PDF szerkesztés Mac-en

Az Apple Silicon processzoros gépeknél érdemes minden eddig használt programunknál leellenőrizni, hogy támogatja-e ezt az új architektúrát, ugyanis jelentős teljesítménynövelés és hordozható eszközöknél akkumulátor idő javulás figyelhető meg ilyenkor. Erre az alap programoknál is érdemes odafigyelni, ezért is merült fel bennem, hogy kellene egy olyan megfizethető PDF szerkesztő, ami Apple Silicon-ra van optimalizálva.

Az alapvető PDF funkciókkal a Mac mindig is erős volt, a beépített Preview programmal hatékonyan tudtuk megnézni, kinyomtatni a PDF-eket, de ha munkára használnánk, előbb utóbb belefutunk a korlátaiba.

Alapos keresgélés után találtam rá a PDF Expert programra, ami specifikációja szerint teljesíti mindazt, amit egy modern PDF szerkesztőtől elvárnék.

Az egyik kedven funkcióm, ami nélkül ma már nem tudnék hatékonyan dolgozni az a PDF-ek megfelelő méretre csökkentése. A Chrome-ból vagy Word-ből kiexportált PDF-ek rendszerint fölöslegesen nagy méretűek, ha képet vagy egyéb speciális információt tartalmaznak. A PDF Expert képes ezeket a nagy méretű PDF fájlokat optimalizálni és kimondottan előnyös méretűre összezsugorítani.

A másik kedvenc funkcióm az, hogy egy adott szöveget képes vagyok szerkeszteni – amennyiben ez nincs letiltva magában a PDF-ben –. A beépített szövegfelismerőnek köszönhetően az ékezetes betűket is felismeri a program, így a szövegrészekbe bele tudunk írni még akkor is, ha eredetileg nem szövegként szerepeltek a PDF-ben. Az így felismert szövegblokkokat könnyedén vágólapra tudjuk másolni, ki tudok szedni, illetve áthelyezni.

Az internetről letöltött szerződés minták rendszerint tartalmaznak olyan hivatkozásokat (linkeket) amiket nem szeretnénk továbbküldeni a címzett felé. Ezeket a linkeket a PDF Expert-tel átírhatjuk vagy amennyiben úgy gondoljuk akár teljesen ki is szedhetjük.

Képesek vagyunk képeket, annotációkat elhelyezni a PDF-ben: kiemelhetünk, hozzászólhatunk vagy akár “bélyegezhetünk” is.

A beépített konvertáló funkció segítségével a PDF-eket átkonvertálhatjuk Word-be, Excel-be, PPT-be , szövegfájlba vagy akár képpé.

A PDF Expert egy rendkívül hasznos program annak, akinek a megtekintésen túl további funkcióra van szüksége és ezt mindezt mindössze évi 3500 Ft-ért. Amióta ezt a programot használnom nincs is szükségem más PDF programra, hiszen mindent megtaláltam amire szükségem van.