2023 január 7-én elstartol a 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál!

Átlátszó Hang: egy olyan hang, amely transzparens és azonnal felismerhető.

Amely arra késztet, hogy közel menj hozzá és megismerd. Amely felfedezésre és új kalandokra sarkall. 2023-ban január 7. és február 5. között kerül megrendezésre Magyarország egyik leginnovatívabb fesztiválja, a 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, amely ezúttal nem egy-egy téma, szempont köré szerveződik, hanem az elmúlt tíz év sokszínűségét igyekszik bemutatni egy hónapon keresztül, több budapesti helyszínen.

Az első Átlátszó Hang Újzenei Fesztivált Horváth Balázs és Gryllus Samu zeneszerzők indították útjára 2014 januárjában a BMC-vel, a Fuga-val, a Trafóval és a Zeneakadémiával együttműködésben. Elsődleges célja korunk újító szellemű zenei irányzatainak minél szélesebb spektrumon való bemutatása volt, ahol a koncertek előtt vagy közben a közönség interaktív bemutatókon vehet részt, ezzel elősegítve az új kompozíciós elgondolások megértését. A zenei értelemben vett “átláthatóság” utalhat olyan darabokra is, amelyekben egyszerre van jelen a hallható és a vizuális réteg – újzenei színház vagy újmédia formájában a fesztivál ezekre is kiemelt figyelmet fordít. 2023-ban a BMC, a Zeneakadémia, a Magyar Zene Háza, a Trafó, a FONÓ, a FUGA, a Francia Intézet, a MAMŰ Galéria, a Nádor Terem, a MáraiKult és a CEU helyszínein valósulnak meg a programok. A fesztiválon elhangzó művek segíthetik a fogékony és érdeklődő közönséget a mai zene változatos világának megismerésében - így olyan rétegekhez is eljuttatva a kortárs művészetet, akik számára korábban mindez ismeretlen volt. A kurátorok, Dargay Marcell, Gryllus Samu, Horváth Balázs és Kaincz Orsolya egy művészeti ágakon átívelő, egymással kommunikáló programsorozatra hívja az érdeklődőket, amelyben koncert, filmvetítés, beavató előadás éppúgy megtalálható, mint a családi-, és gyermekfoglalkozások.

A fesztivált január 7-én a Budapest Sound Collective Ligeti elágazások című koncertje nyitja meg Dubóczky Gergely vezényletével. A Budapest Sound Collective Ligeti Györgynek szentelt koncertműsora gerincét a neki ajánlott hommage-darabok adják. A Ligeti zenei világát kereső, illetve arra reflektáló szerzők által így a mester egy új portréja rajzolódik ki. Gabriel Dharmoo kanadai zeneszerző és énekes a Magyar Zene Házában január 19-én megrendezendő estjének középpontjában az emberi hang kulturális és intonációs sokszínűsége áll. A művész szólódarabja, az Anthropologies Imaginaires, azaz A képzelet antropológiája: egy képzeletbeli törzs vokális rituáléit mutatja be, amelyekben a közönség is bekapcsolódhat. A BMC ad otthont január 14-én Miroslav Tóth Black Angels Songs című darabjának, amely egy zenei emlékmű a holokauszt névtelen áldozatainak emlékére. A darabot George Crumb 1971-ben, a vietnámi háború idején írt Black Angels című műve ihlette.

A bécsi Studio Dan zenei és előadóművészeti „mindenevők” gyülekezete. Az újzene mellett egyaránt otthonosan mozognak a jazz, az improvizált zene vagy a hangszeres színház műfajaiban is többek között. Vendégszólistájuk, Ladik Katalin költő, performer, a magyar hangköltészet úttörője, aki idén ünnepelte 80. születésnapját. Kettejük közös produkciója Gryllus Samu számukra komponált darab-párja, a Demilitarizációs tanulmányok, amely január 17-én a FONÓ-ban lesz látható. Két duó találkozásának lehetünk tanúi a Trafóban január 21-én, ahol az sydney-i MN´Jam Experience ének-elektronika duója és a budapesti Gyárfás Attila és Bolcsó Bálint alkotta dob-elektronika páros játszik külön külön és együtt is. Mindkét duó zeneiségét áthatja egyfajta beszédszerűség, bár amíg a magyar duó inkább a szabad improvizáció, addig az ausztrál együttes gyakran a pulzáló, ismétlődő felületek oldaláról ér el hasonló pontra. A francia Braz Bazar duó Abraz’ouverts című előadása igazi családi program, amit egyaránt élvezhetnek a legkisebbek és a legnagyobbak is. Az előadásban egyszerre szerepel zene, tánc és humor, méghozzá egy speciális formában, amely tökéletesen illik a Francia Intézet tereihez.

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál további változatos programjaival, kiállítással, filmvetítéssel és a koncertekhez kapcsolódó beavató foglalkozásokkal az újzene sokszínű és innovatív világába enged betekintést és teszi átláthatóvá – hallhatóvá, új füleknek is.

Az eseményekről pontosabb információkat, illetve további online programokat a fesztivál folyamatosan frissülő honlapján és Facebook oldalán találnak az érdeklődők. YouTubeInstagram.

A fesztivál szervezői: Budapest Music Center, Zeneakadémia, Magyar Zene Háza, Budapesti Francia Intézet, Fonó, FUGA – Budapesti Építészeti Központ, Gryllus Kft., Pro Progressione, Trafó Kortárs Művészetek Háza, Nádor Terem, MáraiKult- Márai Sándor Művelődési Ház, CEU. A fesztivál támogatói és együttműködő partnerei: Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, Nemzeti Kulturális Alap, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Budapesti Francia Intézet, Cseh Centrum, Szlovák Intézet, Kultúrpart. A fesztivál tanácsadó testülete: Bali János, Csonka András, Darázs Ádám, Dargay Marcell, Fazekas Gergely, Gaál Judit, György-Dóczy Katalin, Gryllus Samu, Horváth Balázs, Illés Márton, Kaincz Orsolya, Kégl András, Rubik Ernő, Szabó György, Varga Judit. A fesztivál munkatársai: Horváth Balázs, Dargay Marcell, Gryllus Samu, Kaincz Orsolya (kurátor), György-Dóczy Katalin (fesztiváligazgató), Naszály György (sajtó), Szatmári Róbert, Baktay Anna-Réka (kommunikáció), Dubóczky Anna (grafika) Kaincz Orsolya (honlap, archívum) Darázs Ádám (szervezés), Mohai Balázs, Valuska Gábor (fotó)