Bogányi Gergely szólóestje a 20. Jubileumi MVM Koncertek nyitóhangversenyén január 25-én a Müpában

2023-ban már 20. alkalommal kerül megrendezésre a magyar zenei élet egyik legjelentősebb hangversenysorozata, az „MVM Koncertek – A Zongora”.

A nyitókoncerten, január 25-én Bogányi Gergelyt hallhatja a közönség a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész generációjának egyik legkiemelkedőbb alakja. Legfontosabb versenygyőzelme az 1996-os Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen elért első helyezés volt. Bogányi Gergely repertoárjából kiemelkedik Chopin, akinek összes szólózongorára írott művét két nap alatt eljátszotta a Müpában, de Liszt és Mozart műveinek előadása is jelentős súllyal szerepel életművében.

Idei szólóestjének gondosan összekomponált műsorát négy zeneszerzőnek szenteli: a nagy érdeklődéssel várt koncerten Mozart, Schumann, Mendelssohn és Brahms 1-1 műve hangzik el. Különlegessége az estnek, hogy Bogányi ez alkalommal is a saját maga által fejlesztett zongorán fog játszani. A sorozat következő hangversenyén március 17-én Grigorij Szokolov lép fel a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban és a www.azongora.hu honlapon.

2023. január 25. (szerda), 19:30 óra Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

20. Jubileumi MVM Koncertek – A Zongora

Bogányi Gergely zongoraestje

Mozart: F-dúr zongoraszonáta, K. 332, Schumann: g-moll szonáta, no. 2 op. 22 ***

Mendelssohn: Variations sérieuses, op. 54, Brahms: Variációk és fúga egy Händel-témára, op. 24

Bogányi Gergely 1974-ben született Vácott, zongoratanulmányait négyévesen kezdte meg szülővárosában, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a Helsinki Sibelius Akadémián, s végül a bloomingtoni Indiana Egyetemen folytatta. Számos zenei verseny díjazottja, az 1996-os Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel, beleértve Chopin összes szólózongorára írt kompozícióját is. 2002-ben itthon és Finnországban hangversenysorozatok keretében Liszt Tizenkét transzcendens etűdjét és Chopin szólózongorára írt összes művét előadta, s ezzel elnyerte az év legjobb hangversenysorozatának járó Gramofon-díjat. 2000-ben Liszt-díjat kapott, 2002-ben a finn köztársasági elnök a „Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztje” kitüntetést adományozta neki. 2003-ban Pest Megye Közgyűlése egyhangúlag neki ítélte a „Pest Megye Kultúrájáért” kitüntetést; 2004-ben Kossuth-díjjal tüntette ki Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság akkori elnöke. 1996-ban szülővárosa, Vác, 2007-ben pedig Zebegény avatta díszpolgárává. 2008-ban Junior Prima-díjjal, 2011-ben Prima-díjjal ismerték el művészeti tevékenységét.