O. Horváth Sári: Hitler ABBA-t énekel

Bemutató a Pinceszínházban.

Egy Isten-háta-mögötti, elhagyatott kastélyban Adolf Hitler, Angela Merkel, az ABBA barnahajú énekesnője, és két keményvonalas „fajfenntartó” német nő beszélgetnek. Akár egy szaftos, és nem feltétlenül „píszi” vicc is kezdődhetne igy, és bár O. Horváth Sári Hitler ABBA-t énekel c. drámája nincs híján a humornak, elsősorban mégsem poénról van szó, hiszen a csattanó éppen abban van, hogy ezeket az egymástól talán olyan távolinak tűnő karaktereket, képes egymás rnellett, kivételesen emberi hangon, már-már egy polifón hangszimfónia módjára megszólaltatni.

A szövegből készülő előadás, melynek pikantériája, hogy az író egymaga a darab rendezője is, a II. világháborús miliő már-már abszurd magasságokba emelkedő félfiktív-mozzanatait és jelenkorunk két meghatározó egyéniségének önmagukkal vívott csatáit egyszerre láttatja. A német ex-kancellár és az újjászületett ABBA együttes Frida nevű énekesnője egy szerencsétlen véletlen következtében egy egykori Lebensborn-otthon - azaz a náci Németország fajfenntartó intézményének - épületében találnak menedéket a vihar elől, ahol a Vezér múltbeli látogatásának képzeletbeli eseményei és azok szereplői még mindig szellemként kísértenek.

O. Horváth Sári keserédes hangvételű szövege, és a belőle készülő előadás nem riad vissza a tabuk feszegetésétöl, a helyzetek abszurditásának pellengére állításától. Teszi mindezt úgy, hogy végig nagyon emberközeli marad, és a húsbavágó kérdéseket is igyekszik derűvel ellensúlyozni.

   „Enyhe zápor.

   Az égre nézek.

   Az égre nézek.

   Az égre nézek és rnég tovább. Messzebb. Messzebb akarok látni.

   Felszakadozik a felhőzet. Elzúg egy vadászrepülőgép."

Szereplők: Végh Péter, Herczeg Adrienn, Varga Klára, Dobra Mara, Kakasy Dóra

Rendező: O. Horváth Sári

Tervezett bemutató 2022. október 21.