Bartha Álmos: A Nagy Fotelkvíz

Az otthonokba költözik a játék! - új könyvvel jelentkezik a kocsmakvízek királya!

A Quiznight.hu alapítója, az órási sikert aratott A Nagy Kocsmakvízkönyv szerzőjének új kötete mindenkit megszólít és mindenkit megkérdez. A Nagy Fotelkvíz a 21. Század Kiadó gondozásában már a boltokban.  

Léteznek csapatoknak való társasjátékok, léteznek mókás társasjátékok, léteznek változatos, kreatív, színes társasjátékok, léteznek elgondolkodtató társasjátékok, amelyek a nagypapától az unokáig mindenkinek az intelligenciáját mozgásba hozzák. És létezik egy olyan társasjáték, mely mindezeket tudja együtt. Egy társasjáték, ami nincs dobozba zárva, hanem annál nyitottabb, interaktívabb, ugyanakkor intimebb és családiasabb. A Nagy Fotelkvízkönyvvel a kvíz a kocsmákból az otthonokba is beköltözik, hogy rokonainkkal vagy barátainkkal összecsapva, szórakozva ismerjük meg a világot, amiben élünk.

„Az a tudás a tiéd, amire te magad jössz rá.”

A baráti találkozókra és családi összejövetelekre szánt könyv 4-6 fős csapatoknak szánt kérdéssorokat tartalmaz, tele izgalmasabbnál izgalmasabb feladványokkal, amelyeket a QuizNight 5 országban és 50 helyszínen játszott kvízestjei inspiráltak. A kvízkönyv játékai nemcsak tudást adnak át, de ráveszik az olvasót arra, hogy maga szerezze meg, és ezáltal mélyebben rögzüljön a fejében az információ.

A kötet szerkezete könnyen áttekinthető: hét hétnek minden napjára jutnak kérdések: a kérdéssorok után következnek a megoldókulcsok. Hétfőtől péntekig vegyes kérdéssorokat találunk, szombaton és vasárnap pedig tematikus kérdések jönnek.

A 2019-ben megjelent A Nagy Kocsmakvízkönyv sikere újabb kötet megírására sarkallta a szerzőt, így a vendéglátóhelyeken szervezett kvízestek mellett ismét az otthonokba költözik a játék. Bartha Álmos, a QuizNight alapítója és kvízmestere ezúttal A Nagy Fotelkvíz címmel állította össze legújabb kérdésgyűjteményét, amely bárhol és bármikor, családi vagy baráti körben is garantált szórakozást nyújt. Ezúttal sem a gyakran unalomig ismételt műveltségi kérdésekre kell számítaniuk a játékosoknak, a tárgyi tudás mellett a csapatok tagjainak bizony egymásra és a logikára is támaszkodniuk kell. (Fülszöveg)

Bartha Álmos megújuló energiákkal foglalkozó közgazdász és kvízmester. Shanghajban végzett tanulmányai után hazatérve megalapította a QuizNight.hu-t, amely néhány év alatt komoly közösséggé alakult. Öt országban, több száz versenyző játszik hétről hétre az Álmos által életre hívott kvízesteken.

Bemelegítő kérdések

1. Melyik madár képes egyedül összedönteni egy nádfedelű házat az ismert dal szerint?

2. Mi követi a sorban?

   3K, 6D, 9NY, ...

3. Melyik városban rendezték a legtöbb mérkőzést a 2020-as nyári felnőtt férfi foci-Eb-n?

4. Mi suhant Szent Mihály útján nesztelen Ady Endre szerint?

5. Mit csinál, aki flamózik?

Interjú a szerzővel: (21. Század Kiadó)

  A legjobb érzés, amikor közösen gondolkodtok, és bekövetkezik a „Jé-élmény”

  Hogy lesz valakiből kvízmester? Tényleg Kínából hoztad haza, Szentendrére a kocsmakvíz ötletét?

Sanghajban jártam egyetemre, ahol egy amerikai fickó bárjában mindenki ilyet játszott. Amikor hazajöttem, kerestem lehetőséget a játékra, de itthon még nem létezett, nem tudtam hol játszani kocsmakvízt. Kénytelen voltam én létrehozni Magyarországon ezt a műfajt. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy kvízmester vagyok. Pedig az eredeti szakmám energetikai szaktanácsadó.

  A kocsmákban találták ki a történelmet. Elmondható, hogy a kocsmakvíz sikere annak is köszönhető, hogy a magyar ember nemcsak inni jár a kocsmákba, de gondolkodni is?

Sokat dolgoztunk azon, hogy a kocsma szó ne váljon pejoratív kifejezéssé, és hogy a helyszínekhez a tudás edzésének gondolata kapcsolódjon, és ne az ivás. Amúgy a játékhelyszíneink nem lerobbant kocsmák, hanem inkább színvonalas éttermek, bárok: hiszen ez a játék nagyon is mai és eleven.

  Mik voltak a visszajelzések az első könyvre? Melyik témákat szerették a legjobban az olvasók?

Az utolsó darabig elfogyott. Sokan sokféleképpen használták. Volt, aki kreatívan, az én kérdéseim alapján csinált újabb kérdéssort a barátainak, akadt, aki önművelésre használta, és mindennap fejlesztette magát egy-egy kérdéssorral. Egy biztos: a kötet a családok, baráti társaságok mindennapi haszanálati eszközévé vált. Vagy a WC-ben lett állandó kellék, vagy a nappaliban, vagy táskákban járta körbe a baráti köröket, hogy újabb és újabb tudást próbáló összejöveteleket szervezhessenek általa.

Azt figyeltem meg, hogy a pusztán tematikus kérdéssorok helyett, a játékosok jobban szeretik a vegyes kérdéseket, örülnek neki, ha egy-egy kérdés igazi meglepetés. A második kötet ezeknek a tapasztalatoknak a felhasználásával készült, de megőriztem néhány klasszikus elemet is. A tematikát természetesen a saját életem is befolyásolta: mivel van egy 16 hónapos gyermekem, nem csoda, hogy bekerült egy babaváró kvíz is.

  Mennyire csapatjátékos a magyar, hogy látod, össze tudunk dolgozni?

A játékosok hamar megtanulnak kooperálni, ráadásul a kérdések is így vannak összeállítva. Úgy választom a témákat, hogy minél több embert érintsen a csapatból: sport, művészet, tudomány stb. De nem csak a témák, a feladatok is arra ösztönzik a játékosokat, hogy összedolgozzanak, kamatoztassák egymás tudását. A kvízjáték annyira interakcióra ösztönző, hogy még szingliesteken is remekül lehet használni ismerkedésre.

  A magyar oktatás túlzottan lexikális tudást követel, ez nem veszi el az emberek kedvét felnőttként a tudáspróbáktól?

A tévés vetélkedők is ilyen irányba mennek, de egy csapatkvíz nem erről szól. Ebben az esetben stratégiát kell építeni, és a saját külön tudásunkon felül találni rá valami közösre, többre. Az a tudás ugyanis a tiéd, amire te magad jössz rá. Szoktam figyelni az arcokat játék közben, és látszik, hogy a legszebb érzés számukra az, amikor egy csapat közösen gondolkodik, és hirtelen felragyog a szemekben a „aha-élmény”.

  Vagány dolog szerinted a tudás és a tájékozottság? Lehet még efféle dolgokkal „menőzni”?

Iskolákban is szoktam kvízt tartani, és azt kell mondjam, hogy igen. A tudás nemcsak vagány dolog, de megvan a maga rangja. Én a kvízeket gyakran történetmesélésre használom, mert olyan vagyok, hogy minden érdekel egyszerre, és a rajongásom szeretem átragasztani másokra. De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy folyvást lexikonokat bújok, a leghétköznapibb dolog is inspirálhat egy új kérdésre: a feleségem egyszer tyúklábmintás szivarnadrágot rendelt, melyet nekem kellett átvenni. Hát persze hogy bekerült az egyik kérdéssoromba ez a szokatlan nevű ruhadarab.

  Ha hétfő, akkor QuizNight, ami során már nemcsak Magyarországon, de öt országban játszanak veled. Nálad ebbe még   egy komolyabb focibajnokság sem zavarhat be?

Az év egyik fele valóban erről szól, ezt jól látod, és ettől semmi nem téríthet el. A hétfőkre már vasárnap kezdek készülni, hiszen másnapra 64 új kérdéssel kell előállnom, olyan izgalmas témákkal, melyek lázba hozzák a játékosokat Dublintól Kolozsvárig számos városban, számos országban. A hétfő esték és a játékosok várakozása az új kérdésekre olyannyira fontosak, hogy még a Covid alatt is folytattuk a Quiznightokat. Csak éppen az online térben. Természetesen, aki két hétfő között sem bírja ki kvíz nélkül, az sem marad gondolkodnivaló nélkül: nekik találtam ki a kvízkönyveket.

Bartha Álmos: A Nagy Fotelkvíz

Megjelent november 17-én

Puhatábla, 176 oldal

Szerkesztő: Harrach Judit

21. Század Kiadó