Kossuth-hasonmás nyerte a Kossuth szónokversenyt

Kossuth Lajosra hasonlít az a fiatalember, aki megnyerte a 23. Kossuth szónokversenyt.

Búzás Balázs (lásd fotó) a reformkor kiemelkedő politikusának egyik beszédét dolgozta át modern formára, és elárulta, a választása nem volt véletlen: többek szerint hasonlít is Kossuthra. A versenyen 23 egyetemista és középiskolás diák vett részt, összemérhették szónoki képességeiket és a legjobbak vitában is kipróbálhatták magukat. A bírálóbizottság elnöke Rátóti Zoltán színművész volt, a legjobbak pedig több százezres díjakkal gazdagabban térhettek haza.

23 éve rendezik meg nagy sikerrel a Kossuth-szónokversenyt az ELTE-n, amely mellé tavaly a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy műhelye is csatlakozott. Az esemény célja a vitakultúra fontosságának hangsúlyozása a legegyszerűbb, hétköznapi helyzetekre is kivetítve. Idén 23 fiatal jutott a verseny döntőjébe, amely a dicsőségen túl anyagi díjazással is járt. A szervezők a verseny idei tematikáját Petőfi és Kossuth alakjára építették föl: sok fiatal a közösségimédia-platformokról - főként a TikTokról - érkezett, de a versenyen hagyományosan részt vevő egyetemista réteg is szép számmal képviseltette magát. A versenyzőknek reformkori témákat kellett három percben újragondolniuk: belebújhattak Széchenyi István mint podcastszereplő, vagy Petőfi Sándor mint napjainkban kampányoló képviselőjelölt, de még akár egy modernkori, az Országgyűlésben szónokló Kossuth Lajos bőrébe is, és saját képükre formálhatták a reformkor jeles karaktereit. Az utóbbi hozott szerencsét Búzás Balázsnak, aki megnyerte a versenyt. A fiatalember elárulta, miért választotta a témát.

„Megmondom őszintén, hogy most növesztem a szakállam meg a hajam, és otthon Kossuth-hoz szoktak hasonlítani – mesélte mosolyogva az egyetemista, aki valóban hajaz a reformkor híres alakjára, nem csak külsőleg, hiszen szónoki képességei sem elhanyagolhatók. – Aztán elolvastam a szövegét, valóban hosszú, de szakmainak tűnt, és tudtam, ezzel a témával szívesen foglalkoznék.”

Balázs Pölcz Ádám, a Kazinczy Műhely vezetőjének kérésére elárulta, bár a veretes Kossuth-szöveg valóban nehéz olvasmány volt, az interneten kutatva végül saját stílusára tudta formálni. A három perces szónoklat mellett a vitákban is Balázs bizonyult a legjobbnak, így végül ő vihette haza a fél millió forintos fődíjat.

A nyertesek:

1.         helyezett: Búzás Balázs

2.         helyezett: Nagy Bence

3.         helyezett: Nánia Hanna

A Petőfi Kulturális Ügynökség influenszer-különdíját Farsang Máté kapta, akivel a PKÜ fél éven át tartó, havi 500 ezer forint díjazással járó együttműködést tervez.

A műsort és a vitát a Petőfi Kulturális Ügynökség részéről Juhász Anna és a verseny szervezője, Pölcz Ádám vezették. Az esemény fővédnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója volt, a szervezők szándéka szerint a verseny 2023-ban, a Petőfi-emlékévben is folytatódik.