Tavaszi lendületben a Fesztiválzenekar

Szerelem, játékosság, szenvedély, bujaság, egzotikum, álmodozás, tavaszi derű, életenergia, érzelmek vihara.

Egy igazi zongorista legenda, Rudolf Buchbinder, korunk egyik legnagyobb csellistája, Perényi Miklós, és Az Év Zenekarának választott Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, Fischer Iván a garancia a BFZ márciusi programjának minőségére. Viharos érzelmek, csínyek és csábítás a Müpában, száz metronóm és oroszlánbőgés a Zeneakadémián – így indítja az együttes a tavaszt. Hamarosan az is kiderül, milyen koncertekkel készülnek jubileumi évadukra, Magyarország jó hírét pedig egy nagyszabású európai turnén erősítik ebben a hónapban.

Szerelem, játékosság, szenvedély, bujaság, egzotikum, álmodozás, tavaszi derű, életenergia, érzelmek vihara – így jellemezték a Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai az együttes következő márciusi koncertjeinek műsorát.

A március 9-i, 10-i és 11-i hangversenyeken Dohnányi táncszínpadra megálmodott Szimfonikus percei, Robert Schumann egyetlen befejezett, lírai hangulatú zongoraversenye és Richard Strauss legcsábítóbb művei hangoznak el a Müpában: a Don Juan és a Till Eulenspiegel vidám csínyjei mellett a Hétfátyoltáncban gyönyörködhetünk a Salome című operából. A zongoraversenyt Rudolf Buchbinder játssza, akinek sziporkázó spontaneitása, szellemessége és muzikalitása legendás. A zongoraművész több mint hatvan éve van a pályán, koncertjein természetesen ötvöződik hagyomány és innováció. A zenekart Fischer Iván vezényli.

A hónap további izgalmakat is tartogat, hiszen március 9-én nyilvánosságra hozzák jubileumi, 40. évaduk teljes koncertprogramját is. A 25. születésnapját ünneplő francia Mezzo TV-n pedig márciusban a Fesztiválzenekar lesz a hónap egyik kiemelt művésze, így ezen a tavaszon többször is találkozhatunk velük a képernyők előtt.

Európa koncerttermeit is megtölti a BFZ

Március 13-án a Fesztiválzenekar grandiózus, hétállomásos európai turnéra indul a fenti Dohnányi-Schumann-Strauss programmal, de a Beethoven-interpretációiról híres Rudolf Buchbinder a szerző 4. zongoraversenyét is eljátssza majd. Az együttes Berlin, Alicante, Madrid, Luxembourg, München, Lugano és Párizs nívós koncerttermeiben lép fel.

Ligeti100

A BFZ március 28-án szerzői esttel tiszteleg a Zeneakadémián a 2023-ban száz éve született Ligeti György előtt, akinek válogatott műveit a Kossuth-díjas Amadinda Ütőegyüttes alapító tagja, Rácz Zoltán vezényli. A koncerten fellép korunk egyik legnagyobb csellistája, Perényi Miklós és a mezzoszoprán Károlyi Katalin is, aki már a Síppal, dobbal, nádihegedűvel című darab 2000-es bemutatóján is közreműködött. Mit keres száz darab metronóm egy színpadon? Létezik olyan darab, amiben ötven különböző ütőhangszer szólal meg? Hallhatunk oroszlánbőgést egy klasszikus zenei koncerten? Az együttes Ligeti100 című koncertjén minden kiderül.

További információ itt.