Tudomány világnapja és könyvünnep a Fővárosi Nagycirkuszban

Megérkezett az 1000. cirkuszművészeti szakkönyv!

Megérkezett a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ égisze alatt működő Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívumba az 1000. cirkuszművészeti szakkönyv. Az ünnepélyes gyűjteménybe vételre a tudomány világnapjához kapcsolódóan, sajtótájékoztató és ceremoniális könyvespolcra helyezési ünnepség keretében került sor. A cirkuszi tudományos tár megalapítása és az 1000. könyv könyvtári állományba vétele alkalmából, ünnepélyes emléktábla avatást tartottak.

Európa vezető cirkuszművészeti intézménye nem működhet tudományos háttér, kutatóközpont, múzeum és könyvtár nélkül, ezért 2017-ben, Fekete Péter igazgatása alatt eldöntetett: a Fővárosi Nagycirkusz tudományos tár felállítására vállalkozik. Kitűzésre került, hogy 1000 szakkönyvet kell összegyűjteni szerte a világból. Ez az álom 2022. október 24-én, az iskolai könyvtárak napján valósult meg, amikor megérkezett az ezredik könyv Franciaországból: Baron de Vaux: Ecuyers et écuyères. Histoire des cirques d’Europe (1680-1891). A francia nyelvű, 280 portréval és illusztrációval díszített cirkusztörténeti könyvritkaságot 1893-ban adták ki Párizsban.

A Pascal Jacob cirkusztörténeti könyvgyűjteményéből származó könyv, jelenleg a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ cirkuszi szakkönyvtárának egyik legértékesebb 19. századi kötete. A tudományos tár – Magyar Cirkuszművészeti Múzeum, Könyvtár és Archívum – folyamatosan gyarapítja cirkuszművészeti műtárgy, műalkotás, mozgókép, nyomtatvány, dokumentum és kiadvány állományát, gondoskodik a szakszerű megőrzésről, nyilvántartásról, feldolgozásról. A szakkönyvtárban egyre bővülő történeti, képző- és előadóművészeti, technológiai, pedagógiai és ismeretterjesztő könyves forrásokhoz egyaránt hozzáférnek az artistaművészek, cirkuszi szakemberek, kutatók és érdeklődők. A könyvtári gyűjtemény egy része már online katalógusban is kereshető: https://konyvtar.circus.hu./

Az eseményen köszöntőt mondott Vincze Máté Gábor, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, és Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója.

A könyvünnep kiemelt vendégei dr. habil. Kiszl Péter tanszékvezető egyetemi docens, az ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet igazgatója, Ritoók Pál építészettörténész, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Múzeumi Osztály vezetője és Szóllás Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kulturális Államtitkárságának Könyvtári és Levéltári Főosztály vezetője voltak.

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ első könyvünnepét artista podukciók színesítették. Az 1000. cirkuszművészeti szakkönyvet Ádám Angelina lovas akrobata, műlovarnő hozta a porondra, és Dmitrii Markin ifjú artista egy perzs rúd segítségével helyezte el a 6 méteres cirkuszkönyvtári könyvespolc legfelső polcán.

Az esemény a tudományos tár megalapítása és az 1000. könyv könyvtári állományba vétele alkalmából, ünnepélyes emléktábla avatással zárult. A Fővárosi Nagycirkusz belső homlokzatára került gránittáblán Babits Mihály gondolata olvasható: „… a művészet az érzetek és érzések, a tudomány a belőlük leülepedett fogalmak drága gyüjteménye.

Hirdetés