Év vége a Fonóban

A Kárpát-medence és a világ változatos zenéi és táncai a Fonó év végi sorozatában.

Keck Mária flamenco táncos, a Los Orangutanes és a Lituma latin ritmusai, Navratil Andrea Folkkvintettje bolgár-magyar dalokkal, a Romengo és a WOMEX Artist-díjas Lakatos Mónika koncertje a legszebb cigány dalokkal, Jazz Előszilveszter a Dresch Quartettel a Nosnach-hal és a Söndörgővel, valamint az ország legnagyobb évbúcsúztató táncháza, a Fonó Folk Szilveszter a Szászcsávási zenekarral – így zárja az évet a Fonó.

„Az év legsötétebb időszakában a flamenco fényei köré gyűlünk, hogy meséljünk, nevessünk, sírjunk, örüljünk, mindebben összekapcsolódjunk. A tánc, a ritmus, a dal és dallam szavak, amiket az egymásra figyelés köt őket össze a flamenco nyelvének szabályai szerint. A fénykörbe mindenki bevonódik, aki jelen van, rezdüléseink egymásba fonódva alakítják a dalok, mozdulatok folyását, a ritmus lüktetését.” – vallja Keck Mária flamenco táncos és énekes és alkotótársai, Böröcz Petra és Girán Péter, akik La LUZ del Flamenco című estjükkel december 27-én lépnek fel a Fonóban. Egy videó itt.

A Los Orangutanes (lásd fotó) igazi unikumként műveli Kelet-Európában a Kolumbiából indult cumbia stílust, amely dél-amerikai hódító útját követően átterjedt a többi kontinensre is. A 10 tagú zenekar felpezsdíti a hangulatot bárhol is lép fel, ezúttal ráadásul egy másik remek latin zenekarral, a pszichedelikus perui cumbiát, azaz chichát játszó Litumával alkotják meg az este programját - mintha az Andok- ban szörfözne az ember december 28-án a Fonóban! A Los Orangutanes egyik videója itt.

29-én a magyar és a bolgár, valamint a cigány daloké lesz a főszerep, és két csodálatos énekhang költözik be a Fonó színpadára Navratil Andrea és Lakatos Mónika személyében. Navratil Andrea magyar és bolgár népdalokon alapuló dalciklusát hallhatjuk Daram-daram-madaram címmel a Folkkvintett előadásában. Az est két zeneszerzője, Csengery Dániel és Mátyássy Szabolcs szándéka, hogy a mai kortárs-klasszikus zenei világ sokrétű eszközeive újfajta megvilágításba helyezzék az eredeti népdalok szépségét. Ugyanezen az estén a nemzetközi világzenei nagyfesztiválok sztárfellépője, a Romengo és a WOMEX Artist-díjas és Kossuth-díjas énekesnő, Lakatos Mónika is a Fonó vendége lesz. A hagyományos cigány családban élő világhírű énekesnő hangján megelevenedik a roma közösség minden bánata és öröme hidat képezve ember és ember között a világ bármely pontján.

30-án hagyományosan a jazzé a főszerep a zeneház év végi programjában: idén a legendás Dresch Quartet, Dresch Mihály (fúvós hangszerek), Lukács Miklós (cimbalom), Gyányi Marcell (bőgő), Csizi László (dob) állnak színpadra. Dresch és zenésztársai mindig ünneppé teszik a hétköznapot is, a stílusalkotó fúvós zenéje elképesztő magasságokat és mélységeket jár be egy-egy koncerten. A Söndörgő tamburái ezúttal jazzes stílusban szólalnak meg, a virtuóz délszláv muzsika hazai képviselői új vizekre eveznek ezzel a koncerttel, de elképesztő zeneiségük mellett ez is nagyon jól áll nekik! Az estére a Nosnach minimál tangója teszi fel a koronát, amely New Yorktól Odesszáig, egyfajta kelet-európai sanzon, melyben francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenék keverednek kísérleti, kortárs és szabadzenei elemekkel.

Az ország legnagyobb táncházi szilvesztere, a Fonó Folkszilveszter idén is elképesztő hangulattal és nem mással, mint a Szászcsávási zenekarral várja a közönséget. A vonós táncház mellett lesz moldvai is, amit a Gáska muzsikál majd! Koccintás, változatos szilveszteri menük, és tánc, ameddig bírják a lábak! Búcsúztassuk együtt az óévet és táncoljunk át az újba!