Európa Kulturális Fővárosai két keréken

Simon Wintermans, egy Magyarországon élő holland különleges tervvel állt elő: biciklivel kívánja összekötni Európa 3 Kulturális Fővárosát, a németországi Essent, a magyarországi Pécset és a törökországi Isztambult.

A nem mindennapi vállalkozás során 17 országot érint, és mintegy 5500 kilométert teker le. Útjának fő célja, hogy megtudja, valóban létezik-e európai egység, vagy mindez csak egy hangzatos szlogen, amely a valóságban nem állja meg a helyét. Emellett társadalmi, történelmi és vallási eredetű kérdések is foglalkoztatják, melyekre választ remél útja során.

Simon útjának főbb pontjai: Essen, Köln, Strasbourg, Ausburg, Wien, Pécs, Sarajevo, Tara, Kos. Mitrovica, Pella, Perpeikon, Isztanbul, de ezeken kívül még több mint 70 város meglátogatása szerepel tervei között.

A közel 3 hónap alatt a holland nem csak végigkerekezik a településeken, hanem meg is áll, és igyekszik szóba elegyedni az ott élőkkel, hiszen vallja, hogy a legpontosabb információkat, benyomásokat a helyiektől szerezheti meg.

Többek között reméli, hogy beszélgethet majd Hitler szülővárosának polgármesterével, ortodox hívőkkel Istambulban, s egy volt határőrrel a Vasfüggöny első nyitásával kapcsolatban. Érdekli, mi a véleményük a kölnieknek az épülő török dzsámiról, hogy viszonyulnak a szentgotthárdiak az osztrák szemétégetőhöz, vagy támogatják-e az ausztriai Grümd lakói az osztrák-cseh határ melletti atomerőmű működését? Emellett meglátogatja Oroszlánszívű Richard börtönét, megáll Dachauban, a volt náci haláltábornál, a szétlőtt vukovári Eltz palotánál, egy ortodox kolostornál Koszovóban, a Melniki homok piramisoknál, Rodostóban.

Az útnak jótékony célja is van: Simon pénzt gyűjt a koszovói Mitrovicai Rock Zeneiskolának. A hollandiai adományokból létrehozott oktatási intézmény különlegessége, hogy a társadalmi ellentétekkel dacolva itt együtt tanulnak a szerb és az albán diákok, sőt, már közös koncertekre is sor került.

A nagyívű vállalkozás különleges élményeit, tapasztalatait Simon egy blogban írja meg, amit bárki nyomon követhet a www.essen-pecs-istanbul.info címen.