TEÁTRUM-INN, a Magyar Teátrumi Társaság ingyenes, online előadás-sorozata

Új utakra kísérik egymást színházak, zenekarok, tánctársulatok, cirkuszművészek.

Két hete indult útjára a Magyar Teátrumi Társaság ingyenes, online előadássorozata: a TEÁTRUM-INN. Az előadássorozat célja a hazai előadó-művészetben már megvalósult, innovációs projektek bemutatása, amelyek megismerése jó például szolgálhat minden színházi, zenei, tánc- és cirkuszművészeti intézménynek működésük megújításában, megújulásában. A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) szeretné megismertetni, közzétenni azokat a programokat, ötleteket, működő rendszereket, melyek segítségével az előadóművészet területén újítani, frissíteni lehet az intézmények működését.

Az MTT online innovációs előadássorozatban, a TEÁTRUM-INN-ben elsőként, február 23-án, Kosztolánczy Gábor, a Müpa vezérigazgató-helyettese prezentált.

Előadásának témája a dinamikus jegyárazás volt, amely a megszokott, hagyományos elvek alapján zajló jegyár-képzés alternatíváját kínálja. A dinamikus jegyárazás a keresleti alapon működő árképzésre ad lehetőséget a színházak számára, ez a fajta értékesítés a hazai kulturális piacon egyelőre még gyerekcipőben jár. A dinamikus jegyértékesítő rendszer működése leegyszerűsítve: ha „mennek a jegyek”, emeli a jegyárakat, ha „leáll az értékesítés”, akkor csökkenti a jegyárakat. A mesterséges intelligenciát a működése során használó dinamikus jegyértékesítési rendszerrel – a Müpa tapasztalatai szerint – kétszámjegyű százalékkal is meg lehet növelni egy-egy előadás jegybevételét.

Az előadás-sorozat második alkalmára 2023. március 9-én, csütörtökön 11.30-tól szintén videokonferencia keretében kerül sor, melybe - előzetes regisztrációt követően – szintén bárki szabadon becsatlakozhat. A beszélgetés két előadója Ács Péter, az Óbudai Danubia Nonprofit Kft. ügyvezetője, illetve Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar művészeti vezetője lesz, akik az új zenekari finanszírozási modelljüket fogják bemutatni.

A TEÁTRUM-INN előadássorozatot kéthetente, csütörtökönként fogja tartani a Magyar Teátrumi Társaság, a következő előadók között a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, a Veszprémi Petőfi Színház és a Százhalombattai Barátság Kulturális Központ munkatársai szerepelnek, az MTT várja azokat az előadásra jelentkezőket, akik örömmel osztják meg innovatív programjaik tapasztalatait a hazai előadóművészeti szakma képviselőivel, intézményeivel.

Az előadásokon a részvétel ingyenes, és előzetes regisztrációhoz kötött. Az érdeklődők az e-mail címen kérhetnek belépési kódot a szervezőktől.