Piczkó Katalin: Szeretetkertben önmagunkkal

Maradj a jelenben és szeresd önmagad! – tanácsolja új könyvében a magyar pszichiáter.

Bemutatták dr. Piczkó Katalin pszichiáter, coach, motivációs előadó legújabb könyvét, amelyben önmagunk szeretetéhez, elfogadásához ad segítséget a szakértő. Sokaknak akar megfelelni a XXI. század embere, ám egy valakinek csak nehezen tud: saját magának. Az egyik legvágyottabb állapotról, a belső szabadságunkról szól dr. Piczkó Katalin pszichiáter legújabb könyve, a Szeretkertben önmagunkkal című önismereti kalauz, amely praktikus tippeket ad arról, hogyan találjuk meg lelki békénket.

A Szeretetkertben önmagunkkal premierjén Dobó Kata színész-rendező beszélgetett a szerzővel. „Számomra néhány évvel ezelőtt jött el az a pillanat, amikor megértem az önvizsgálatra” - mondta el Dobó Kata a bemutatón. „Ahogy Kati filmjében (lásd itt) láttuk és könyvében is írja, minden emberben, így bennem is állandóan ott dolgozik a kisördög: rontja az énképünket, önbecsülésünket, negatív érzéseket gerjeszt. Ezek a gondolatok aztán hatással vannak az emberi kapcsolatainkra, munkánkra, családi életünkre. Ugyanakkor Kati olyan kérdéseket tesz fel a könyvben, amelyek segítségével teljesen átkeretezhetjük azt, amit saját magunkról gondolunk” - tette hozzá Dobó Kata.

A „Szeretetkertben önmagunkkal” című kötet egy önismereti kalauz, amely gyakorlati segítséget nyújt abban, hogyan találhatjuk meg belső szabadságunkat. „Rengeteg szerepet töltünk be, folyamatosan hajszoljuk a sikereket, de kevés időt töltünk önmagunk társaságában, belső világunk megfigyelésével. Aki jóban van önmagával, az a bizonytalan külvilági körülmények között is könnyebben képes hozzáférni belső erőforrásaihoz” - mondta el dr. Piczkó Katalin. „A belső szabadság megtalálása azt jelenti, hogy nem aggódom folyton a jövő miatt, nem vágyom arra, ami nem elérhető. Képes vagyok a jelenben maradni, meg tudom őrizni mások iránti és önmagamhoz fűződő szeretet állapotomat” - tette hozzá a szakértő. Dr. Piczkó Katalin kórházi pszichiáterként, terapeutaként, majd vállalatvezetők coachaként, motivációs előadóként is széleskörű tapasztalatokat szerzett önértékelési megakadásokkal, a belső szabadság kialakításával kapcsolatban.

A pszichiáter szerint a tudatosság és az önelfogadás terén nem állunk túl jól, habár az önfejlesztéssel foglalkozó szűk réteg lassan és folyamatosan növekszik. „A legtöbben mégis a különböző krízisek, traumák következtében kényszerülnek rá a belső munkára. Ha egyáltalán eljutnak ide. A befelé figyelést ugyanis gyakran gátolja, hogy amikor lenne rá egy kis időnk, akkor is inkább külső ingereket keresünk, nyomogatjuk a telefont, leülünk a tévé elé” - magyarázta dr. Piczkó Katalin.

Dr. Piczkó Katalin első könyve, a Szeretetkert - Milyen jövő vár párkapcsolatunkra című kötet hatalmas sikert aratott. „Úgy érzem, hogy lassan eljön az ébredés időszaka, amikor egyre többen lesznek kíváncsiak arra, hogy milyen módon tudnak alakítani, változtatni az életükön. Ennek a legegyszerűbb módja, ha először saját hozzáállásunkon változtatunk” - mondta el a pszichiáter szerző.

Dr. Piczkó Katalin 1988-ban végzett a szegedi Szentgyörgyi Albert Orvostudományi Egyetemen, 4 évig férfi pszichotikus osztályon dolgozott, majd pszichiátriából szakvizsgázott. 1990-től 4 évig Pécsen járt pszichoterápiás képzésre. Katalin számos szakmai minősítéssel, valamint 20 éves tréneri, felnőttképzési tapasztalattal is rendelkező képzett coach, mentor. A pszichiáter nem csak Szeretetkert applikációban, hanem azonos című könyvében, kártyajátékában, valamint színházi előadásban is foglalkozik a kiegyensúlyozott párkapcsolatokkal, annak változásaival, fejlődésével vagy éppen a stresszkezeléssel.