JELEN/LÉT Fesztivál 2023

Hazai nemzetiségi színjátszás seregszemléje!

A Magyarországi Szerb Színház szervezésében és a Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség és a Magyar Teátrumi Társaság szakmai támogatásával megrendezik a hazai nemzetiségi színjátszás seregszemléjét, az JELEN/LÉT Fesztivál 2023-at. A Fesztivál kiváló lehetőség arra, hogy a nemzetiségi színházak képviselői újra együtt legyenek és megmutatkozhassanak a nagyközönség, a szakma előtt.

A rendezvény célja, hogy ösztönözze, támogassa és fejlessze a magyarországi nemzetiségek anyanyelvű színjátszását, elősegítse kapcsolataik építését: egymás között, a magyar színházi szakmával és nemzetközi téren is. A JELEN/LÉT Fesztivál egyben lehetőséget nyújt arra, hogy a nemzetiségi színjátszás a “saját” nemzetiségi közönségen túl a nagyobb nyilvánosság előtt is bemutatkozzon, elfogadottá váljon.

Újdonság, hogy az idei fesztivál programja workshopokkal bővül, nemzetközi szaktekintélyek oktatják a szakma fogásait (pl. Adam Devenport USA) azon kívül színészportrék gazdagítják műsorukat. A JELEN/LÉT Fesztivál Megnyitóját 2023. március 21.-én 19 órakor tartják a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Termében.

Ebben az évben a JELEN/LÉT Fesztivál bekerült a 10. Színházi Olimpia - világesemény hivatalos kísérő programjai közé is.

Magyarország ad otthont a 10. Színházi Olimpiának. A kiemelt program 2023 márciusától június végéig kerül megrendezésre azzal a legfőbb céllal, hogy a világ minden tájáról érkező színházak legreprezentatívabb találkozójává váljon.

A Színházi Olimpia célja az volt, hogy olyan nemzetközi fórummá váljon, amely a világszínvonalú színházművészeket nyitott párbeszédekbe tudja vezetni a különböző nyelvek, kultúrák és ideológiák határain túl. Az 1995 óta kilenc alkalommal megrendezett fórum ikonikus nemzetközi művészeti eseménnyé nőtte ki magát.

A Fesztivál mindenkori fő támogatója Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség – Egyházi és nemzetiségi államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt és a 10. Színházi Olimpia Igazgatósága.

(Fotó: Eöri Szabó Zsolt, Nemzeti Színház)