Farsang a Várkert Bazárban

Farsangi programkavalkáddal várja a családokat a Várkert Bazár február 12-én.

Kézműves és interaktív programok várják egész nap a kicsiket és nagyokat; farsangi maszkkészítés, ügyességi játék fánkokkal és malacfogatos mesejáték. 11 órától a Makám Zenekar ad koncertet Bogárbál címmel. A Makám Zenekar interaktív családi műsora az állatvilág és az ember, különösen az állatok és a gyerekek kapcsolatát mutatja be. A koncerten játékos formában kerül közel a nagyvároshoz szokott gyerekekhez a természet, az erdő, mező, tó, folyó, s a benne élő állatok. A dalok nem csak a legkisebbeket szólítják meg, hanem játékra hív kicsit és nagyot egyaránt. Délután hangszersimogató (lásd fotó) várja a kis virtuózokat, játékos hangszerbemutatón vehetnek részt, ahol a gyerekek és felnőttek egyaránt meg is szólaltathatják a különböző hangszereket. Mindez pedig egy mini-koncerttel egybekötve ad teljes képet a hangszerek klasszikus zenében betöltött szerepéről, és játékos formában viszi közelebb a közönség fiatalabb és idősebb tagjait ahhoz, amit a zene varázsa az emberiség számára jelent.

Kézműves és interaktív programok

február 12. 10:00 – Várkert Bazár, Rendezvényterem

Kézműves asztalainknál készíthettek szemüvegeket, álarcokat különféle mintákkal, maszkokat gipszszalagból, amit aztán még ki is festhettek vagy akár busóálarcot is. Olyan különlegességek elkészítésére is lehetőségetek lesz, mint a barokk papírszínház természetesen szereplőkkel együtt.

Ha pedig készen vagytok alkotásaitokkal, az alábbi különleges interaktív játékokkal várunk benneteket a nap folyamán:

•    Hírességek a maszk mögött, ahol nagyméretű táblánkon hírességek, mesehősök láthatók, de a farsangi forgatagban ők is álarcot húztak. Te rájössz, melyik maszka mögött ki rejtőzhet?

•    Fánkot a padlásra! Egy rég elfeledett hagyományt elevenítünk fel, amiben farsang idején a legényeknek szalaggal összekötött fánkokat kellett a padlás kijelölt gerendáira feldobni. Az nyer, aki a legtöbb fánkot feldobja a színekkel jelölt, gerendákat idéző fokokra.

•    Malacod van? A farsangi asztalról nem hiányozhat a malacsült. Ennél a játéknál egyaránt fontos az erő és az ügyesség is. A malackákat viszont mi jobban szeretjük magunk mellett tudni, mint az ebédlőasztalon. A kis malackák egy kis kocsikán utaznak. Az nyeri a játékot, aki hamarabb húzza magához a malacfogatot, melyben segítsége csak egy bot és egy madzag lesz.

A kézműves és interaktív programok ingyenesen látogathatók, de regisztrációhoz kötöttek! Programok: 10:00-16:00-ig. Regisztráció itt.

Bogárbál - Makám farsangi koncert

február 12. 11:00 – Várkert Bazár, Rendezvényterem

A Makám Zenekar interaktív családi műsora az állatvilág és az ember, különösen az állatok és a gyerekek kapcsolatát mutatja be. A koncerten játékos formában kerül közel a nagyvároshoz szokott gyerekekhez a természet, az erdő, mező, tó, folyó, s a benne élő állatok. A dalok nem csak a legkisebbeket szólítják meg, hanem játékra hív kicsit és nagyot egyaránt. Megszólalnak dalok a százlábú születéséről, a karikás szemű nyúl rémálmairól, egy álmedve téli settenkedéseiről, a bogarak farsangi báljának vendégseregéről, a szamócát termelő kabócáról, Kormosról, a mindig maszatos kismacskáról és még a „ma született” aligátor gyerkőcre leselkedő veszélyeiről is.

A Makám Zenekar az etno-folk és világzene egyik legrégibb hazai képviselője. Korszakain átível a hagyomány és a modernitás kettőssége. Zenéjükben a távol-keleti, a balkáni az afrikai zenék mellett a jazz és a kortárs zene hatása is fellelhető. Legújabb korszakát a magyar népzene archaikus formái és a dal újrafelfedezése jellemzi. A Bartók és Kodály nevével fémjelzett örökség, az archaikus kultúrák és a kor zenei elemeinek szintézise a Makám változatlan hitvallása.

Klasszikusok kicsiknek és nagyoknak – Hangszersimogató 

február 12. 16:00 – Várkert Bazár, Rendezvényterem

Tudtad, hogy a harmonikának is sípjai vannak, akárcsak az orgonának? Miért van a csellónak nyaka, teste, sőt lelke is? Vajon hány húrja van egy hárfának, és mire kellenek rajta a pedálok? Hány fajta trombitát ismersz, és miben különbözött az ókorban használt trombita a maitól? Hogyan működnek a hangszalagjaink és hogyan lehetséges, hogy egyetlen énekes egy egész zenekarral együtt is hallható? Sok-sok kérdés, ami a hangszerekkel és az emberi hanggal kapcsolatban felmerül, mind válaszra talál a játékos hangszerbemutatón, ahol a gyerekek és felnőttek egyaránt meg is szólaltathatják majd a különböző hangszereket. Mindez pedig egy mini-koncerttel egybekötve ad teljes képet a hangszerek klasszikus zenében betöltött szerepéről, és játékos formában viszi közelebb a közönség fiatalabb és idősebb tagjait ahhoz, amit a zene varázsa az emberiség számára jelent.

Közreműködnek:

Bábel Klára, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólóhárfása

Bojta Zsuzsanna, Bach Mindenkinek Fesztiváldíjas énekművész

Demeniv Mihály harmonikaművész, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakimnázium tanára

Horváth Bence, a Magyar Állami Operaház szólótrombitása

Miskolczi Anita, a Magyar Állami Operaház csellóművésze