MVM Koncertek – Balázs János 2022. október 24.

A Cziffra-évfordulóhoz kapcsolódó világkörüli koncertsorozata után újra Budapesten, a Zeneakadémia Nagytermében ad szólóestet Balázs János zongoraművész.

Október 24-én Balázs János hangversenyével folytatódik az „MVM Koncertek – A Zongora 1-ben”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. A Kossuth-díjas zongoraművészt már jól ismeri a közönség magas szintű zongoratechnikájáról, mély zenei gondolkodásmódjáról, széles repertoárjáról és improvizációs képességéről. Különleges tehetségének köszönhetően koncertjei hosszú évek óta jelentős eseményei a hazai és nemzetközi zenei életnek.

A művész legújabb, ImprovisArt című lemezével New Yorkban elnyerte a Music International Grand Prix első-, valamint közönségdíját is. Az albumot a művész egyedülálló módon átiratokból állította össze, ezzel is tisztelegve Cziffra György munkássága előtt. Az elmúlt hónapokban fellépett Fischer Ivánnal a Concertgebouw-ban és Eötvös Péterrel a genfi Victoria-hall-ban.

Itthon számos koncert mellett országszerte az MVM által életre hívott, közkedvelt MVM ZENERGIA című nagyszabású klasszikus zenei esemény kiemelt fellépője és művészeti vezetője volt, több tízezren követték a jelentős koncertet a budapesti helyszínen élőben és a vidéki nagyvárosok kiemelt pontjain online. Szintén nagyszabású, többezer fős koncerteken ünnepelték a művészt többek között Varsóban, Isztambulban, illetve több olasz városban ebben az évben. Október elején a Róma melletti pápai nyári rezidencián, a Castel Grandolfó különleges történelmi tereiben adott koncertet.

Október 24-ei műsorán eredeti Bach, Ravel, Liszt-művek és saját, valamint Liszt és egyéb átiratok egyaránt elhangzanak, illetve szerepel műsoron Dubrovay László Faust-parafrázisa, amely Balázs János előadásában már lemezen is megjelent a szerző zongoraműveinek összkiadásában.

A Zongora 1-ben sorozat koncertjei egyrészesek, tehát szünet nélkül hallhatóak a művek. November 9-én a Müpában folytatódik az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat Alekszandr Gavriljuk hangversenyével.

2022. október 24. (hétfő), 19:30 óra – Zeneakadémia Nagyterem

Balázs János zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora”

C. P. E. Bach: Cantabile, H. 245, Ravel: Pavane egy infánsnő halálára, Albeniz–Balázs: Tangó,

Liszt: Spanyol rapszódia, Schubert–Liszt: Valse caprice, no. 6, Schubert–Tausig–Balázs: Katonainduló, Dubrovay: Faust-parafrázis, Ravel: Le gibet, Liszt: 1. Mefisztó-keringő

Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában és a honlapon.