Lenyűgözően virtuóz sztárvendég november 9-én a Müpában

Alekszandr Gavriljuk estje az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozaton.

Alekszandr Gavriljukot a nemzetközi szakma korunk egyik lenyűgözően virtuóz zongoristájaként tartja számon, dicsérve egyszerre felvillanyozó és poétikus előadásmódját. Első nyilvános koncertjét kilencéves korában adta, majd számos nemzetközi zongoraversenyen ért el helyezést. Azóta a világ legjelentősebb zenekarainak szólistája és a legfontosabb koncerttermek visszatérő vendége. Olyan neves zenekarokkal és művészekkel lépett már fel, mint a New York-i Filharmonikusok, a Los Angeles-i Filharmonikusok, az Izraeli Filharmonikus Zenekar vagy a Rotterdami Filharmonikusok, valamint Herbert Blomstedt, Valerij Gergijev, Neeme Järvi, Vladimir Jurowski vagy Osmo Vänskä. Számos fesztivál (Kissingeni Nyár, rotterdami Gergijev Fesztivál) visszatérő vendége.

„Gavriljuk Brahms és Liszt albumának minden komoly gyűjtő lemezei között szerepelnie kell” – Gramopfon

2009-ben lemezre vette Prokofjev összes zongoraversenyét Vladimir Ashkenazy vezényletével. További felvételei is születtek Rachmaninov, Schumann, Szkrjabin, Muszorgszkij és Prokofjev műveiből. Legutóbbi Brahms- és Liszt-lemezéről a Gramophone kritikusa így nyilatkozott: „Ennek az albumnak minden komoly gyűjtő lemezei között szerepelnie kell”. A művész 2019/20-as évadja olyan fontos állomásokat tartalmazott, mint a Wigmore Hall, a Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven, a Lille-i Zongorafesztivál, továbbá egy ausztráliai turné. Alekszandr Gavriljuk hivatalos Steinway-művész. Budapesten először ad szólóestet, műsorán klasszikus és virtuóz darabokat egyaránt megtalálhatunk.

„Az MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat 2023-ban folytatódik: a Müpában Bogányi Gergely, Grigorij Szokolov, Balázs János és Fazil Say, a Zeneakadémián Farkas Gábor, Várjon Dénes, Vásáry Tamás és Jevgenyij Koroljov zongoraestjei kerülnek megrendezésre.

2022. november 9. (szerda), 19:30 óra

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Alexander Gavrylyuk (Alekszandr Gavriljuk) zongoraestje

„MVM Koncertek – A Zongora”

   Beethoven: cisz-moll (Holdfény) szonáta, op. 27 no 2, Schumann: Kinderszenen, op. 15,

   Liszt: Velence és Nápoly – Tarantella

   Chopin: Desz-dúr noktürn, op. 27 no. 2, A-dúr polonéz, op. 40 no. 1,

   Brahms: b-moll intermezzo, op. 117 no 2, cisz moll intermezzo, op. 117 no. 3,

Saint-Saëns–Liszt–Horowitz: Danse Macabre / Haláltánc

Jegyvásárlás a honlapon, a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban.

Rendező: Jakobi Koncert Kft.