyitottságával, végtelen zenei kreativitásával tömegeket tudott megszólítani.

Cziffra György világhírű zongoraművész 100. születésnapját Magyarország Kormánya hivatalos Emlékévvé nyilvánította, 2021-ben pedig az UNESCO felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósult meg, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével.