Ritkaságok csendülnek fel a Belvárosi Főplébánia-templomban

Mészáros Zsolt Máté: Liszt összes orgonaműve c. sorozatának következő koncertje november 26-án.

Mészáros Zsolt Máté Junior Príma Díjas orgonaművész és Liszt-kutató 9 koncerten szólaltatja meg Liszt Ferenc összes orgona- és harmóniumra írott művét. Az oratóriumok és kantáták világa című következő hangverseny közreműködője Laborfalvy-Soós Béla bariton énekművész, az operaház magánékese, akivel Mészáros Zsolt Máté az elmúlt években nagysikerű koncerteteket adott országszerte.

A műsor a zeneszerző oratóriumait helyezi a középpontba, de a koncertre látogatók többet megtudhatnak Liszt Ferenc és Richard Wagner barátságáról is. Az est egyik fénypontja a Cantico del Sol di San Francesco című Szent Ferenc Naphimnuszát feldolgozó kantáta bariton szólistára és orgonára írott változata lesz, amely nehézsége miatt csak igen ritkán hallható a hangversenyeken, emellett olyan közkedvelt tételek is elhangzanak, mint a Bevezetés a Szent Erzsébet legendából¸ vagy a Tu es Petrus a Krisztus oratóriumból. A koncertre jegyek a jegy.hu felületén kaphatók.

Mészáros Zsolt Máté az est házigazdájaként zenetörténeti ismertetőivel, a zeneszerző írásainak és leveleinek részleteivel segít megidézni az életszerető világpolgár alakját és kalauzolja el a közönséget a szerteágazó életmű világában.

A kilenc hangverseny keretében Liszt Ferenc összes orgonaműve mellett valamennyi harmóniumra írott szóló- és kamaraműve is elhangzik, számos híres zenekari- és zongoraművének orgonaátiratával kiegészítve, így a közönség egyedülálló módon nyerhet betekintést a zeneszerző teljes életművébe. A Liszt-kutató orgonaművész immár három éve dolgozik az egykoron élt egyik legnagyobb magyar komponista összes orgona- és harmóniumművének új összkiadásán, többéves munkájának eredményeit elsőként ebben a sorozatban mutatja be.

„Fantasztikus érzés volt, hogy telt ház előtt zajlott a koncertsorozat nyitó hangversenye, amelyet Liszt Ferenc születésnapján tartottunk meg. Nagy örömmel tölt el, hogy ez a teljességre törekvő tematikus sorozat ilyen széles körben felkeltette a zeneszerető közönség figyelmét. Az koncertélményhez sokat hozzátesz az is, hogy a művek csodálatos akusztikájú térben szólalhatnak meg az ország egyik legkiválóbb koncertorgonáján a Belvárosi Főplébánia-templomban, történelmileg pedig fontos tény, hogy ez volt Liszt Ferenc kedvenc budapesti temploma, ahol maga is gyakran vezényelt. Nem is találhattam volna ideálisabb helyszínt ennek a sorozatnak!” (Mészáros Zsolt Máté)

Műsor:

Preludio per il Cantico del Sol di San Francesco

Bevezetés a Szent Erzsébet legendából (Karl Müller-Hartung orgonaáitrata)

Tu es Petrus a Krisztus oratóriumból

Bevezetés a Szent Szaniszló oratóriumból (Mészáros Zsolt Máté orgonaátirata)

Der Psalm 129. ‒ De profundis clamavi

Slavimo slavno, Slaveni!

Excelsior! – Preludio

Am Grabe Richard Wagner’s

In domum Domini ibimus

Cantico del Sol di San Francesco

Jegyek itt.