Jön a 16. Román Filmhét

Hét új mozialkotás keleti szomszédunktól az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Hét új alkotás, játék- és dokumentumfilmek az európai rangú román filmművészet elmúlt két évéből. Ezt kínálja a 16. Román Filmhét, amely Budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház együttműködésében valósul meg november 15. és 19. között. A kínálatban egyebek mellett látható lesz a berlini Arany Medve-díjas Radu Jude Nagybetűkkel a szabadságért című alkotása. Láthatjuk továbbá Monica Stan és George Chiper-Lillemark Oscar-díjra nevezett munkáját, a Szeplőtlent, amelyet a nyitó és zárónapon is vetítenek. A filmhét díszvendége Andy Lupu, az Egy diktátor ifjúkora című film rendezője lesz.

A szemle tematikájában talán a korábbiaknál is jobban kidomborodik a kommunista diktátor, Ceaușescu személye és kora, amely továbbra is fontos vizsgálódási területe a román filmművészetnek. Természetesen nem maradnak el a magyar nézők által kedvelt, erős szociografikus attitűddel, sok humorral és olykor nyers képi ábrázolással megrajzolt magánéleti történetek sem. 

A karcos magántörténetek közé sorolható a november 15-én látható nyitófilm, a Velencei Filmfesztiválon is díjazott Szeplőtlen, amely az egyik társrendező, a pszichológia szakon tanult Monica Stan személyes emlékeiből készült. Főhőse egy romlatlan, de a szerelme miatt heroinfüggőségbe csúszott lány, Daria, aki az elvonón drogfüggők közé kerül. Nyilvánvaló ártatlansága megvédi ugyan szexuális közeledésüktől, de hamar kiderül, hogy a különleges bánásmódért nagy árat kell fizetnie.

November 16-án vetítik Radu Jude Nagybetűkkel a szabadságért című filmjét, amely egyfelől egy falfirkáló kamaszfiú ellen indított 1981-es per anyagából, másfelől a korabeli hivatalos propagandafelvételekből készült. A mozifilmben így kétféle történet és kétféle történelem keveredik: egy bátor kamaszfiú bukásra ítélt históriája, valamint a kommunista rezsim saját énképét bemutató jelenetek, amelyekről ebben a különös kontrasztban látható igazán, mennyire hamis képet mutatnak. A fiú apjának szerepében Șerban Pavlu, számos más Jude-történet és több kortárs román mozialkotás sztárja remekel.

Kapcsolódnak e tematikához a november 17-én vetített filmek is. Kora este vetítik Sebastian Mihăilescu dokumentumfilmjét, a Számomra te vagy Ceaușescut. Ez egy olyan szereplőválogatásról szól, amelyben a fiatal Nicolae Ceauşescu életét bemutató filmhez keresnek 15 és 22 év közötti fiúkat. A beszélgetéseken ki-ki a maga módján, saját lelkialkata, társadalmi háttere, tudása és filmélményei alapján próbálja megfejteni a későbbi diktátor tettei mögött rejlő motivációkat, így a film egyszerre beszél a fiatal generációról és a kommunista diktátor örökségéről. Ezután a jó néhány évig Amerikában élt Andy Lupu Egy diktátor ifjúsága című játékfilmjét vetítik, amely Románia egykori kommunista diktátorának történetét keresi azokban az időkben, amikor még valódi személyisége látható volt, és nem rejtette el a diktátor preparált bálványmaszkja. A vetítésen és az azt követő beszélgetésen Andy Lupu is részt vesz.

November 18-án, pénteken is két filmet láthatunk. Előbb Andra Tarara Egymással szemben című vallomásos és megdöbbentően őszinte dokumentumfilmjét nézhetjük meg: a rendezőnő és az édesapja egymást filmezték, ezáltal szokatlan párbeszéd alakult ki közöttük. Egy mentális betegséggel küzdő szülő és egy, az apja hiányában felnőtt lány tárja fel előttünk a múltban szerzett sebeit, miközben megpróbálják egymást megérteni. Az Egymással szemben a nagyszebeni ASTRA Film Festen elnyerte a legjobb román dokumentumfilmnek járó díjat. A nap másik bemutatója a Sakáltanya. Nap Toader mozija komikus-romantikus road movie. Hősei az ötvenes éveik elején járó Toni és Simina, két magányos lélek, aki véletlenül botlik egymásba a festői Kárpátokban. Azonnal megkedvelik egymást, és úgy döntenek, együtt folytatják útjukat, keresztülszelve Romániát, hogy eljussanak céljukhoz, a fekete-tengeri „Sakáltanyához”. A látszólag eszköztelen film novellisztikus tömörséggel, humorral és kifinomult színészi játékkal invitál mindenkit egy meditációs utazásra, amelynek végén egy kicsit mindenki megváltozik.

A filmhét záródarabja november 19-én este Bogdan Theodor Olteanu Mia bosszúja című filmje, amely – a Filmtett kritikusát idézve – egy „kifejezetten szórakoztató, sőt, néha hangosan röhögős” magánéleti bosszútörténet. Főhőse, Mia egy tettlegességig fajuló vita után szakít a barátjával, és bosszút forral. Kitalálja, hogy készít magáról egy szexvideót, amit majd elküldhet az exének. Már csak a megfelelő férfit kell ehhez megtalálnia, ám ez nem is olyan egyszerű.

A 16. Román Filmhét a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A bemutatott alkotások többsége csak most, egyszeri alkalommal kerül Magyarországon mozivászonra – valamennyi eredeti nyelven, magyar felirattal.