Asterix és Obelix: A Középső Birodalom

Kedvenc galljaink ismét visszatértek. Ezúttal Kínába kalauzolnak el bennünket. Caesar és Kleopátra is újra színre lép és egy focis sztárvendég is feltűnik a stáblistán.

A kínai császárné fogságba esik, a császárnő lányát pedig kimenekíti egy magát gallnak kiadó bolti eladó Grandemais. Aki nem tehet mást, ha már kamu gallnak adta ki magát, elmegy Asterixék falujába és segítséget kér, amit két hűsünk örömmel teljesít, főleg mivel Asterix szerelmes lesz a hercegnőbe. (Aki nem mellesleg, helyenként emlékeztet Monica Beluccira. Ami azért érdekes, mert egy korábbi részben pont ő alakítottam Kleopátrát. Akit most már Marillon Cotillard alakít. Pedig milyen érdekes lett volna Vincent Casselt és Monica Beluccit mint volt férj és feleséget újra együtt látni a filmvásznon).

Csakhogy Grandemais is szemet vetett az ázsiai szépségre (Julie Chen). Elindul a vetélkedés a hölgy kegyeiért. Hőseink egy ős Citroen szekérrel nekivágnak a nagy útnak, csakhogy időközben Caesar (Vincent Cassel) is elindul Kínába, hogy Kleopátrának bebizonyítsa, van ő olyan nemzetközi hírű mint Tabascos a görög tornász, akivel nem mellesleg Kleo lelép a film elején.

A csapat végül Kínában találkozik. A végkifejletet pedig nem árulom el. A csatajelenetek grandiózusak. Az alkotók nem sajnálták a pénzt. Antivírus néven római hadvezérként még Zlatan Ibrahimović is megjelenik. És milyen jól áll neki. Ebből kifolyólag van egy-két jó focis utalás is a filmben.

Az első 5 percben még kicsit közhelyes volt a film és úgy gondoltam, hogy a rajzfilmet sajnos nem tudja utolérni, nemhogy túlszárnyalni. Igazából ez az első film, ami nem az eredeti képregény alapján készült, hanem új történet. Ha a rajzfilmet utánozni akaró gegektől eltekintünk, ami szerintem élő szereplőkkel leutánozhatatlan CGI ide vagy oda, akkor jól fogunk szórakozni. Sok benne az ötlet, az utalás mai dolgokra, filmes poénokra és a gall, azaz burkoltan a francia kultúrára, a helyzetkomikum. Kicsit nekem olyan volt, mint egy színházi élmény. Valószínűleg mert jó színészek játszanak benne. Jók az újonnan alkotott karakterek, az arab kereskedő és unokaöccse, a bolti eladó vagy Caesar írnoka. Ezek kifejezetten tetszettek. Vincent Cassel Caesarként nagyon jó, nekem ő vitte a prímet. Olyan, mint egy élő Caesar karikatúra. Talán egyedül ő tudja hozni a rajzfilmes Asterixes karaktert, amit korábban már hiányoltam. Egyébként is a filmben szerintem a római szál hozza a legtöbb poént.

A film grandiózus költségvetésből készült, teli francia sztárokkal. Guillaume Canet, Gilles Lellouche, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Zlatan Ibrahimovic, Pierre Richard, még mellékszerepekben is Angéle (francia énekesnő), Orelsan (francia rapper) hírességek jelennek meg.

A csatajelenetekre és díszletre nem sajnálták a pénz. Amit hiányoltam az a realisztikusság és a természetesség. Például a gall faluban mindenkinek be van lőve a sérója, egyébként meg tábori körülmények között élnek, mondjuk így van ez a Balaton Soundon is, mit csodálkozok.

Guillaume Canet sajnos nekem nem igazán Asterixes és a frizurája borzalmasra sikerült. Ez az első film, amiben Obelixet nem Gérard Depardieu játssza és az a meglepő, hogy én nem vettem észre. Ez vagy a maszkmetereknek, vagy Gilles Lellouche játékának köszönhető, de inkább az utóbbi.

Összességében, aki 2 óra könnyed szórakozásra vágyik, jó poénokkal és Asterix rajongó az megkapja, amit akar.

10/8 pont

Adatlap: https://cseppek.hu/video/20396asterix-es-obelix-a-kozepso-birodalom