Itt a BFZ jubileumi évadának teljes programja

40. születésnapját ünnepli a 2023–24-es évadban Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar.

Varázslatos koncertekkel, vadonatúj bérletekkel, változatlan minőségben és lelkesedéssel várják közönségüket a jubileumi évadban is – közösségre hangolva. Bérleteket a nagyközönség április 4-től vásárolhat. A tájékoztatón a zenekart Karácsony Gergely főpolgármester, Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár és Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója köszöntötte. A jubileumi évadot Erdődy Orsolya, a Budapesti Fesztiválzenekar menedzser-igazgatója, aki a Forbes Magyarország legbefolyásosabb nőit bemutató listáján a 4. lett idén kultúra kategóriában, és Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója mutatta be.

„Az élet 40 után kezdődik” – mondta Fischer Iván karmester, a 40. jubileumi szezonját meghirdető Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zeneigazgatója. A zenekar története 1983. december 26-án indult a Zeneakadémián. Arra a bizonyos legelső koncertre mindenki úgy emlékszik, hogy hasonló robbanásszerű energiákat felszínre törni szimfonikus zenekari koncerten korábban még sohasem tapasztalt. Felülmúlhatatlan volt a hangulat! A BFZ zeneigazgatója hozzátette: „Most következik a Budapesti Fesztiválzenekar új korszaka, amelyben átadjuk és terjesztjük azokat a tapasztalatokat, amiket negyven év alatt megszereztünk. A feladat nagy: nemcsak a klasszikus zene jövőjéről kell gondoskodni, hanem arról is, mit tehet a zene az emberekért, közös jövőnkért.”

Erdődy Orsolya, a Fesztiválzenekar menedzser-igazgatója így emlékezett meg az elmúlt évekről: „Hogy hány koncertet adtunk a négy évtized alatt? Talán magunk sem tudjuk. Játszottunk a tízmilliós Suzhou (Szucsou) koncerttermének megnyitóján, zenéltünk fiatalkorúak börtönében, muzsikáltunk a Luzerni Fesztiválon, a hamburgi Elbphilharmonie csodálatos termében, de gyógyfürdőben a medence szélén, kórházban kismamák körében, zsinagógákban, idősotthonokban és Kakaókoncerteken is. Nagy megtiszteltetés, hogy más elismerések után 2022-ben a BFZ-t választották meg Az Év Zenekarának a Gramophone közönségszavazásán. Köszönjük hazai és külföldi támogatóinknak, a mindenkori kulturális kormányzatnak és Budapest vezetésének, hogy hisznek bennünk.”

BFZ 40 – mivel készül a zenekar?

A Fesztiválzenekar egy nagyszabású szabadtéri koncerttel és egy operabemutatóval kezdi a 2023–24-es évadot. A Hősök terén Budapest 150. születésnapját ünneplik, ahol egy kifejezetten erre az alkalomra komponált nyitány is megszólal. Fischer Iván ezúttal Debussy formabontó, álom és valóság határán lebegő zenedrámáját, a Pelléas és Mélisande című operát rendezi meg nemzetközi szereplőgárdával, Bernard Richter és Patricia Petibon főszereplésével. Az opera bemutatója Spoletóban lesz, majd a magyarországi premier után a Vicenzai Operafesztiválra és a hamburgi Elbphilharmonie-ba utazik az előadás.

Különleges ékköve lesz az évadnak a BFZ Kompasszió (könyörület, részvét) című koncertje: „A hangverseny keretét Bach Máté-passiója adja, de Jézus szenvedéstörténete mellett együttérzésünket fejezzük ki más ártatlan áldozatokkal is” – foglalja össze Fischer a koncert koncepcióját. Az eredmény: színes, utalásokkal teli, élő zenei reflexió a világra. A passió a Nyíregyházi Cantemus Kórus és válogatott nemzetközi szólisták előadásában szólal meg; Jézus szerepét Peter Harvey ölti magára. Bartók A csodálatos mandarinját sem szokványos formában élvezhetjük, hiszen a produkció a lendületes és merész koreográfiáiról ismert Duda Éva Társulat közreműködésével valósul meg a Müpával közös szervezésű Európai Hidak fesztivál részeként. A karácsony többszörösen is ünnep, hiszen a BFZ Jubileumi Titokkoncerttel teszi fel a koronát erre a szezonra. Fischer Iván mindemellett Lisztet, Rachmaninovot és üdítően sok Brahmsot vezényel.

Karmester- és szólistakavalkád

Ezúttal is több neves, izgalmas és karakteres karmester érkezik az együtteshez. A még mindig csupán harmincöt éves izraeli Lahav Shani nem először vezényli a BFZ-t. „Kivételesen tehetséges karmester, aki természetesen, példás energiával és pontossággal irányít.” A Grammy-díjas Paavo Järvi igazán ínyenc programmal, Tüür, Schumann és Sibelius hármasával tér vissza a zenekarhoz. Haydn és Mozart muzsikájából válogatott Gérard Korsten, aki a The Telegraph kritikusa szerint vívóként forgolódik és csap le a pulpituson, a zenekar pedig tökéletesen átveszi a sebességét. Takács-Nagy Gábor, aki „spirituális gyógyszerként” tekint a két szerzőre, szintén folytatja kiapadhatatlan Haydn-Mozart sorozatát.

A nemzetközi énekesgárda mellett hangszeres szólistákból sem lesz hiány: Yefim Bronfman áramló játékával és gazdag romantikus színvilágával egy Brahms-zongoraversenyben mutatja meg magát, a The Washinton Post által „igazi oroszlánnak” nevezett Anna Vinnyickaja Rachmaninovot játszik, a rendkívül dinamikus Dejan Lazić egy Liszt-versenyművel érkezik, a lebilincselő Dmitrij Siskin Mozarttal bűvöli el a közönséget a zongorán, míg a Kossuth-díjas Várjon Dénes Dohnányit játszik.

Érkezik a cselló két szupersztárja, a sokoldalú legenda Steven Isserlis és Kian Soltani. A „kivételes tehetségű” Marc Bouchkov, az 1693-as Stradivarin muzsikáló Veronica Eberle, illetve a „barokk hegedű felülmúlhatatlan brit dicsőségének” nevezett Rachel Podger pedig a hegedű végtelen színeit mutatják meg. Fellép a Fesztiválzenekarral Lisztes Jenő cimbalomművész, aki a Carnegie Hall, a Musikverein és a BFZ-vel együtt a BBC Proms közönségét is meghódította már. Barokk trombitán muzsikál Hara Fruzsina, aki egykor a Zeneakadémia első női trombitahallgatója volt, ma pedig már a világ legjelentősebb zenekaraival játszik.

Bérletek, BFZ-történetek

A BFZ tíz különböző bérlettel készült erre a szezonra. Újdonság, hogy a közönségnek most először lesz lehetősége tisztán a Zeneakadémiára vagy tisztán a Müpába szóló bérleteket vásárolni. Három jubileumi bérletük van: a Doráti és a Solti bérlet az összes Müpa-beli előadást tartalmazza, míg az Ormándy bérletben szerepel az összes előadás a Zeneakadémián. Kertész István karmester előtt tisztelegve egy vadonatúj bérletet is elindítanak ősztől. Folytatódik a nagysikerű Iván mesél című sorozat – a bérlet koncertjein Fischer Iván oszt meg izgalmas háttérinformációkat az elhangzó művekről, még teljesebbé téve a zenei élményt. A nagyközönség április 4-től vásárolhatja meg bérleteit.

A Fesztiválzenekar jubileumi évadát bemutató kiadványában Máté Gábor fotográfus, a MOME Fotográfia Tanszékének vezetője és tanára örökített meg szívbe markoló, kedves és megható BFZ-történeteket, melyeket közönségük tagjai, muzsikusaik és kollégáik osztottak meg az együttessel és most már a nagyközönséggel is. Olvashatunk egy autizmussal élő kisfiúról, akinek a BFZ népzenei együttese változtatta meg az életét, egy felejthetetlen 93. szülinapról vagy egy házaspárról, akik az évek során 400 BFZ-s koncertjegyet gyűjtöttek össze. A Fesztiválzenekar az új évadban is közönségéért dolgozik tovább – közösségre hangolva. További információ itt.

Böngésszék át a Fesztiválzenekar 2023-24-es évadának teljes programját online programfüzetükben vagy erre a linkre kattintva. A BFZ bérletekről itt tájékozódhatnak.

Hangolódjanak a BFZ rövid videójával az évadra itt.