Mesélő muzsika március 4-én

Ismerd meg a hangszerek titkait!

A Filharmónia Magyarország az ország legnagyobb klasszikus zenei koncertszervezőjeként évről évre több ezer embert örvendeztet meg életre szóló koncertélménnyel. „Közel hozzuk a zenét” – cseng a Filharmónia szlogen. Közel viszik az ország legszínvonalasabb komolyzenei együtteseit a vidéki hangversenytermek közönségéhez. Közel viszik a zenét az iskolás korosztályhoz #zeneóra programjukkal. Illetve közel viszik a zenét a legkisebbekhez a Mesélő muzsika hangversenyekkel, ami egy igazán izgalmas program a családok számára.

A Filharmónia Magyarország Mesélő muzsika elnevezésű családi hangversenysorozata több évtizedes múltra tekint vissza. Sikerének kulcsa a közvetlenség, a játékosság és az interaktivitás. Nem egyszerű vállalkozás megismertetni, sőt megszerettetni a gyerekekkel a klasszikus zenét. Tételezzük fel, hogy két programot ajánlunk az örökmozgó ötévesünknek. Egy szombat délelőtt a játszóházban vagy egy komolyzenei hangverseny? Valószínűleg a játszóház aratná le a babérokat. De ha egy alkalommal rávesszük a gyerkőcöt, hogy lesse meg, mi történik a Mesélő muzsika koncerten, akkor később már nem lesz olyan egyértelmű az első opció sikere. Hiszen valahol a Mesélő muzsika is egy óriási játszóház, zenével, hangszerekkel, játékokkal, kicsit talán még különlegesebb is, mert ilyen nem terem minden bokorban. Itt a gyermek gyermek maradhat, nem kell 1,5 órát mozdulatlanul, pisszenés nélkül végigülnie majd illedelmesen megtapsolni a zenekart. Ez sokkal inkább egy csodálatos utazás a zene világába a képzelet kapuinak nyitogatásával. Itt ér bekiabálni, nagyokat nevetni, tapsolni, amikor kedvünk tartja és részt venni a játékokban, melyre Lakner Tamás moderátor invitálja a közönséget. De természetesen ez a játék is tanulás. A hallgatóság számtalan új információval gazdagodva térhet haza, érdekességeket tudhatunk meg a zeneszerzőkről, a művekről, hangszerekről. Emellett pedig a legkisebb korosztály bepillantást nyer egy varázslatos világba, a klasszikus zene világába, megélheti, hogy mekkora élményt adhat ez a fajta zene, milyen csodát képes létrehozni egy nagyzenekar és milyen klassz is tud lenni az, amikor szépen felöltözve az egész család együtt tölti az idejét az Operaház impozáns környezetében.

A Mesélő muzsika bérlet következő hangversenye a Hangszerek titkai címet viseli. Március 4-én a Magyar Állami Operaházban a Szent István Filharmonikusok Erdélyi Dániel vezényletével és Lakner Tamás moderálásával egy közös kalandon vehetnek részt az óvodások, kisiskolások és családjuk. Felfedezhetik, hogy mi a titka annak, hogy a különböző emberi kapcsolatok, érzelmek megjelennek a hangszereken? Játékos, interaktív formában sok-sok kérdésre próbálnak majd választ találni: Kikkel szeret együtt lenni a nagybőgő? Vannak-e barátai a trombitának? Melyik hangszer tud legjobban örülni és sírni? Melyik hangszerek szeretik egymást a legjobban? A válaszok megtalálásában segítséget nyújt majd többek között Händel, Mozart, Bartók és Vivaldi zenéje is. Újdonság az évadban, hogy ezúttal a moderálás angol nyelvű kivetítését is megvalósítja a szervező, így a külföldi hallgatóságnak is érdemes ellátogatni a hangversenyre. Varázslatos kikapcsolódásra számíthat a család apraja-nagyja!

A bérlet márciusi koncertjét követően legközelebb május 20-án várja a zeneszeretőket a Filharmónia a Mesélő muzsika bérlet 2022/2023-as évadának zárókoncertjére, ahol a Magyar Állami Operaház Zenekara Kocsár Balázs vezényletével mutatja meg, hogy „Mit jelent a zene?”. További részleteket olvashatnak a programról a weboldalon.