Indul az ArtMa

A Képző kortárs művészettel foglalkozó előadás-sorozata a nagyközönségnek szól.

A Magyar Képzőművészeti Egyetemen március 9-én kezdődik az ArtMa c. előadássorozat, amely a kortárs művészet aktuális tendenciáira koncentrál. A tíz előadáson a szakma kiválóságai, a Képzőművészeti Egyetem előadói vezetik be a műkedvelő nagyközönséget a kortárs művészet rejtelmeibe.

A Képző kortól, nemtől, végzettségtől függetlenül várja mindazokat, akiket érdekel a műtárgyközpontú művészettörténet, akik szeretnének eligazodni a különböző stíluskorszakokban, izmusokban, a művészet törekvéseiben. A MKE előadás-sorozatain megszerzett tudás az élet szinte minden területén hasznosítható, hozzájárul az általános műveltséghez, de a tanításban, az alkotásban, a műgyűjtésben kifejezetten hasznos lehet.

Az ArtMa tíz előadása átfogó képet ad a kortárs művészetről, bemutatja, hogy milyen törekvések jellemzik ma a hagyományos és új médiumokat. A kurzus különlegessége, hogy maguk az alkotók, a Képzőművészeti Egyetem mesterei mutatják be a kortárs művészet különféle műfajainak aktuális újdonságait. A hetente ismétlődő, másfél órás, vetítésekkel kísért előadásokon szó esik a kortárs test- és portréábrázolásról, David Hockney kapcsán a tájképfestészet mai tendenciáiról, a művészi- és tervezőgrafika újszerű kísérleteiről, a figuratív szobrászat és installációs művészet kérdéseiről, az új médiumok, mesterséges intelligenciák által generált művészetről, valamint a színpadi látványtervezésről is.

Az MKE ArtMa sorozat vezetője, Révész Emese művészettörténész kiemelte: „Rendkívüli élmény magukat az alkotókat meghallgatni arról, hogy ők milyen tendenciákat, műveket tartanak ma irányadónak a kortárs művészetben. Az előadásokban tükröződik a mester saját művészete, ars poétikája, amely egyúttal egy exkluzív összegzés is a Képző jelenkori irányáról. Amit az előadásokon hallunk és látunk, az nemcsak a jelen, hanem a jövő művészetéről is szól.”

A MKE művészeti előadás-sorozatai térítés ellenében vehetők igénybe - a piacon megszokottól jóval alacsonyabb árakon -, sorozatonként 60.000 Ft-ért.

Az MKE ArtMa kurzus március 9-től május 11-ig tart, csütörtökönként tíz előadás 18:30-tól 20:00-ig, az MKE Andrássy úti épületében.

Az előadás-sorozatra 2023. március 3-ig lehet jelentkezni.

Bővebb információ, jelentkezés itt.

(A mellékelt MKE fotón Antony Gormley: Mező.)